banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye ve dünyadan belediye başkanları Gaziantep’te buluştu

Dört kıtadan belediye başkanları, yerel yönetimler ve kalkınma aktörleri göç ve yerinden edilmenin etkilerine yönelik çözümleri geliştirmek için Gaziantep’te bir araya geldi.

HABER 01.12.2019, 07:43 26.12.2019, 15:34
10007
Türkiye ve dünyadan belediye başkanları Gaziantep’te buluştu

Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu, 26-27 Kasım’da, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) ortaklığında Gaziantep’te, ‘Acil Durumdan Dayanıklılığa ve Kalkınmaya’ temasıyla düzenlendi. Forum kapsamında aralarında 4 kıta ve 12 ülkeden toplam 16 belediye başkanı ile Türkiye’den 15 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 60’ı aşkın kalkınma aktörü, göç ve zorla yerinden edilme konularına yönelik iyi uygulamaları ve yerel çözümleri konuşup paylaştı. Forum, Türkiye’den belediyeler ve dünyadan yerel yönetimlerin yerli topluluklara verilen hizmetlerin kalitesini sürdürürken mülteciler ve göçmenlerin yaşamlarını iyileştirme konusunda geliştirdikleri iyi uygulamaları, aldıkları dersleri ve tecrübeleri, ayrıca göç ve zorla yerinden edilmeye yanıt olarak yerel düzeyde daha fazla uluslararası işbirliği geliştirme fırsatlarını ele aldı.
Cenevre’de 17-18 Aralık 2019’da Türkiye’nin eş başkanlığında ve UNHCR’ın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek ilk Küresel Mülteci Forumu (GRF) öncesine denk gelen Forum, insani yardım ve kalkınma yanıtları arasında köprüler kuran Yeni Çalışma Yöntemi (NWOW) gibi yaklaşımların, Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat (GCR) ve Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç İçin Küresel Pakt’ın (GCM) amaçları ve hedeflerine ulaşılmasında oynadığı rolün de altını çizdi.
Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dünyada yaklaşık 71 milyon kişi zorla göç etmek zorunda kaldı. Biz tüm bu süreci mültecilerle birlikte yürüdük. Uluslararası toplulukların da bizimle birlikte yürümesi gerekiyor. Göç ve yerinden edilmeye yönelik sorunlara çözüm üretilecek bu forumu oldukça değerli buluyoruz. İyi uygulamaların öne çıkarılacağına yürekten inanıyorum” açıklamasını yaptı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, UCLG Başkan Yardımcısı ve TBB Başkanı Fatma Şahin ise “Belediye olarak yaptığımız çalışmaları bir iyilik olarak değil, uluslararası ve insani bir sorumluluk olarak görüp göç olgusunu çözülmesi gereken bir problem değil, yönetilmesi gereken bir gerçeklik olarak kabul ediyoruz” dedi.
UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktör Yardımcısı Agi Veres, dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısının 270 milyona ulaştığını bu göçlerin yüzde 90’ının ekonomik sebeplerden kaynaklandığını söyledi. Veres, “Bu süreçte yalnızca Türkiye’ye değil, bizlere de önemli görevler düşüyor” dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Küresel Mülteci Forumu Direktörü Daniel Endres, yıllar içinde Gaziantep’in bu süreçte yaptıklarının çok daha iyi anlaşılacağını ve önemli bir ders olacağını söyledi.
IOM Uluslararası İşbirliği ve Ortaklıklar Direktörü Jill Helke ise sosyal kapsayıcılıkta özellikle yerel yönetimlerin önemli rol oynadığını belirterek, IOM olarak forumdan çıkan sonuçları bütün dünyayla paylaşacaklarını duyurdu.
BM Türkiye Mukim Koordinatörü (Tedviren) Alvaro Rodriguez, Türkiye Cumhuriyeti’ne, gösterdikleri büyüklük ve dünyanın en büyük mülteci nüfusuna kapılarını açtığı için çok teşekkür etti.
Forum’un başlıca çıktısı, göç ve zorla yerinden edilmeye yönelik yerel çözümlere dair küresel ve bölgesel olarak üzerinde uzlaşılmış ilkelerin uygulanmasına dair iyi uygulamaları da yansıtan 2019 Gaziantep Bildirgesi olacak. Forumun bir diğer çıktısı ise UCLG-MEWA Sosyal Kapsayıcılık Komitesi’nin kuracağı ve Gaziantep Bildirgesi’ndeki taahhütlerin takibine yönelik bir ağ olarak faaliyet gösterecek Küresel Göç Görev Gücü olacak.

Yorumlar (0)