banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye’den Çin’e iş köprüsü

Türkiye-Çin işbirliğinin yıldızı Afyonkarahisar ve Ankara hattında parlıyor.  İki ülke arasındaki ticaret hacmini büyetecek ve iş dünyasının birlikteliğini geliştirecek adımlar hızla atılıyor.

HABER 01.01.2019, 08:53 31.01.2019, 10:30
10335
Türkiye’den Çin’e iş köprüsü

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği açılış resepsiyonu, Ankara’da, AK Parti Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı  Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof.Dr. Veysel Eroğlu ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, milletvekilleri, Dernek üyesi işadamları, bürokratlar, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin Büyükelçilik Ticaret Müsteşarı, Çin Kültür Müsteşarı, Bank of China Temsilcisi, Türkiye’de yatırımı bulunan Çinli firmaların temsilcileri ve işadamları, Beşiktaş As Başkanı Deniz Atalay’ın katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında her alanda güçlü ve sürekli bir işbirliğinin oluşturulması amacıyla derneği kurduklarını söyledi.
İhsan Beşer, yürüttükleri çalışmaları şöyle özetledi: “2012’de Türkiye’de Çin Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’ye gelen Şenzen Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın olduğu salonda verdiği konser sonrasında konuştuğumuz Çin Büyükelçisi ‘Kirazınızı Çin’e satmanız lazım’ diyerek, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Sonrasında defalarca Çin’e gittim. Türkiye ile Çin arasında Gıda Güvenliği Antlaşması olmadığını öğrendik. O günkü Tarım Bakanı  sayın Mehdi Eker’i bilgilendirdik ve anlaşma imzalandı. G-20 Zirvesi’nde, Çin’e kiraz ihracatında bitki sağlığı protokolü,  2015 yılında imzalandı. Bu protokole kiraz maddesinin eklenmesi için ciddi temaslarımız oldu. Bu anlaşmayla Çin’e kiraz ihracatının önü açıldı. Isparta’da yetiştirilen kirazlardan 6 tonunu bu yıl Çin’e ihraç ettik. Önümüzdeki yıllarda Çin’e süt tozu, incir, fındık, pamuk, zeytinyağı ve kanatlı hayvan da göndereceğiz.
2017’de düzenlediğimiz 3. Afyonkarahisar KOBİ Zirvesi Sonuç Bildirgesi maddelerinden biri de Çin Halk Cumhuriyeti ile ticaret hacminin artmasıydı. Bu çerçevede Caşin Eyaleti’nden bir heyet Türkiye’yi ziyaret etti. Ankara’da yapılan toplantıyla 6 il ve 400 milyon nüfuslu bu eyaletle resmi olarak, tarım, gıda, mermer, spor ve finans alanlarında 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan bir anlaşma imzaladık. Çin Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı’nın büyük desteğiyle 15 Kasım 2018’de derneğimizi kurduk.”
Derneğin Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Konak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Ş. Nezih Kuleyin, M. Salih Gençler, Kemal Erdoğan, Genel Sekreter Salih Ünver, Sayman Y. Taylan Turan, Yönetim Kurulu Üyeleri; Burçin Tek Guzman Armenta, Halil Çoban, İsmail Aydemir.

Yorumlar (0)