banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türkiye’nin 2. uzay yolculuğu tamamlandı

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı uçuşunu tamamlayarak, 7 bilimsel deney gerçekleştirdi. Atasever’in uzay seferi, Aksaray, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun’daki TÜBİTAK bilim merkezlerinden büyük bir heyecanla canlı olarak takip edildi.

HABER 01.07.2024, 00:01
668
Türkiye’nin 2. uzay yolculuğu tamamlandı
banner637

Bakan Kacır, “Tarımdan ulaşıma, sağlıktan enerjiye birçok alanda yenilikçi projelerin arkasında uzay araştırmalarının yattığını vurulayarak, “Bilim ve teknolojide iddialı, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunan bir Türkiye için uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanacağız. Milli Uzay Programı’nı kararlılıkla uygulamayı sürdürerek Türkiye’nin bu alanda söz sahibi ülkeler arasında olmasını sağlayacağız. Ankara’da kuracağımız Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve uzay sanayimizi daha ileri taşıyacak adımlarla küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız” bilgisini verdi.
Teknoloji girişimlerinin, araştırma merkezleri ve imalat sanayisiyle son 22 yılda yeşeren Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceklerini belirten Kacır, fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelere devam edeceklerini ve 2030 yılına dek, uluslararası iş birlikleriyle bir uzay limanı kuracaklarını bildirdi.
Bakan Kacır, Ay Programı’nı da gerçekleştireceklerine değinerek, milli imkanlarla geliştirdikleri itki sistemine sahip, kendi mühendislerinin ve bilim insanlarının tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla Ay’a erişeceklerini anlattı.
Atasever’in de içinde bulunduğu “VSS Unity” yörünge altı aracının New Mexico’daki Spaceport tesisine iniş yapmasının ardından düzenlenen basın toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil ile Axiom Space Baş Astronotu Michael Lopez-Alegria da katıldı.
Milli Uzay Programı’nın diğer bir hedefinin de 2026’da Ay’a ulaşmak olduğuna değinen Yozgatlıgil, Türkiye olarak uzaya bağımsız olarak erişmeyi ve uluslararası iş birliğiyle uzay limanına sahip olmayı hedeflediklerini bildirdi.
Atasever, çok yoğun bir yolculuk geçirdiğine işaret ederek , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine hediye ettiği Türk bayrağı ile annesinin memleketi olan Azerbaycan bayrağını da yanında götürdüğünü söyledi.
Atasever’in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi. ‘BEACON’ isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına taktığı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıdı. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelendi. Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever’den örnekler toplanarak analiz edilecek. IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edildi. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space’in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşındı ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilmiş oldu. Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.
Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever’den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dışı veziküller, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edildi. Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.

Yorumlar (0)