banner565

banner472

banner458

banner457

Universal Robots’un dünyadaki cobot sayısı 50 bine ulaştı

Dünya genelinde 50 bin cobot’uyla birçok sektöre hizmet veren Universal Robots, üretime sağladığı faydaların anlaşılmasıyla yoğun talep görüyor.

HABER 01.02.2021, 00:01 27.02.2021, 12:43
20632
Universal Robots’un dünyadaki cobot sayısı 50 bine ulaştı

Cobot’lar; hızlı kurulum, kolay programlama, esnek üretim, risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan çalışanlar ile yan yana kullanılabilmesi ve tüm bunların yanı sıra artan ya da azalan talepleri yeni bir yatırım gerektirmeksizin karşılayabilmesiyle üretimin vazgeçilmezi haline geldi.
Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, Universal Robots’un dünyanın bir numaralı cobot üreticisi olduğunu belirterek, cobot sayısında 50 bine ulaştıklarını açıkladı. İnsanlarla yan yana onlardan öğrenerek üretimin merkezinde yer alan Cobot’ların endüstriyel otomasyon sektörünün en hızlı büyüyen segmenti arasında yer aldığını kaydeden Gök, sektörün 2020 ila 2025 yılları arasında yüzde 30,37’lik ‘Yıllık Bileşik Büyüme Oranı’ (CAGR) ile büyümesini beklediklerini söyledi. Cobot’lar üretimde verimlilik, karlılık, esneklik isteyen KOBİ’lerin yanı sıra az sayıda çok çeşitli ürün üretenlerin de kurtarıcısı olacak.

“Geleneksel robotların yarattığı algıyı değiştirmek için çok fazla uğraştık”
Cobot’ların sadece uluslararası firmalara değil, KOBİ’lerden yerel çaplı işletmelere kadar herkesin ihtiyacını karşıladığını ve otomasyonu ulaşılabilir hale getirdiğini belirten Gök, “15 yıl boyunca, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çok masraflı ya da karmaşık olduğu düşünülen otomasyon süreçleri için tamamen yeni bir pazar segmenti yaratmak için çok çalıştık. Pazar lideri olarak, farkındalık yaratmak, standartları belirlemek ve geleneksel robot tecrübelerinin etkisi altında kalan müşteri algılarını değiştirmek için uğraştık” dedi.

“Üretime katkı sağlıyoruz”
Universal Robots’un sağlıktan tarıma, gıdadan teknolojiye, otomotivden yan sanayiye  kadar birçok sektörde üretime katkı sağladığına dikkat çeken Gök, şunları söyledi: “Sektörde pazar lideriyiz. 50 bininci cobotumuzu kısa süre önce VEMA technische Kunststoffteile GmbH ve VEMA Werkzeug-und Formenbau GmbH’ye teslim ettik. VEMA, kendilerinin kurabileceği, programlayabileceği ve yönetebileceği uygun maliyetli, esnek ve kolay kullanımlı bir otomasyon çözümü arıyordu. Tüm bu ihtiyaçları ‘cobot’larımızla karşıladı. 50 bininci cobot’umuz, VEMA’nın alma-bırakma görevlerinde kullanılan diğer üç cobot arasına katıldı.”

“Cobot’lar müşteri ihtiyaç ve beklentilerine göre gelişiyor”
Cobot’ların çalışanları ergonomik açıdan zorlayıcı işlerden kurtartığını aynı zamanda Covid-19’un getirdiği zorlukların yönetilmesinde de avantaj sağladığını hatırlatan Gök, “Gelişen teknoloji ve artan otomasyon talebine bağlı olarak cobot çözümleri için pazarda müthiş bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Universal Robots olarak dünya geneline yayılan sistemimiz ile her zaman hizmet verdiğimiz sektörlerden ve müşterilerimizden öğrenmeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımımızdan güç alarak cobot’larımızı günün ihtiyaç ve müşteri beklentilerine göre geliştiriyoruz. Bu anlayışın gelecek yıllarda da sektördeki liderliğimizi korumamızı sağlayacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Cobot’lar yeni bir yaşam tarzı yaratacak
Cobot’lar bugün sadece endüstriyel üretim ortamlarında kullanılmıyor. Türkiye’de en büyük beyaz eşya üreticisi firma kendi kahve makinasıyla beraber cobotla kahve servisi yapıyor. Bunun haricinde Türkiye’de cobot saç ekiminde kullanılıyor. Cobot’lar pizza servisinde, omlet yapımında herhangi bir servis hizmetinde ya da tıp alanında insanlara yardımcı oluyor. Covid-19 döneminde üretimin kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayan cobot’lar hastane ve klinik gibi riskli alanların dezenfeksiyonlarını gerçekleştirdi, tıbbı ve koruyucu ekipman üretiminde yer aldı. Gök, “Bu anlamda hayatımıza giren yeniliklerle birlikte onlara olan ihtiyacın her geçen gün artacağını, cobot’ların yeni bir yaşam tarzı yaratacağını düşünüyorum. Üretim, hizmet ya da sağlık ayırt etmeksizin de işletmelerin kendilerini bu yeni yaşam tarzına şimdiden hazırlamaları gerekiyor” dedi.

Yorumlar (0)