banner565

banner472

banner458

banner457

Vector Metrology Şirket Müdürü Murat Arıkaya; “Sürekliliği olan değer yaratmayı hedefliyoruz”

Türkiye ve EMEA Bölgesi’nde 200’den fazla işletmeye hizmet veren Vector Metrology, butik projeler üzerinde çalışan ve sunduğu tersine mühendislik hizmetleriyle iddialı bir mühendislik firması. Vector Metrology Şirket Müdürü Murat Arıkaya, Sürekliliği olan değer yaratmayı hedeflediklerini söylüyor.

HABER 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:49
27974
Vector Metrology Şirket Müdürü Murat Arıkaya; “Sürekliliği olan değer yaratmayı hedefliyoruz”

Vector Metrology; taşınabilir hassas CMM cihazlarıyla 3B ölçüm ve tersine mühendislik uygulamaları alanında faaliyet göstermek üzere 2017 yılında kuruldu. Vector Metrology; savunma, havacılık, otomotiv, enerji, beyaz eşya, ağır sanayi, demir-çelik, medikal ve denizcilik gibi birçok farklı sektörde; Türkiye’de ve EMEA Bölgesi’nde 200’den fazla işletmeye hizmet veriyor.
Geomagic Design X ve Geomagic Control X yazılımlarının Türkiye’deki satış, eğitim ve teknik destek faaliyetlerini yürüten Vector Metrology; bu yazılımlarla ve sahip olduğu çeşitli ölçüm cihazlarıyla verilen tarama, boyutsal ölçüm, raporlama ve tersine mühendislik hizmetlerini de sunuyor.
Vector Metrology Şirket Müdürü Murat Arıkaya, Vector Metrology ile birebir aynı iş modeliyle hizmet veren bir işletmenin Türkiye’de bulunmadığını belirterek, “İşletmemiz; tamamı AUKOM sertifikalı, çeşitli sektörlerde uzun yıllar ölçüm ve tersine mühendislik tecrübesine sahip çalışanlardan oluşmaktadır. Herhangi bir donanım ya da fiziksel ürün satışı yapmayan işletmemiz, neredeyse tamamen butik projeler üzerine çalışan bir mühendislik şirketidir. Ana tedarikçiler, satışlarını yaptığı ölçüm cihazlarıyla birlikte verilen Geomagic Design X ve Geomagic Control X eğitimleri ve teknik destekleri için sadece Vector Metrology ile çalışmaktadır” diyor.
Murat Arıkaya, şu bilgileri veriyor:
“• Geomagic Design X; bir bilgisayar destekli tasarım ya da ölçüm yazılımının eklentisi değil, başlı başına bir tersine mühendislik yazılımıdır. Başka bir arayüz yazılımına ihtiyaç duymadan, doğrudan tarama cihazına bağlanabilen yazılımımız; otomatik, parametrik ya da hibrit modeller oluşturulmasına imkân vermektedir. Oluşturulan bu modeller tek bir katı ya da yüzey olarak değil tüm unsur ağacıyla Solidworks, Creo, NX, Inventor vb. yazılımlara dosya göndermektedir. Ve bu işlemi saniyeler içinde otomatik olarak yapmaktadır. Taramadan nihai katı/yüzey model oluşturulmasına tek başına yeterli olan Geomagic Design X kendine özel birçok komutla liderliğini uzun yıllardır korumaktadır.
Geomagic Control X ise; oldukça kullanışlı bir arayüze sahip, bir teknik resim gibi anlaşılır raporlar oluşturan, Türkçe dil desteği sunan, seri parça ölçümlerinde yazılımı dahi açmadan raporları oluşturabilen otomasyon modülüne sahip, öğrenmesi ve kullanması çok kolay bir ölçüm yazılımıdır.”

Uzman eğitmenlerle eğitim ve teknik destek
Her iki yazılımın da hem eğitiminin hem teknik desteğinin, iyi bilmek kadar iyi öğretmenin de önemini kavramış eğitmenler tarafından verildiğini aktaran Murat Arıkaya, eğitim müfredatlarının; ölçüm cihazlarıyla hiç tanışmamış yeni bir teknikerden, farklı yazılım ve cihazlarda büyük tecrübeler edinmiş kullanıcılara kadar geniş bir yelpazeye hitap edecek şekilde esnetildiğini kaydediyor.
Eğitimlerin standart bir demo parçası üzerinden değil, işletmelerin hedefine hizmet edecek şekilde kendi parçaları ve uygulamaları üzerinden verildiğini belirten Arıkaya, bu nedenle neredeyse hepsi birbirinden farklı olan eğitimlerin firmaya özel olacak şekilde biçimlendirildiğini anlatıyor: “Eğitimlerimizde her konu ayrı başlıklar halinde, sesli ekran videolarıyla kaydedilmektedir. Bu videolar işletmelere özel olup, kendi arşivlerinde depolanmak üzere bırakılmaktadır ve başka bir mecrada paylaşılmamaktadır.”

“Sürekliliği olan değer yaratmayı hedefliyoruz”
Vector Metrology’nin kendine agresif hedefler koymayan, niteliği her zaman niceliğin üstünde tutan bir işletme olduğunu vurgulayan Murat Arıkaya, hedeflerini şöyle açıklıyor: “Modern dünyadaki ticari işletmelere bakınca görüyoruz ki asıl olan hızlı büyüme değil doğru boyutlanmadır. Hedefimiz; hızla yükselen cirolar ve çalışan sayısı değil, karşılıklı memnuniyeti sağladığımız müşteriler ve şirket kültürümüze uygun, mutlu çalışanlardır. Bu nedenle büyüme, istihdam, yeni ürün ve yeni çözümler gibi maddeler asıl amacımızın alt bileşenleridir. Bu alt bileşenler, sürekliliği olan değer yaratma hedefimize hizmet edecek şekilde, zamanın getirdiği gelişmelere göre güncellenmektedir.”

İşletmeler, tersine mühendislik hizmeti alırken nelere dikkat etmeli?
Murat Arıkaya, işletmelerin tersine mühendislik hizmetleri alırken dikkat etmeleri gereken noktaları ve çalışacakları firmayı seçme kriterlerine de değindi: “Bilindiği gibi 3B ölçüm ve raporlama yaparken elimizde referans alınan CAD modeller ve teknik resimler vardır. Tüm sorgular bu nominal değerlere göre yapılır.
Ancak, tersine mühendislikte bu verilerin büyük bir kısmı elimizde olmaz. Bu nedenle modele ihtiyaç duyan müşterinin parça hakkında mümkün olduğunca detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Parçalarda kullanımdan kaynaklı veya hiç kullanılmamış olsalar bile imalattan kaynaklı hatalar olur. Bu hatalar belki tolerans içindedir ancak tersine mühendislik hizmeti veren firma bu bilgilere muhtemelen sahip olamaz.
Örneğin; 25.948 mm olarak ölçülen bir çapın 26 mm mi yoksa 25.9 mm mi modelleneceğinin bilgisi parçanın sahibinden alınmalıdır. Bu küçük örnekten yola çıkarak, tersine mühendislik yapacak olan firma parçanın kullanım alanı, montaj arayüzleri, referans bölgeleri, datumları, beklenen hassasiyeti vb. birçok değişkeni parça sahibinden öğrenmelidir. Aksi takdirde modellemede yapılacak tüm varsayımlar tersine mühendislik yapan, parçayı çok da iyi tanımayan firmanın inisiyatifine kalmış olur.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullanılacak ölçüm cihazının işe uygunluğudur. Dokunsal problu, lazer taramalı, fotogrametrik, bilgisayarlı tomografi gibi birçok cihaz ölçü almak için kullanılabilir. Bu cihazların kendi içlerindeki versiyonları, kalibrasyonları, ölçüm ortamı vb. diğer değişkenler de ölçüm belirsizliğini etkilemektedir.
Tersine mühendisliği yapacak olan firma, yukarıda bahsedilen bilgileri parça sahibinden öğrenmeli, kullanmayı planladıkları cihaz ve yazılımların kabiliyetlerini de müşterilerine doğru aktarmalıdır.
Özetlemek gerekirse, tersine mühendislik hizmetine ihtiyaç duyan işletmeler, kendilerine bu soruları soran ve kabiliyetlerini dürüstçe bildiren firmalarla çalışmayı tercih ederlerse istenen sonuca zamandan tasarruf ederek düşük maliyetle ulaşabilirler.”

Yorumlar (0)
banner557