banner565

banner472

banner458

banner457

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hedeflerini açıkladı: “Piyasa dostu dönüşüm programına odaklanacağız”

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan oldu. Berat Albayrak’ın istifası sonrası 10 Kasım 2020’de Lütfi Elvan atandı.

HABER 01.12.2020, 00:00 30.12.2020, 09:43
26792
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hedeflerini açıkladı: “Piyasa dostu dönüşüm programına odaklanacağız”

TBBM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine başlayan Bakan Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, oluşturacakları politikalarda ilgili tüm tarafların katkısını alarak istişareye dayalı, katılımcı bir anlayışla hareket edeceklerini belirterek, önümüzdeki dönem hedeflerini şöyle özetledi: “Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız. Öncelikli olarak ele aldığımız enflasyonla mücadele sürecini, maliye politikaları ve diğer tüm araçlarımızla kararlı bir şekilde destekleyeceğiz. Mali disiplini koruyarak gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesini artıracağız. Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımlar, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla işbirliği halinde atılacaktır.”
Uygulayacakları ekonomi politikalarıyla, tüm vatandaşların üreterek gelir elde ettiği bir ortam tesis ederken, başta Covid-19’un olumsuz etkilerini gidermek üzere insan odaklı bir anlayış içerisinde sosyal programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini belirten Elvan, küresel salgının etkilerinin azaldığı, yeni fırsatların oluştuğu toparlanma döneminde makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacaklarını söyledi: “Üretim süreçlerinin ihracata dönük, yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüşmesini sağlayarak yerli üretim kapasitemizi artıracağız.”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Bakan Elvan, ekonomideki hedeflerini “makroekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamak olarak açıkladı.
Lütfi Elvan hakkında; Karaman’ın Ermenek ilçesinde 1962’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi mezunu, İngiltere Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisansını, ABD’de Delaware Üniversitesi’nde Ekonomi alanında ikinci yüksek lisansını tamamladı. Kariyerine, 1987’de ETİBANK Genel Müdürlüğü Yöneylem Araştırma Grubu’nda mühendis olarak başladı, 1989’da Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nda Uzman Yardımcısı, 1996-2002’de Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanı, aynı zamanda 1999’dan 2002’ye kadar OECD Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı oldu. 2002-2007’de DPT Müsteşar Yardımcısı iken Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Müzakere İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi idi.
2007’de Adalet ve Kalkınma Partisi Karaman Milletvekili seçildi. 2007-2011’de, Başbakanlık döneminde; Recep Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yaptı, aynı dönemde, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı, Türkiye Macaristan Dostluk Grubu Başkanı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilcisi idi. 2011’de  Karaman Milletvekili  seçildi, 2011-2013’te TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilcisi oldu, 2013’te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak atandı.  Haziran 2015’te Antalya, Kasım 2015’te Mersin Milletvekili seçildi, 2015’te Başbakan Yardımcısı, 2016’da Kalkınma Bakanı, 2018’de Mersin Milletvekili seçildi ve Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK Üyesi, sonra Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, 2019’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı oldu. Çok iyi derecede İngilizce biliyor, evli ve 2 çocuk babası.

Yorumlar (0)