banner565

banner472

banner458

banner457

İnşaat sektörüne güven artıyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren ‘Hazır Beton Endeksi’ 2022 Mayıs Raporu’nu açıkladı.

İNŞAAT 01.07.2022, 00:00 27.07.2022, 11:06
12801
İnşaat sektörüne güven artıyor

Rapora göre, son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan faaliyet yeniden aşağı yönlü hareket etti ve Mayıs’ta eşik değerin altına indi. Sınırda hareket eden Güven Endeksi, Mayıs’ta yükseliş göstererek eşik değerin üzerinde konumlandı. Toparlanma gösteren Beklenti Endeksi ise henüz istenilen düzeyden uzak görünüyor. Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki daralmanın etkisiyle sınırlı da olsa aşağı yönlü hareket gösterdi.
Geçen ay uygulamaya konulan konut destek paketi sonrası piyasa oyuncularının güveni yükselirken bunun henüz beklentiye ve faaliyete yansımadığı görülüyor.
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “TÜİK tarafından son açıklanan Yapı Ruhsatı sayıları 2022 yılında inşaat sektörünün rotasının anlaşılması açısından önemlidir. Bina sayısı, daire sayısı ve yüz ölçümü verilerine bakıldığında yapı ruhsatı sayısının 2022 yılının ilk çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %20’nin üzerinde azaldığı görülmektedir. Geriye dönük 8 çeyrek yani son 2 yılda, Yapı Ruhsatı sayılarında bir azalma görülmemişti” dedi.
Işık, “Mayıs’ta açıklanan Konut Finansman Desteği’nin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu paketlerin, henüz piyasayı etkileyecek düzeye ulaşmadığı ancak inşaat sektörünün 2022 yılındaki rotasının belirleyicisi olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner557