banner565

banner472

banner458

banner457

İnşaat, yeşil ekonomiye hazırlanmalı

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında öngörülen ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKD) ve Döngüsel Ekonomi’ye odaklanan düzenlemeler inşaat sektörünü doğrudan ilgilendiriyor.

İNŞAAT 01.02.2022, 00:00 23.02.2022, 09:38
18797
İnşaat, yeşil ekonomiye hazırlanmalı

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İnşaat Sektörüne Olası Etkileri’ webinarında Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, “AB’nin bakış açısıyla inşaat sektörü doğadan çıkarılan malzemelerin yüzde 50’sini kullanıyor. AB’deki toplam atıkların da yüzde 35’inden sorumlu ve kaynakları tüketen bir sektör olarak görülüyor. SKDM ile hedeflenen sektörler inşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor. Demir çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve çimento ilk hedeflenen sektörler. Bu kapsamın, önümüzdeki dönemde, cam, seramik ve kimyasallar gibi enerji-yoğun sektörlere genişletilmesi söz konusu olabilecektir” açıklamasını yaptı.
YÜF Genel Sekreteri ve TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay moderatörlüğünde yapılan webinarda iklim değişikliğinin dünya ve Türkiye’nin ticaretine olan etkileri ele alındı. Bozay, “Hepimizin ev ödevimizi iyi yapmamız gerekiyor. Döngüsel ekonomiye geçişi tamamlayabilmek, yaşam döngüsü çok önemli. AB’deki sistem bunun üzerine kuruluyor. Altyapının oluşması için önemli bir finansman sağlanıyor. Ülkemizde bu kaynakların fazla olmadığı aşikâr. Önümüzdeki dönemde bunların da ön plana çıkacağını düşünüyorum” dedi.

2022 yılı hedefi: 30 milyar doları aşmak
İnşaat sektörünün 2021 yurt dışı performansı ve 2022 vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) evsahipliğinde ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla, TMB Başkanı M. Erdal Eren ile Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkan Yardımcısı İrfan Aker’in yer aldığı ‘2021 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’nda ele alındı.
Bakan Muş, Türk inşaat sektörünün 2020’de üstlendiği 15.2 milyar ABD dolarlık yıllık yeni proje tutarının 2021’de yaklaşık iki katına çıkarak 29.3 milyar ABD dolarına ulaştığını, böylece sektörün yurtdışına açıldığı 1972’den bugüne kadar 131 ülkede üstlendiği toplam 11.093 projenin büyüklüğünün 451.5 milyar ABD Dolara çıktığını kaydetti:  “Salgının bahara kadar engel olmaktan çıkacağı ümidi ile bu yıl yurtdışında yeni proje tutarında 30 milyar ABD Doları’nı aşmayı hedefliyoruz. Orta vadede de bu rakamı 50 milyar ABD Doları seviyesine çekmek amacındayız.”
TürkMMMB Başkanı İrfan Aker, Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmaları olarak 2021 sonu itibariyle 129 ülkede 2. 374 projenin planlamadan inşaat kontrolü ve işletmeye alma gibi çeşitli aşamalarında toplam 2.7 milyar ABD doları tutarında hizmet sağladıklarını belirtti. TMB Başkanı M. Erdal Eren, sektörde en öncelikli hedeflerinin yurtdışı projelerde istihdam edilen Türk işgücü sayısının hâlihazırdaki 25-30 binler seviyesinden yeniden 100 bine çıkarmak olduğunu vurguladı.

Bileşik Endeks, yılı gerileme ile kapattı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Aralık ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Yeni ekonomi politikalarının yarattığı belirsizlik faaliyetlerde düşüşe yol açarken güven ve beklentilerde de düşüş yaşandı. Bileşik Endeks bu gelişmelere bağlı olarak Aralık’ta da geriledi ve 1.45 puan düşüşle 76.93 puana indi, 2020 Aralık’a göre sadece 2.38 puan artış gösterdi. 2021 genelinde toparlanma gösteren Bileşik Endeks, mevsimselliğin de etkisiyle yılı gerileme ile kapadı.
Yurtiçi siparişleri düşerken yurtdışı siparişleri sınırlı artış gösterdi: Ekonomiye ve sektöre yönelik alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde de düşüşler görüldü. Düşüşler büyük ölçüde piyasalarda yaşanmaya başlanan duraklama, belirsizlikler ve dalgalanmalardan kaynaklandı.

Yorumlar (0)
banner557