banner565

banner472

banner458

banner457

TMB: “Altyapı faaliyetleri de mücbir sebep kapsamına alınsın”

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) üç ayda bir yayınladığı ‘İnşaat Sektörü Analizi’nin Nisan 2020 sayısına göre; istihdam kapasitesi yüksek olan sektörde, altyapı faaliyetlerinin mücbir sebep kapsamı dışında bırakılarak SGK primleri ve vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi acil önlemlerden yararlanamaması önemli bir sorun olarak belirtiliyor.

İNŞAAT 01.05.2020, 00:15 29.05.2020, 10:12
12031
TMB: “Altyapı faaliyetleri de mücbir sebep kapsamına alınsın”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), “Koronavirüs Salgınından Sonrası Nasıl bir Dünya ve Türkiye?” başlıklı Nisan 2020 İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayınladı. Analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi. Raporda bir süredir dengelenmeye yönelik sancıların yaşandığı inşaat sektöründe belirsizliklerin, koronavirüs salgınının Mart ayında Türkiye’de de ortaya çıkmasıyla yeniden arttığı belirtildi. Raporda, “Özellikle kısa ve esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi, SGK primleri ve vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi önlemler istihdam kapasitesi yüksek olan inşaat sektörü tarafından önemli; ancak altyapı faaliyetlerini kapsam dışında bırakması nedeniyle eksik bulunmuştur” görüşü aktarıldı. Mevcut şartlarda müteahhitlerin yurt içinde üstlenmiş olduğu projelerde hak ediş ödemelerinin zamanında yapılması için özel hassasiyet gösterilmesine ihtiyaç olduğu belirtilirken; süre uzatım ve fesih taleplerinin idareler tarafından olumlu karşılanması, kredi geri ödemelerinde bankaların gerekli esnekliği göstermeleri ve faiz oranlarını düşürmeleri beklentileri sıralandı.

“Destekle vasıflı işgücü korunabilir”
Raporda, şantiye kapanmaları gerektirecek durumda, en hızlı olumsuz etkinin inşaat sektörünün alt yüklenicilerinin oluşturduğu segmentte yaşanabileceğini vurgu yapılarak; “Sektörde ve tedarik zincirinde yer alan birçok orta ve küçük ölçekli firmanın dayanma gücünün kısıtlı olduğu dikkate alınarak, vergi avantajları paketi ve nakit akışındaki bozulmaları önleyecek düzenlemelerin hızlı biçimde hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. İnşaat sektörüne dönük bir destek paketi ayrıca kısa vadede istihdam kapasitesinin korunmasını sağlayacaktır. Bu çerçevede bir diğer önemli husus olarak, sektörün orta segmentinde olası erimenin önlenmesi, vasıflı işgücü kaybının ve krizin ardından sektörün hızla toparlanmasıyla projelerdeki gecikmenin engellenmesine yardımcı olacaktır” görüşü sunuldu.
İlk çeyrekte 2 milyar dolarlık proje üstlenildi: Müteahhitlerce yurtdışında yılın ilk çeyreğinde 2 milyar dolar tutarında yeni proje üstlenildiğinin bilgisi verilirken Koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülkeler tarafından uygulanan farklı nitelikteki önlemlerin projelerde gecikmelere ve neticede cezai yaptırımlara neden olmamaları için hükümetler düzeyindeki temasların gündeminde tutulmasının uygun olacağı ifade edildi.
Sektörde belirsizlik var: İnşaat sektörü hâlihazırda küresel likidite koşulları, jeopolitik riskler, döviz kurlarının seyri, petrol fiyatları, kamu maliyesi ve faiz tarafında çok bilinmeyenli bir denklem ile karşı karşıyadır. İnşaat yatırımları 2019 yılında cari fiyatlarla yüzde 9.8 oranında gerilemiştir. 2020 yılının ilk çeyreğinde ise inşaat sektöründe süren daralma sonucunda finansman sıkıntısı ve istihdamdaki gerileme sürmüştür. Sektörün istihdamdan aldığı pay, yüzde 6.9’dan yüzde 5.5’e gerilemiştir. Sektörde belirsizlikler Mart ayı itibarıyla yeniden artmıştır.
Konut satışlarında gelecek kaygısı yüksek: Konut satışları, bir süredir ertelenen konut talebinin hayata geçmesiyle Ocak-Şubat 2020 döneminde geçen yıla göre belirgin bir iyileşme içine girmiş ancak salgının etkisinin izlendiği Mart ayında sınırlı biçimde artmıştır. Satışlar, 2019 yılına oranla Ocak’ta yüzde 55.8 ve Şubat’ta yüzde 51.4 artmıştır. Mart ayında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış oranı yüzde 3.4 ile sınırlı kalan konut satışları, Şubat 2020’ye göre yüzde 8.5 gerilemiştir. Konut alanında olası gelişmeler için gözler, daha çok orta vadede oluşacak ekonomik şartlarda olacak; o zamana kadar genel ekonomide belirsizliklerin giderilmesi, konut alanında kredi imkânlarının geliştirilmesi ile arz-talep dengesi için bir strateji hazırlanması ihtiyacı varlığını sürdürecektir. Pandemi nedeniyle artan evden çalışma, bu konudaki gelişmelerden konut dışı gayrimenkul piyasasının da etkilenebileceğini göstermektedir.

İnşaatta ‘Birleşik Endeks’ Mart’ta düştü
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mart 2020 sonuçları açıklandı.
Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Bileşik Endeks, hazırlanmaya başlandığı 2013 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Covid-19 etkilerinin büyük ölçüde yansıdığı Bileşik Endeks mart ayında sert bir düşüşle 4.09 puan geriledi. Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 2.9 puan geriledi. Yurtiçi satışlarda Mart ayında kademeli bir gerileme yaşandı. İhracat ise en çok etkilenen faaliyet oldu ve Mart ayında sert düşüş gösterdi. Üretimde Mart ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda dip seviyelerden toparlanmaya başlayan Güven Endeksi’de Mart ayında bir önceki aya göre 3.71 puan düştü. Beklenti Endeksi’nde de Mart ayında sert bir düşüş yaşandı. Faaliyetlerdeki yüksek oranlı gerilemeler de beklentileri bozdu. Mart ayında bir önceki aya göre 4.7 puan gerileyen Beklenti Endeksi son yılların en düşük seviyesine indi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde de önemli bir gerileme görüldü.

TÜİK Mart ayı raporunu açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2020 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 oranında artarak 108.670 oldu. Türkiye genelinde 2020 Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90.4 oranında artış göstererek 43.329 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39.9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.0 azalarak 3.036 oldu.

Ziya Yılmaz: “Yatırımlarımızı sürdürüyor”
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, zorlu süreçte yatırımlarına devam ettiklerini, şirket bünyesinde de herhangi bir istihdam kaybına izin vermediklerini söyledi. Ziya Yılmaz, “DAP Yapı olarak bugüne kadar ülkemizin en zorlu günlerinde bile yatırım yapmaktan, istihdam sağlamaktan geri durmadık. Bu süreçte, her şeyi devletimizden beklemek yerine, taşın altına elimizi koymayı seçtik. Bu salgından herkesten önce ve herkesten güçlü biçimde toparlanabilmemiz için hepimize düşen sorumluluklar var. Bu sorumluluğun bir gereği olarak da ekonomiye ve istihdama katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Yılbaşında açıkladığımız projelere ara vermeden devam ediyoruz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, gelecek 4-5 yılda 13 milyar TL’lik yatırıma imza atacak; Türkiye’yi özgün projelerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

AND Pastel’in dijital satış ofisi açıldı
AND Gayrimenkul, Kartal’da yaşamın başladığı konut projesi AND Pastel için müşterilerine evlerinden çıkmadan ziyaret edebilecekleri dijital bir satış ofisi deneyimi sunuyor. Geçtiğimiz iki yıl ‘’Bitmeyen Cuma’’ kampanyası kapsamında web sitesi üzerinden satışa çıkardığı toplam 60 dairenin tamamını satarak bir ilke imza atan AND Gayrimenkul, online satış deneyimini yeni bir platforma taşıyor. AND Gayrimenkul hayata geçirdiği ‘’E-Anahtar Platformu’’ ile ev satın almak isteyenlere online görüşme, online ziyaret ve online satış işlemlerini satış ofisine gitmeden diledikleri yerden yapabilme imkanı sunuyor. Online görüşme modülü ile satış ofisine gitmeden satış danışmanları ile telefon ve bilgisayar üzerinden, görüntülü veya sesli görüşme gerçekleştirilebiliyor. Online ziyaret modülünde ise canlı olarak görüşme yapmayı tercih etmeyenler için projenin farklı alanlarından anlatımlı videolar bulunuyor. Aynı zamanda 2+1 ve 3+1 örnek daireler için 360 sanal tur ile daha detaylı şekilde daire içi özellikleri incelemek mümkün.

Yorumlar (0)
banner557