banner565

banner472

banner458

banner457

Parola: Üretim, Yatırım

Türkiye’deki 331 OSB’nin çatı kuruluşu OSBÜK’ün 17. Olağan Genel Kurulu’na Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Bakan Varank, toplantıda önümüzdeki dönemde yeni nesil OSB’ler kurmaya başlayacaklarını açıkladı.  

KAPAK 01.08.2019, 08:05 29.08.2019, 13:36
17655
Parola: Üretim, Yatırım

Türkiye’nin özel sektör öncülüğünde ve devlet destekli olarak tanımlayıp 1961 yılında başlattığı ve günümüze kadar gelen 60 yıllık planlı sanayileşmenin görkemli envanterini, sayıları 331’i bulan, 50 bini aşkın fabrikanın 2 milyon civarında istihdamla üretim yaptığı Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) görmekteyiz. Türkiye’nin bugün, Endüstri 4.0 Devrimi, dijital dönüşüm, yapay zeka ve bilgi toplumu gibi uğraklardan geçerek geleceğe uzanan hikayesi de OSB’ler üzerinden yazılacaktır.
OSB’ler 60 yıllık süreçte çetin bir yol izlediler, sanayiciler bu üretim bölgelerinde büyük fedakarlıklara katlandılar, kısa yoldan zengin olmayı değil, gerçek manada sanayici olmayı ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmayı seçtiler.
Günümüzde OSB’lerde en modern üretim altyapıları, çevre duyarlılığı, meslek lise ve yüksekokulları, teknoparklar, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemleri, bilişim teknolojileri ile entegrasyon süreçleri yönetiliyor.
OSBÜK (OSB Üst Kuruluşu) Türkiye’nin bu dinamik gücünü, Hükümet, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBB ile birlikte yönetip yönlendiriyor. Türkiye’de OSB’lerin kuruluş ve gelişmesinin son yirmi yılının medya yüzü olmuş olan KobiEfor Dergisi olarak OSBÜK 17. Olağan Genel Kurulu’nu, Kapak Dosyamız’da okurlarımızın değerlendirmesine sunuyoruz.

OSBÜK 17. Olağan Genel Kurulu’na geniş katılım
Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin çatı kuruluşu OSBÜK’ün (OSB Üst Kuruluşu) 17. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Mustafa Elitaş, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOSYÖV eski Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, KobiEfor Dergisi Sahibi, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, TOSYÖV eski Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, eski Milletvekili Hilmi Develi, Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Sultan Hamit Velioğlu, TSE (Türk Standardları Enstitüsü) Başkanı Prof.Dr. Adem Şahin, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, OSB Yönetim Kurulu Başkanları, OSB Bölge Müdürleri, OSBÜK Delegeleri, üst düzey bakanlık yetkilileri, daire başkanları, genel müdürler, kaymakamlar, Oda ve Borsa Başkanları, sanayiciler ve işinsanlarının katılımıyla Ankara’da, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Genel Kurul Divanı
Genel Kurul öncesinde OSB başkanları, bölge müdürleri ve sanayiciler yemekte buluştu ve sohbet etti. Divan üyelerinin belirlenmesiyle başlayan Genel Kurul’da Divan Başkanı; Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Nevşehir Acıgöl OSB Başkan Vekili Arif Parmaksız, Divan Başkan Vekili; Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Bolu Karma ve Tekstil İhtisas OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Türker Ateş, Divan Katip Üyesi ise Karapınar TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Karapınar OSB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Kemal Sözen seçildi, Divan Heyeti’nde ayrıca Bakanlık Temsilcileri; Turgut Bıyıklı, Faruk Bektaş, Cafer Pektaş yer aldı. Toplantıda Bilanço hakkında bilgileri OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bahar, Denetim Kurulu Raporu’nu ise OSBÜK Denetim Kurulu Üyesi Ulvi Sakarya sundu.
OSBÜK’te sanayi temsili: Türkiye’nin 7 bölgesinde, 81 ilinde, 53 bin 177 sanayi parselinde, 50 binin üzerinde fabrikada, yaklaşık 1 milyon 900 bin çalışan ve 30 binin üzerinde katılımcının üretim faaliyetlerini yürüttüğü toplam 331 OSB’yi temsil eden OSBÜK, yoğun katılımla TOBB ev sahipliğinde tarihi bir Genel Kurul’a imza attı. Toplantıya İstanbul’dan Tekirdağ’a, Adana’dan Diyarbakır’a, Mardin’den Erzurum’a, Bursa’dan İzmir’e, Eskişehir’den Kayseri’ye, Giresun’dan Kahramanmaraş’a; Türkiye’nin dört bir yanındaki OSB’lerin temsilcileri katıldı.
OSBÜK yeni yönetimi belirlendi: Türkiye’deki 331 OSB’nin toplam 798 delegeyle temsil edildiği OSBÜK Olağan Genel Kurulu’na katılan 565 temsilci oy kullandı, Konya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü’nün sarı listesi 394 oy alırken; Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım’ın mavi listesi 169 oy aldı, 2 oy geçersiz sayıldı. Böylece OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, yeniden başkanlığa seçildi. Konya OSB ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı da olan Memiş Kütükcü ve ekibi, önümüzdeki 4 yıl boyunca görevini sürdürecek. OSBÜK 17. Olağan Genel Kurulu’nda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri belli oldu.

“OSBÜK olarak ‘kamuoyu önderi’ sıfatını hak ediyorsunuz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, OSB’lerin Türkiye için önemini vurguladı: “Üreten Türkiye’yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz. Bu yolda siz girişimcilerimize, sanayicilerimize büyük görevler düşüyor. Sizler, üreticiler olarak ekonominin birinci basamağında yer alıyorsunuz. Vergi veriyorsunuz, istihdam sağlıyorsunuz, rekabet ediyorsunuz ve yeri geldiğinde elinizi taşın altına koymaktan çekinmiyorsunuz. OSBÜK olarak da çok değerli bir toplumsal ve iktisadi misyonu temsil ediyorsunuz. Ciddi bir sivil toplum kuruluşu olmanın ötesinde ‘kamuoyu önderi’ sıfatını da hak ediyorsunuz. Türkiye’nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi adına sizin varlığınız gerçekten çok önemli. Sizlerle her daim yol yürümeye, Türkiye’nin sanayi rotasını beraber belirlemeye inşallah devam edeceğiz.”
OSB’lerin ekonominin ana sütunlarından birini oluşturduğunu belirten Varank, 60 yıllık geçmişe, son derece geniş ve gelişmiş bir OSB tecrübesine sahip olduğumuzu söyledi: “Bu süreç içinde, OSB’lerimiz, Türk sanayisinin dünyayla entegre olmasını ve rekabet gücümüzün artmasını sağlayacak bir vizyona, hamd olsun kavuştular. Kendilerini büyütmekle kalmadılar, sanayimizin büyümesinde de lokomotif görevi üstlendiler. OSB’lerin sunduğu ortak hizmetler sayesinde sanayi işletmeleri tek bir çatı altında faaliyet gösterme imkanı buldu. Bu iş ve güçbirliği sayesinde sanayicimiz hem üretim maliyetlerini azalttı hem de kalite standardını yükseltmiş oldu. OSB'lerimiz öncülüğünde son derece önemli mesafeler aldık ve küresel rekabet gücümüzü artırmış olduk.”

OSB projeleri için 7 milyar lira kredi
Mustafa Varank, Bakanlık olarak tahsis edilen uygun yatırım alanları, sağlanan destek ve kolaylıklarla sanayicilere “eşsiz” bir yatırım ortamı oluşturduklarını ifade etti: “1962-2002 arasındaki 40 yıllık dönemde, yalnızca 80 OSB projesi tamamlanmışken son 15 yılda hayata geçirdiğimiz OSB sayısı 120 oldu. Yani 2002’ye kadar yılda ortalama 2 OSB açılırken biz yılda ortalama 8 OSB açmış olduk. Tabii bu projeleri hayata geçirmek öyle kolay işler değil. Bunun için gayret gerekiyor, vizyon gerekiyor, kararlılık ve çalışkanlık gerekiyor. En önemlisi de sanayicimizin ve girişimcimizin elinden tutmamız gerekiyor. Gururla ifade etmek istiyorum ki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizleri bu konuda hiç yalnız bırakmadık. Tamamlanan OSB projeleri için yaklaşık 7 milyar lira tutarında kredi kullanılmasına imkan sağladık. Yine bugüne kadar 314 OSB’ye sicil vererek, tüzel kişilik kazandırdık.”

Hedef; 2023’te 2.5 milyon çalışan
Varank, 2019 Yılı Yatırım Programı’nda devam eden 92 OSB projesinin bulunduğunu paylaştı: “Bu projeler için 1.5 milyar liranın üzerinde harcama yapılmasına imkan sağlayacağız. Buralarda 3 binden fazla parselin inşaatına başlandı, 4 bine yakını henüz proje aşamasında, 12 bin parselde de tahsis işlemleri devam ediyor.” Üretime geçen 53 bin 177 parselde, 1 milyon 900 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Varank, sadece son bir yılda OSB’lerdeki istihdam sayısını 100 bin kişi artırmayı başardıklarını, 2023’te OSB’lerde 2.5 milyon istihdam rakamına ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
OSB’ler marka oluşturacak cazibe merkezlerine dönüştürülecek: Bakan Varank, OSB uygulamalarına yönelik sürdürdükleri istikrarlı devlet desteklerini artırarak devam ettireceklerini kaydetti: “Bakanlık olarak OSB’lere yönelik politikamızın temelinde buraların marka oluşturacak cazibe merkezlerine dönüştürülmesi yer almaktadır. Bu çerçevede OSB’lerin tam kapasiteyle faaliyete geçmeleri için sürdürülebilir tedbirler alıyor ve gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.”
Bölgelerden ve sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda, ihtiyaç oldukça OSB mevzuatını güncellediklerini de aktaran Varank, sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimleri dolayısıyla ödedikleri yüzde 2'lik TRT payını da kaldırdıklarını, böylece sanayicinin üzerindeki yaklaşık 700 milyon liralık yükün hafifletildiğini söyledi: “Yüksek parsel fiyatlarına üst limit getirdik, bu sayede yatırım yapılmayan parsellerin üretime kazandırılmasının önünü açmış olduk. OSB'lerde gayrimenkul yatırım ortaklığı kurma hakkını getirdik. OSB içinde yer alan meslek yüksekokullarında okuyan bütün öğrencilerimize eğitim desteği vermeye başladık. Bu kapsamda OSB’ler içinde yapılacak mesleki eğitim binaları için de kredi desteği sağlayacağız. Diğer yandan sanayicilerimizin hafta sonları çalışma izni için belediyelere ödediği ruhsat bedelini de kaldırmış olduk, böylece yine sanayicimizin üzerindeki yaklaşık 400 milyon liraya yakın yükü hafifletmiş olduk.
Ayrıca sanayi sicil belgesi almış her sanayici için emlak vergisi bedelini de kaldırmış bulunuyoruz. OSB’lerin canlandırılması hedefimiz doğrultusunda hazırladığımız Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer alan parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisi hakkında kararı, 2 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlatmış olduk. Ayrıca yine Bakanlığımızın hazırladığı Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ve Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği de 2 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni yönetmeliklerle OSB’lerin daha yatırım dostu üretim alanları haline gelmesinin önünü açmış olduk.”

Yeni nesil OSB’ler geliyor
Varank, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki dönemde, yeni nesil OSB’ler kurmaya başlayacağız. Buralarda enerji ve hammaddelerin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu, yerelleşmenin sağlandığı, ekonomik büyümenin, kalitenin ve sosyal dengenin korunduğu yeni nesil OSB'lerimizi, sanayimizin hizmetine sunacağız. Sanayinin nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesine yönelik yeni mesleki teknik eğitim okullarının açılması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunların yanı sıra sanayi sektöründe çalışan kadınlarımızın hayatını kolaylaştırıcı tedbirleri almaya da devam edeceğiz.”

“Asla müsaade etmeyeceğim”
Tüm bu değişiklikleri sanayicinin önünü açmak, ‘sanayici yatırımdan başka bir şey düşünmesin’ diye yaptıklarını aktaran Varank, uyardı: “Burada ufak bir eleştirim olacak, çok düşük miktarda olsa da bazı OSB’lerde rantiye işlemlerinin olduğuyla ilgili bize şikayetler geliyor. OSB’lerimizi kesinlikle sanayicilerimizin hizmetinde kamusal alanlar olarak görmemiz lazım. Ben OSB’lerde arsa spekülasyonlarına, rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim. Bundan sonraki dönemde de gerekli tedbirleri almak için elimden gelen gayreti göstereceğim.
Yine sıklıkla bana gelen şikayetlerden biri yatırım yeri tahsisiyle ilgili birtakım kayırmacılıkların yapılması. Gece yarıları maalesef telefonlarıma mesajlar geliyor. Yatırım iştahı olan, hazırlığını yapmış firmalar; 'Sayın Bakanım X OSB'sinde maalesef bize yer tahsisi yapmıyorlar. Bizim hazırlıklarımız var, lütfen yardım edin, biz bu yatırımı yapalım’ diye mesajlar görüyorum. Bundan sonra buna da müsaade etmeyeceğimizi sizlere bildirmek istiyorum. Zaten yönetmeliğimizde gerekli değişikliği yaptık. Eğer bir yatırımcıya tahsis yapılmıyorsa bunun sebebini bize 15 gün içinde yazılı olarak bildirmek zorundasınız, biz de bunun hakkaniyetli olup olmadığına karar vereceğiz.”
“Kimsenin babasının malı değil”: Mustafa Varank, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu yararıyla ilgili projelerde de bazı OSB’lerin ayak dirediği hususlar oluyor. Kamu yararı gerektiren projelere hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Mesela bir metro istasyonunun yapılacağı yere OSB müsaade etmiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. OSB’ler kimsenin babasının malı değil, kamunun malı. Dolayısıyla orada kamu yararı gerektiren projelere gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Tüm bu hususlarda önümüzdeki dönemde OSBÜK’le beraber çalışmaya devam edeceğiz.”
“Yol haritamız hazır”: Türkiye’nin her yanına dağılan OSB’lerin, ekonominin gücüne güç katmaya devam edeceğinin aşikar olduğuna dikkat çeken Mustafa Varank, “Bizler OSB’lerimizi, sanayimizin can damarları ve dinamosu olarak görüyoruz ve sahip çıkıyoruz. Sizler de üretiminizle, istihdamınızla ve ihracatınızla Türk ekonomisinin gurur abideleri olarak yükseliyorsunuz. Elbette OSB’lerimizle birlikte ülkemiz ve ekonomimiz de yükseliyor” diye konuştu ve ekledi: “Sıkıntılarımız elbette var ancak bunları çözecek irademiz de yol haritamız da hazır. Yakında kamuoyuyla paylaşılacak kalkınma planımızda zaten üretimi ve verimliliği tam merkeze koymuş bulunuyoruz.”

“Önümüzdeki dönemin parolası üretimdir, yatırımdır”
Bakan Varank, Türkiye’nin yeni büyüme hikayesine giden yolu ise şu sözlerle çizdi: “Türkiye, bütün iktisadi enstrümanlarını; milli teknoloji, güçlü sanayi hedefi için seferber etmiştir. Bu hedefe, sizler gibi değerli sanayicilerimizle, girişimcilerimizle, KOBİ'lerimizle ve elbette OSB’lerimizle birlikte yürümeye devam edeceğiz. Önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem var. Bu dönemin kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Önümüzdeki dönemin parolası üretimdir, yatırımdır. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yeni büyüme hikayesini hep birlikte yazacağız.”

“Türkiye’nin dünyaya rol model olduğu projelerin başında OSB’ler geliyor”
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSB’lerin Türkiye’deki en önemli başarı hikayelerinden birisi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, OSB’lerin, Türkiye’nin sanayileşmesini ve sanayinin Anadolu’ya yayılmasını sağladığını ifade etti: “Türkiye’nin dünyaya rol model olduğu projelerin başında OSB’ler geliyor. Yarım asırlık OSB tecrübemiz, artık çevre coğrafyamızda da rol model alınır hale geldi. Yine bugün, Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi ve üretim devi haline geldiysek bunda da OSB’lerin yadsınamaz, büyük bir katkısı var. Elbette bu alanda daha yapmamız gereken işler de var. Türkiye’nin OSB modelini geliştirmeye devam etmeliyiz.”
Doğu Asya’da OSB’lerin, daha büyük alanlara kurulduğunu, hatta kendilerinin ayrı birer şehir haline geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin OSB modelini geliştirmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı: “Bizdeki OSB’lerin neredeyse 10 katı büyüklüğe ulaşıyorlar. Buralar sadece sanayi ve üretimle sınırlı kalmıyor. Yaşam, eğitim, teknoloji ve lojistik merkezi olarak da tasarlanıp, işlev görüyor. Teknoparklar ve teknoloji merkezleri kuruluyor. Meslek okulları ve üniversite bölümleri OSB’lerin içinde yer almaktadır. Bizim de, sanayimizi küresel rekabet ortamında ayakta tutmak için, OSB’lerimizi daha çok geliştirmemiz gerekiyor. İşte burada, tüm OSB’lerin üst kuruluşu OSBÜK devreye giriyor. OSBÜK kurumsal bir yapıya kavuştu. Böylece, birlikte daha güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Devletimizle birlikte el ele vererek, sorunlarımızı çözüme kavuşturuyoruz.”
Memiş Kütükcü’ye ve Bakan Varank’a teşekkür: Geçtiğimiz dönem Memiş Kütükcü ile birlikte TOBB yönetiminde birlikte çalıştıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları dile getirdi: “Üretim ve sanayi konularında, ondan ve tecrübelerinden Yönetim Kurulu’nda istifade ettik. Kendisi zaten çekirdekten yetişmiş sanayici kardeşim. Aynı zamanda en büyük odalarımızdan Konya Sanayi Odamızın da Yönetim Kurulu Başkanı. Geçenlerde, ülkemizi gururlandıran bir işe daha imza attılar. Odamızın Innopark Konya Projesi, Dünya Odalar Yarışması’nda, bütün dünyadan gelen 12 bin odanın yarışmasında 17 proje arasına girdi, finale kalmayı başardı. Bu vesileyle tüm çalışma ekibiyle birlikte Odamızı bir defa daha tebrik ediyorum. Memiş Başkan, sanayimiz ve OSB’ler için de büyük şans. Onunla birlikte sanayimizin önünü açan pek çok düzenlemeyi birlikte gündeme getirdik. Hatırlarsınız, 2017 yılında Üretim Reform Paketi kapsamında, Memiş kardeşim ile hükümetimiz ile birlikte çalıştık.”

“55 bin sanayicimizin üzerinden 1 milyar liraya yakın yük kalktı”
Hisarcıklıoğlu, sanayinin, 55 bin sanayicinin üzerinden yılda 1 milyar liraya yakın bir maddi yükten kurtulduğunu kaydetti ve bu gelişmenin bile odaların ne iş yaptığını soranlara yanıt niteliğinde olduğunu belirtti: “Bu sayede sanayimiz üzerindeki birçok yük -emlak vergisi, elektrikteki TRT payı gibi- kalktı. Ama elbette başka sıkıntılarımız da var. Mesela; son bir senede hızla artan enerji fiyatları, kredi faizleri, teminat mektubu komisyonları, daralan iç piyasa, tahsilat ve ödeme sıkıntıları gibi. Tüm bunları da OSBÜK ile birlikte hükümetimize aktarıyor ve çözüm bulmak için birlikte çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalardan bir kısmı da sonuç verdi. Kredi destek paketleri, yeni istihdam için ilave teşvikler, devlet destekli ticari alacak sigortası devreye girdi, çeşitli sektörlerdeki vergi indirimleri, bunların bir kısmı. Üst üste açıklanan kredi destek paketlerinden üyelerimizin yüzde 57’si istifade etti. Bahsettiğim konuların hepsinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, hükümet nezdinde bizlerin sesi oldu. Sıkıntılarımızı dile getirdi, taleplerimize destek verdi. Yine bu son dönemde, sanayi ve teknolojiye yönelik kamu destekleri ciddi şekilde hız kazandı. Teknoparkların, Ar-Ge Merkezlerinin sayısı arttı. KOSGEB, TÜBİTAK, çok daha etkili çalışır hale geldi. İşte tüm bunların mimarı da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’tır. Sanayicimizin her zaman yanında olan, Sayın Bakanımıza, hepimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum, Allah emeklerinden razı olsun.”
Bundan sonra da TOBB-OSBÜK işbirliğinde, birlikte ve etkin şekilde çalışmayı sürdüreceklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “sanayiciler daha çok üretsin, daha çok kazansın diye birlikte mücadele edeceklerini”  söyledi.

“OSBÜK, istişare ile büyüdü”
OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türk sanayisinin lokomotifi olduğunu, OSBÜK olarak bu gücü daha da artırmak için sahada çok güçlü çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kütükcü, “Son 3 yılda camiamızın sorunlarını, taleplerini dile getirmek, camiamızla ilgili düzenlemelere katkıda bulunmak amacıyla Bakanlıklarımıza, BOTAŞ, EPDK gibi kurumlarımıza 500’den fazla görüş sunduk, 100’ün üzerinde rapor hazırladık” dedi.
“OSB’lerin sorunlarıyla yakından ilgilendik”: Memiş Kütükcü, OSBÜK olarak OSB’lerin sorunlarının çözümü için bugüne kadar attıkları adımları ise şöyle özetledi:
“• OSBÜK olarak, organize sanayi bölgelerimizin, katılımcılarımızın en kritik meselelerinin başında gelen enerji konusuna özel bir başlık açılmasını sağladık. Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile birlikte camiamızın enerji yükünün arttığını, elektrikteki fiyat artışının daha adil bir yöntemle, sanayiciye ek bir yük getirmeden çözülmesi gerektiğini ve YEKDEM maliyetlerinin düşürülmesi talebimizi en üst düzeyde, bakanlıklarımız ve EPDK nezdinde sizler adına çok defa dile getirdik.
• Doğalgaz konusunda hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla hem de BOTAŞ’la yakın çalışmalar yürüttük. Kojenerasyon tesislerinde kullanılan doğal gaz, elektrik üretim amaçlı kullanım tarifesine tabi iken kompozit tarifesi olarak yeniden düzenlenmesini sağladık ve burada çok ciddi bir fiyat avantajı elde ettik.
• OSBÜK’ün çalışmalarıyla OSB’lerimiz de İmar Barışı’na dahil oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde, tanımlanan yeni tarifeyle OSB’lerimiz, İmar Barışı kapsamına alındı. Bununla da yetinmedik, düzenlediğimiz paneller ve toplantılarla OSB’lerimizi İmar Barışı sürecinde yapılan yeni düzenlemelerle ilgili an be an bilgilendirdik.
• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’dan ekonomik koşullar iyileşinceye kadar OSB’lerdeki ruhsat alma ve üretime geçme süresinin uzatılmasını talep ettik. Bu talebimiz de karşılık buldu. Daha bunlar gibi pek çok çalışmaya camiamızla birlikte imza attık.”
OSBÜK’ün son dönemde aldığı yolu ve yaptıkları çalışmaları aktaran Kütükcü, “Bu çalışmaların hepsini sizlerin desteğiyle ve katkısıyla yaptık değerli arkadaşlar. Biz her zaman birlikten, beraberlikten, istişareden yana olduk. Düzenlediğimiz istişare toplantılarıyla 15 ayda Türkiye’deki tüm OSB’lerimizle biraraya geldik. Bu toplantılarımızda camiamızı en yetkili isimlerle bir araya getirdik. Sizler anlattınız biz dinledik. OSBÜK Yönetim Kurulu olarak hiçbir zaman olumsuzluğa odaklanmadık. Çözüm odaklı baktık, çözümün güçlü bir paydaşı olmaya çalıştık. Yaptığımız tüm çalışmalarda istişareye önem verdik ve bu istişarede de bereket gördük. İnşallah bundan sonra istişare mekanizmalarımızı daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.
Tam 40 yıldır sanayici olduğunu belirten Kütükcü, üretime, sanayiye sevdalanmış bir sanayici olarak hikayesinin mottosunun üretim olduğunu söyledi. Sanayiyi ve sanayiciyi, sanayicinin ve iş dünyasının sorunlarını, üretimin ne kadar meşakkatli ama bir o kadar da gurur verici bir iş olduğunu en iyi bildiğini ifade eden Kütükcü, sanayicilerin de üretimin ve sanayinin ne kadar zor bir yolculuk olduğunu bildiğini aktardı. Kütükcü, insanındaki girişimcilik ruhu, sanayicilerindeki üretme sevdası ile Türkiye’nin bugün Çin ile İtalya arasındaki üretim devi olduğuna, son dönemde elde edilen kazanımların istikrarla elde edildiğine dikkat çekti.

Kütükcü’den yeni nesil OSB vurgusu
Sorunlar olsa da alınacak çok yol ve yapacak çok iş bulunduğunu belirten Kütükcü, sadece problemleri değil çözümleri de konuşacağımızı söyledi: “Çözümün kapısında adeta nöbet tutacağız ama asla ümitsizlik yok, pes etmek yok. Tezgahları durdurmak yok. Arkadaşlar, zaferin büyüklüğü; mücadelenin zorluğu ile ölçülür, biz mücadeleye yılmadan yorulmadan devam edeceğiz.”
Konuşmasında Türk sanayisine daha fazla katkıda bulunmak amacıyla çalışmalara aralıksız devam edeceklerini de vurgulayan Kütükcü, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile yeni ve daha yüksek katmadeğer üreten bir sanayileşme modelinin peşindeyiz. Daha sürdürülebilir, daha fazla refah üreten bir büyüme modeli için buna ihtiyacımız var. Yarım asırdan fazladır bu ülkenin planlı sanayileşmesine hizmet eden, Türkiye’nin en başarılı üretim rejimi haline gelen, gururumuz olan organize sanayi bölgelerimiz için de artık yeni modeller, yeni başlangıçlar zamanı. Artık yeni nesil OSB’ler inşa ederek OSB’lerimizi sanayicilere sadece altyapı ve arazi hizmetleri sağlayan yapılar olmaktan çıkaracağız. OSB’leri sanayicinin ortak sorunlarına, ortak hizmetler üreten daha güçlü merkezler haline getireceğiz” açıklamasını yaptı.

Kardeş OSB’ler geliyor
OSBÜK ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) mevcut OSB’lerin ihtiyaç analizine ilişkin bir çalışma yaptığını aktaran Kütükcü, Türkiye’de tarıma dayalı ihtisas OSB’ler de dahil 331 OSB bulunduğunu, bunlardan 234’ünün üretim aşamasında olduğunu ve her birinin kendi bölgesinde önemli bir istihdam, üretim ve ihracat kaynağına dönüştüğünü bildirdi. Bunlardan 80 OSB’nin endüstri parkına dönüştüğünü; teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji transfer ofisleri, meslek yüksekokulları, mesleki ve teknik liseleri, dijital dönüşüm merkezleri ile yeni nesil OSB olmaya aday durumda bulunduklarını anlattı. Bu 80 OSB’mizin diğer OSB’lerimizle birlikte Türkiye’yi 4. Sanayi Devrimi’ne taşıyacağına inandıklarını paylaşan Kütükcü, OSBÜK olarak yeni nesil OSB olmaya aday OSB’leri bu dönüşüme hazırlayacaklarını ifade etti. OSB’leşme sürecini örnek bir şekilde tamamlamış lider 80 OSB ile diğer OSB’leri kardeş yapacaklarını açıklayan Kütükcü, böylece birbirlerinin tecrübelerinden ve örnek uygulamalarından faydalanarak daha hızlı yol almaya başlayacaklarını söyledi.
Teknik destek vermeye devam: Memiş Kütükcü, OSBÜK olarak kurumsal kapasitesini tamamlayamamış OSB’lere hukuk ve mevzuat konuları başta olmak üzere, proje yönetimi ve finansal planlama gibi alanlarda da teknik destek sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.
OSB Bilgi Portalı: Tüm bunları yapabilmek için sağlam bir envantere ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Kütükcü, OSBÜK olarak OSB Bilgi Portalı’nı aktif hale getirdiklerini açıkladı. Kütükcü, portalın sürdürülebilir olması için OSB Bölge Müdürleri’nden bilgilerin düzenli güncellenmesini de rica etti.
“OSBÜK bugün daha güçlü bir kurumsal yapıya kavuştu”: OSBÜK’ün yayınlanan Üretim Reform Paketi ile sorumluluklarının arttığına değinen Kütükcü, üye sayısının 331 OSB’ye delege sayısının ise 798’e çıktığını, böylece daha kapsayıcı bir üst kurum haline geldiklerini söyledi. OSBÜK’ün tarihi bir genel kurula ev sahipliği yaptığının da altını çizen Kütükcü, “Hep birlikte ilkleri yaşadığımız bir genel kurula şahit oluyoruz. Bugün, delege yapımızın güçlendiği, OSBÜK tarihinin en geniş katılımlı genel kurulunu yapıyoruz. Bu ilgi, OSBÜK’ün artık güçlü bir kurumsal yapıya kavuştuğunun ve güçlü işbirlikleri geliştirdiğinin göstergesidir. İnşallah bu birlikteliğimiz, beraberliğimiz daha da güçlenecek” dedi. Kütükcü, bugün gelinen noktada, Bakanlıklarla ve birçok kurum ve kuruluşla görüşürken OSBÜK’ün OSB’ler adına masada oturan güçlü bir kurum haline geldiğini dile getirdi.
OSB aidatlarında kalıcı ve adil çözüm sözü: OSB Başkanları ile istişare toplantısına devam edeceklerini, OSBÜK’te mevzuat, elektrik, doğal gaz, imar, mesleki eğitim ve çevre gibi 13 ayrı teknik çalışma komisyonu bulunduğunu belirten Kütükcü, OSB’lere müjde verdi:“OSB’lerin aidatlarının doluluk oranları, metrekare büyüklükleri gibi 3-4 farklı parametreyle değerlendirildiği, faal olmayan OSB’lerimizi rahatlatacak yeni bir aidat hesaplaması üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda sizlerin de görüşlerini alacağız. Bu çalışmayı 2019 bitmeden tamamlamayı planlıyoruz. Böylece aidat konusunu, kalıcı, adil ve camiamıza etkin hizmet üretebilecek bir yapıya kavuşturmuş olacağız.”

OSBÜK YENİ YÖNETİM VE DENETİM KURULU YÖNETİM KURULU (ASİL):
Memiş Kütükcü (Konya OSB Yönetim Kurulu  Başkanı) Başkan
Bekir Sütcü (Adana Hacı Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı) Başkan Yardımcısı
Seyit Ardıç (ASO 2. ve 3. OSB Yönetim Kurulu Başkanı) Başkan Yardımcısı
Erol Gülmez (Nilüfer OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Erdim Noyan (Ergene 2 OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Tahir Nursaçan (Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Cengiz Şimşek (Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Salih Esen (İzmir Menemen Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Mustafa R. Türker (Kocaeli Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Adnan Keleşoğlu (Beylikdüzü OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Ali İhsan Özdoğan (Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi)

YÖNETİM KURULU (YEDEK):
Necip Filiz (Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili)
Ali Bahar (Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Fahri Eldemir (Samsun Merkez OSB Başkan Vekili)
Günay Güneş (Sakarya Kaynarca Doğu Marmara Mak. İmal. İht. OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Selçuk İskender (Trabzon-Arsin OSB Yönetim Kurulu eski Üyesi)
Selahattin İşeri (Kastamonu OSB Müteşebbis Heyet Üyesi)
Mehmet Ali Öbekli (Nevşehir Acıgöl OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Yakup Eğri (Kaman OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Mahmut Ayas (Bingöl OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili)
Ali Fatoğlu (Giresun 2. OSB Yönetim Kurulu Üyesi)

DENETİM KURULU (ASİL):
Ömer Ünsal (İstanbul Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Sabri Tekli (Mersin Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkanı)

DENETİM KURULU (YEDEK):
Ulvi Sakarya (Polatlı Ticaret Odası OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Serdar Öngün (Aksaray OSB Müteşebbis Heyet Üyesi)

OSBÜK’e 7 yeni üye; aynı şehirlerden yeni isimler

Genel Kurul’da, OSBÜK yeni Yönetim Kurulu’na; Türkiye’nin en büyük sanayi kentleri; Konya, İzmir, Adana, Kayseri, Kocaeli, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Gaziantep, Diyarbakır ve İstanbul’da yer alan OSB’lerden sanayiciler seçildi. Geçtiğimiz dönem OSBÜK yönetimi ile yeni dönem arasında şu değişiklikler oldu: Bir önceki yönetimde 11 kişilik Yönetim Kurulu’nda 4 üye aynı kaldı, 7 üye değişti.
• OSBÜK yeni Yönetim Kurulu’nda değişmeyen ve yeniden seçilen isimler şunlar oldu:
• Konya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü,
• Adana Hacı Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü,
• Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan,
• Ankara ASO 2. ve 3. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç.
• Başkan Memiş Kütükcü ve Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü görevlerini aynen sürdürürken geçmiş dönemde Yönetim Kurulu Üyesi olan Seyit Ardıç yeni dönemde Başkan Yardımcısı oldu.
• OSBÜK Yönetim Kurulu’nda bir önceki dönemde; İstanbul’u temsil eden İstanbul Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal bayrağı, Beylikdüzü OSB Başkanı Adnan Keleşoğlu’na,
• Kocaeli’yi temsil eden Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan bayrağı, Kocaeli Dilovası OSB Başkanı Mustafa Türker’e,
• İzmir’i temsil eden Torbalı OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Hakkı Attaroğlu bayrağı, İzmir Menemen Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen’e,
• Bursa’yı temsil eden Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise bayrağı, Nilüfer OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez’e devretti.
• Geçmiş dönemde OSBÜK Yönetim Kurulu’nda Antalya, Çorum ve Mersin’i temsil eden sanayiciler yerine yeni dönemde OSBÜK Yönetim Kurulu’nda;
• Tekirdağ’ı temsilen Ergene 2 OSB Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan,
• Gaziantep’i temsilen Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek,
• Diyarbakır’ı temsilen Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Özdoğan yer aldı.
• Geçtiğimiz dönem Yönetim Kurulu’nda yer alan iki isim ise yeni dönemde Denetim Kurulu’nda yer aldı:
• İstanbul Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal ve
• Mersin Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli
• Geçtiğimiz dönem Denetim Kurulu Üyesi olan Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Sakarya ise bu dönemde Denetim Kurulu Yedek Üyesi oldu.
• Geçtiğimiz dönem OSBÜK Başkan Yardımcısı olan Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise yeni dönemde Yönetim Kurulu Yedek Üyesi oldu.

Yorumlar (0)