banner565

banner472

banner458

banner457

İstanbul’un kalbinde örnek bir sanayi şehri; İstanbul Dudullu OSB

İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Murat Önay, proje temelli olarak gelişmeye devam ettiklerini söylüyor.

OSB TANITIM 01.04.2020, 08:00 28.04.2020, 10:07
17507
İstanbul’un kalbinde örnek bir sanayi şehri; İstanbul Dudullu OSB

İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Murat Önay, 40 yıllık tecrübe ve edindiği birikimle endüstriyel örgütlenmenin ileri düzeyindeki İstanbul Dudullu OSB’nin proje temelli olarak gelişmeye devam ettiğini söylüyor.
Esas bölüm olan Fabrikalar Bölgesi ve bölgeye bağlı İMES, DES ve KADOSAN sanayi sitelerinden oluşan İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İstanbul Dudullu OSB) İstanbul’un kalbinde örnek bir sanayi şehri. 265 hektar alan üzerine kurulu İstanbul Dudullu OSB, üç kooperatif ve 150 hektara sahip Fabrikalar Bölgesi’nden oluşuyor. 1982’de kurulan İstanbul Dudullu OSB’de 110 fabrika, 3 kooperatif, 2500’ü küçük işletme olmak üzere toplam 3 bine yakın işletme faaliyet gösteriyor, 35 bin kişi istihdam ediliyor. Altyapısı tamamlanmış OSB, yüzde 100 dolu.
40 yıllık geçmişiyle İstanbul Dudullu OSB, edindiği tecrübe ve birikimle endüstriyel örgütlenmenin ileri düzeyinde ve proje temelli olarak gelişmeye devam ediyor. Kreş, spor kompleksi gibi örnek sosyal alanlarıyla fark yaratan İstanbul Dudullu OSB, Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla kurduğu teknoparkıyla üniversite-sanayi işbirliğiyle de Dudullu Bölgesi’nde öne çıkıyor.

İstanbul Dudullu OSB’den örnek bir teknopark; “BÜDOTEK
İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Murat Önay, “Dudullu OSB’de inşa ettiğimiz Türkiye’nin en büyük kreşi ‘Kampüs Kreş ile Spor ve Yaşam Kompleksi ‘We’ll Club’tan sonra teknoparkımız da faaliyete geçti. İstanbul Dudullu OSB, Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla teknopark şirketi kurdu. Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Anonim Şirketi ‘BÜDOTEK’ markasıyla Ocak 2019’dan itibaren firmaları yerleştirmeye başladı. 15 bin 500 m2 kapalı alana sahip Dudullu OSB Boğaziçi Teknopark’ın, akademisyen desteği ve eğitim altyapısını Boğaziçi Üniversitesi sağlıyor. 52 işletmeyle yüzde 90 doluluk oranına ulaştık” diyor.
BÜDOTEK Kuluçka Merkezi kurulacak: B. Murat Önay, BÜDOTEK içinde küçük ölçekli araştırma projeleri için kuluçka merkezi kurulmasını planladıklarını söylüyor: “Genç girişimciler için kuluçka merkezini hayata geçireceğiz. Merkezimiz hazır, talepleri alıyoruz. En az 50 genç girişimci, hiçbir ücret, kira, elektrik, su gibi hiçbir gider ödemeden bilgisayarlarını alıp, gelip kuluçka merkezimizde çalışabilecek.” 
“Sanayiyi de bir yaşam merkezi haline getirdik”
B. Murat Önay, İstanbul Dudullu OSB’nin içinde yer alan üç kooperatif; DES, İMES ve KADOSAN’ı bölge için zenginlik olarak gördüklerini dile getiriyor: “OSB’mizde esas bölüm olan fabrikalar bölümü dışında yer alan sanayi sitelerimizde her türlü sektörde tedarikçi konumda bulunan küçük işletmeler faaliyet gösteriyor. OSB’miz bu nedenle entegre bir yapıda çalışıyor. Bölgede üreticiler, tedarikçileriyle birlikte bir bütünlük içinde büyüyor.”
Türkiye’de OSB’lerin genelde şehrin dışına yapıldığını anımsatan B. Murat Önay, İstanbul Dudullu OSB’nin farkını ve iddiasını ise şu sözlerle anlatıyor: “Oysa biz şehrin merkezindeyiz. Sanayiyi de bir yaşam merkezi haline getirdik. Dudullu OSB’de gece saat 23:00’e kadar hayat var, çevremizdeki yerleşim yerlerindeki insanlar da sosyal hayatlarını OSB’mizde sürdürüyor; OSB’mizdeki restoranlarda zaman geçiriyorlar, We’ll Club’da spor aktivitelerini gerçekleştiriyorlar, DES Sanayi Sitesi’ndeki DESAHNE’de tiyatro izlemeye geliyorlar. Bölgemiz içerisindeki İMES Sanayi Sitesi’nin içine kadar ulaşacak olan metro çalışması önümüzdeki 1 yıl içerisinde tamamlanacak, sonrasında metrodan servis araçlarıyla fabrikalara ulaşım sağlanacak. Bizim iddiamız; sanayi ile yerleşim yerlerini beraber yaşatmak. Çevremize rahatsızlık vermiyoruz. Bir OSB’de normal koşullarda yüzde 10 yeşil alan bulunurken İstanbul Dudullu OSB’nin yeşil alanı yüzde 17 oranında, hatta fabrikalarımızın yeşil alanlarını da dahil edersek bu oran yüzde 50’yi buluyor.”
İki yeni proje: B. Murat Önay, Koronavirüs Salgını’nın etkilerinden sonraki toparlanma döneminde İstanbul Dudullu OSB’nin iki önemli projeye daha imza atacağını açıklıyor: “Önümüzdeki dönem hedeflerimizden biri sanat kültür merkezi projemizi hayata geçirmek. Bir diğeri de eğitim kampüsü. Ancak Koronavirüs Salgını nedeniyle henüz önümüzü göremiyoruz. Sosyal tesisler alanımızda; içerisinde sergi ve tiyatro alanları bulunan, konser ve sanat gösterileri yapılacak 1000 kişilik bir kapalı salona sahip bir Kültür Sanat Merkezi hayata geçirmeyi düşünüyorduk.
Eğitim Kampüsü Projemiz için 25 dönüm arazi ayırdık. 50 milyon TL bütçeli bir proje olacak. Eğitim Kampüsümüz, yalnızca OSB’mizin değil, çevremizin de nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilecek. Kreşimiz zaten var, Eğitim Kampüsümüz’de de ilkokuldan liseye kadar tüm okullar yer alacak. 5 bin öğrenci kapasiteli bir eğitim kampüsü düşünüyoruz. Kampüs Kreş’te İngilizce eğitim veriliyor, ilkokul, ortaokul, lise eğitimi de onun devamı niteliğinde olacak. Eğitim Kampüsümüz’de lisenin yanı sıra İstanbul Dudullu OSB’nin sahibi olduğu bir teknik bir kolejimiz de yer alacak.” 
Türkiye’de bir ilk; OSB içerisine üniversite geliyor
Doğuş Üniversitesi, İstanbul Dudullu OSB’ye taşınıyor. B. Murat Önay, bir üniversitenin bir OSB’ye taşınmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu, üniversite-sanayi işbirliğinin daha da gelişmesi adına bu projenin çok önemli olduğunu vurguluyor:  “Doğuş Üniversitesi’ne Bölgemizde bir yer verdik, İstanbul Acıbadem’deki kampüsünü tamamen Bölgemiz’e taşıyacak. Doğuş Üniversitesi, 6 bin öğrencisiyle Eylül ayında İstanbul Dudullu OSB’de eğitim-öğretime başlayacak. Doğuş Üniversitesi’nin satın aldığı bina 12 bin öğrenci alabilecek kapasitede. Dolayısıyla üniversitenin Bölgemizde büyüyebilmesi de olanak dahilinde. Doğuş Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu’nu da Bölgemiz’e getirecek.” 
Başarı hikâyesi: Kampüs Kreş
B. Murat Önay, İstanbul Dudullu OSB’nin örnek olduğu kreş projesinin bir başarı hikâyesine dönüştüğünü dile getiriyor. Kampüs Kreş markasıyla yüzde 100 doluluk oranı ile 5 bin m2 açık, 5 bin m2 kapalı alanı bulunan kreşte 380 çocuğun bakım ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra çift dilli eğitim ve öğretim sürdürülüyor. Kayıt önceliği bölgeye tanınmak üzere, OSB dışından da çocukların alındığı Kreşin bölgede örnek olduğunu belirten B. Murat Önay, niteliğinin yüksekliğinden kaynaklı olarak çok fazla talep aldıklarını aktarıyor: “OSB olarak kreşten kâr beklentisi içerisinde değiliz. Kendi ayakları üzerinde duran yapılar inşa etmek OSB olarak önceliğimiz. Kampüs Kreş Kurucu Temsilcisi Füsun Önay yönetimindeki kreş de bu anlamda bölgenin örnek yapısı oldu. Geniş fiziki alanlarının yanı sıra kreş bünyesinde hayvanat bahçesi ve yüzme havuzumuz da bulunuyor. Kampüs Kreş diğer kreşlerden farklı olarak 0-2 yaş grubu bebeklere de hizmet veriyor. Kreşte 0-2 yaş bebekler için özel tasarlanmış etkinlik ve uyku odalarının yanı sıra çevre işyerlerinde çalışan annelerin süt izni kapsamında bebekleriyle zaman geçirecekleri, onları anne sütü ile besleyebilecekleri emzirme odaları da mevcut.” 
Spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club
İstanbul Dudullu OSB’nin örnek tesislerinden biri; Bölgedeki 3000 kişinin spor alanındaki ihtiyacını karşılayan spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club. Kapalı yüzme havuzu, basketbol, voleybol sahaları, fitness center, kadın-erkek-çocuk kuaförü, restoran, kafeterya, sauna ve buhar odaları bulunan We’ll Club’ta, mesai bitiminden sonra bölgedeki iş sahipleri, çalışanlar ve Bölge dışından gelenler, günün yorgunluğunu sporla atabiliyor veya yemekte buluşabiliyorlar. Murat Önay, Well Club’da kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak daha uygun fiyata üyelik imkanı sunduklarını paylaşıyor: “Yüzde 50’si OSB içerisinden yüzde 50’si çevreden olmak üzere 4 bin üyesi ve basketbol, yüzme ve jimnastik alanında 600 çocuk sporcusu bulunan We’ll Club’un 12-14 ve 16 yaş grubundaki basketbol takımları da akademik ligde oynuyor.” 
Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da örnek OSB
İstanbul Dudullu OSB Bölge Müdürü Murat Fırat, 9 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Türkiye çapında ve her yıl farklı üç şehir arasında gerçekleştirilen “Mustafa Kemal Atatürk’ü Anlamak” konulu eser yarışması gerçekleştirdiklerini açıklıyor: “Yarışmayla çocuklarımızın Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece kitaplardan okuyarak öğrenmelerinin dışında, onu kendi bilinçlerinde yorumlamalarını istiyoruz. Teşvik etmek için de her kategoride dereceye giren ilk üç öğrenciye önemli miktarda para ödülünün yanı sıra diğer mansiyon ödüllerle birlikte eğitimlerine bir nebze de olsa katkı sağlamayı amaçlıyoruz.  Ayrıca İstanbul Dudullu OSB, Bölgede açtığı sergiler, çevre okullarının ihtiyaçlarına duyarlılık ve Çocuk Esirgeme kurumu ile birlikte yaptığı aktiviteler gibi birçok konuda sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir.” 
İstanbul Dudullu OSB’den çevreye yatırım: İstanbul Dudullu OSB, çevre düzenlemesiyle de OSB’ler içinde örnek bir yapıda. Şehrin içinde yer alan ve şehrin dokusuna uygun bir çevre düzenlemesi gerçekleştiren OSB’de yıllık 2 milyon TL’lik kaynak bu ihtiyaca kullanılıyor.
Murat Fırat, “Bölgemizdeki yeşil alan oranının fazlalığının sonucu olarak, insanların vakit geçirmek için şehirden sanayi bölgesine gelmesi gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Heykellerimiz, resimlerimizle de caddelerimiz makyajlanıyor ve sanatı da her şekilde bölgemizde destekliyor, geliştirmeye çalışıyoruz” diyor.
İstanbul Dudullu OSB’den sanatsal Atatürk Anıtı
Cumhuriyetin 91. yılında Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anısına İstanbul Dudullu OSB tarafından yaptırılan eser, aynı zamanda bir anıt niteliğinde. Birbirinden farklı açı ve mesafelerde bulunan, lazerle kesilmiş 8.70 metre yüksekliğinde 40 adet figürlü çelik sütunun konumu hayranlık uyandırıyor. Sadece iki bakış açısında netleşen silüet, diğer açılardan soyut bir anıt görüntüsüne bürünüyor. Bir insanın neleri başarabileceğini ve tüm dünyaya nasıl ilham olabileceğini gösteren anıt, bu özellikleriyle Türkiye’de ilk kez İstanbul Dudullu OSB’de uygulanıyor ve Baraj Yolu ana kavşak noktası üzerinde bulunuyor.
Bakanlık binası OSB’de: Murat Fırat, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü binasının İstanbul Dudullu OSB sınırları içerisinde yer almasının özellikle Anadolu Yakası’nda faaliyet yürüten firmalar için avantaj sağladığını belirtiyor:  “Sanayicilerimiz sanayi sicil belgelerini almak veya kalibrasyon testlerinden yararlanmak için Sirkeci’ye gitmeden, OSB içerisinde hizmet alabiliyorlar.

Yorumlar (0)