banner565

banner472

banner458

banner457

Atığı enerjiye dönüştüren inovasyon

Antalya OSB’nin Türkiye’de bir ilk olan Solar Çamur Kurutma Tesisi, 2 bin 645 ton atık çamurunu çimento fabrikaları ya da enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirerek, hem doğaya karışmasını engelledi hem de alternatif bir enerji kaynağına dönüştürdü.

OSB 01.02.2021, 00:01 27.02.2021, 12:45
20830
Atığı enerjiye dönüştüren inovasyon

Antalya OSB’ye 2015’te kurulan Solar Çamur Kurutma Tesisi, 5 yıllık hizmet süresinde 2 bin 645 ton atık çamurunu yüzde 90 oranında kurutarak çimento fabrikaları veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirdi. Tesis, arıtma çamuruna çözüm bulmanın yanı sıra atığı alternatif bir enerji kaynağına dönüştürerek ülke ekonomisine ve doğaya sağladığı katkı ile Türkiye’ye örnek oldu.
Atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurunun yüksek oranda su içermesi nedeniyle, katı atık depolama tesislerinde yüksek hacimler teşkil ettiğini, depolama alanlarının zamanla yetersiz kaldığını, lisanslı bertaraf tesisi sayısının az olması nedeniyle de atık çamurunun gün geçtikçe doğa için bir tehdide dönüştüğünü belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip tesis ile bu tehdidi bertaraf etmeyi başardıklarını söyledi. Güneş enerjisiyle çalıştığını belirten Bahar, güneş enerjisiyle çalışan tesisin Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından Çevre Hizmet Ödülü’ne layık görüldüğünü de aktardı.

Yorumlar (0)
banner557