banner565

banner472

banner458

banner457

Ergene Havzası yerli köstebekle hayat buluyor

Sanayi tesislerinin atıkları nedeniyle 1970’li yıllardan beri kirlilik sorunu yaşayan Ergene Nehri’ni yeniden canlandıracak koruma projesinde kritik bir aşama geçildi.

OSB 01.07.2020, 00:23 29.07.2020, 20:45
18560
Ergene Havzası yerli köstebekle hayat buluyor

Türk mühendislerce tasarlanan yüzde 100 yerli tünel açma makinesi Lale, Derin Deşarj Hattı B Tüneli’nde ışığı gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ergene Nehri’ndeki kirliliği azaltmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü törenine, Vahdetti Köşkü’nden canlı olarak video konferans yöntemi ile katıldı. Tören alanında hazır bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yerin 25 metre altından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a proje hakkında bilgi verdi.
2 buçuk milyar harcandı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ergene Havzası Eylem Planı’nı yaklaşık 2.5 milyar liralık bir harcamayla hayata geçirdiklerini söyledi. Erdoğan, arıtılarak temiz hale gelmiş suların Marmara Denizi’ne deşarj edilmesi için Derin Deşarj Projesi’ni başlattıklarını anlattı: “Vadileri ve tepeleri, her biri 10 kilometrelik 2 tünel hattıyla aşarak atık su hatlarını denizle buluşturacağız. Tüneli, yerli ve milli tünel açma makinesi Lale açıyor. Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biri. Bugün inşasını bitirdiğimiz tünele atık suyu Aralık ayında vereceğiz. Projenin diğer tüneli de Ekim ortası gibi tamamlanacak. Bu tünele de Mart 2021’de su verilecek. Böylece Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçireceğiz.”  Erdoğan, halk arasında “Köstebek” olarak adlandırılan dev tünel açma makinasının yerli ve milli üretilmesinin her türlü takdirin üstünde bir başarı olduğunu da ifade etti.
Ağustos’ta deşarj başlayacak: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, derin deniz deşarjının deniz, kara boru ve tünel hatlarından oluştuğunu belirtti: “46 kilometrelik kara boru hattı, B tüneli tamamlanmış durumda. A tünelinde de 775 metre kalacak. Denizin 50 metre altında 4 buçuk kilometrelik bir hattımız da var. Ağustos ayında doğu hattındaki OSB’lerin dünya standartlarında arıtılmış suları kara boru hatlarıyla denize deşarj edilecek.”
Ergene Nehri’nin rengi doğal haline dönecek: Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, projeyle sanayi kaynaklı atık suların Ergene’ye değil arıtılarak Marmara Denizi’ne verileceğini, nehrin su kalitesi ve renginin doğal haline döneceğini söyledi.
Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla iki bakan kazıyı başlatacak butona bastı, ardından makinenin çalışmasıyla tünelde ilk ışık görüldü.

Yorumlar (0)