banner565

banner472

banner458

banner457

GEBKİM’e 1.2 milyar TL’lik 6 yeni yatırım

GEBKİM Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 1 milyar 200 milyon liralık 6 yatırımın temel atma ve açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

OSB 01.12.2020, 00:01 30.12.2020, 09:44
26821
GEBKİM’e 1.2 milyar TL’lik 6 yeni yatırım

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans katılımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yaklaşık 1 milyar 200 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen ve 1000’den fazla kişiye de yeni istihdam sağlayacak 6 tesisin toplu temel atma ve açılış törenine ev sahipliği yaptı.
GEBKİM Toplu Temel Atma ve Açılış Töreni’nde, Koruma Temizlik, Ece Boya ve Gentaş Kimya’nın, GEBKİM Kimya İhtisas Organize Bölgesi’ndeki (GEBKİM Kimya İhtisas OSB) yeni üretim tesislerinin temel atma ve açılışları, GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı’nın eğitime kazandırdığın GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama ve Pilot Üretim Tesisi ile laboratuvarlarının açılışı ile Dilovası’nda yaptırılan GEBKİM Anaokulu’nun da temeli atıldı. Firmaların yeni üretim tesisleriyle yıllık 100 milyon dolara yaklaşan ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kimya sektöründe katmadeğeri yüksek yerli üretim, ihracata katkı sağlarken ithalatı azaltarak cari açığa da ilaç olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, GEBKİM Kimya İhtisas OSB ve GEBKİM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, GEBKİM OSB ile GEBKİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, yeni yatırımlara imza atan şirketler ve diğer katılımcı firmaların yöneticileri, sektörel sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı törende yerli üretime yönelik yatırımların Türkiye ekonomisi açısından önemi vurgulandı.
Marmara Bölgesi’nin sanayi üssü Kocaeli: Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplu açılış törenine video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayi ve teknolojide, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türk Standardları Enstitüsü’ne (TSE) ait teknoloji merkezi ile deney laboratuvarlarının, çeşitli bakanlıklara bağlı kurumların şehirdeki hizmet binalarının ve yatırımlarının açılışını yaptıklarını aktardı: “Büyükşehir belediyemizin tamamladığı 1 milyar 170 milyon liralık 50 ayrı yatırım, proje, hizmet ve eserin de Kocaeli’mize hayırlı olmasını diliyorum. Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin sanayi üssü. Asla ihmal edilmemesi gereken illerden (Kocaeli) biridir. Üretim tesisleriyle, konumuyla, OSB’leriyle, teknoloji merkezleriyle Kocaeli Türk ekonomisinin gurur kaynağıdır.”
Kimya sektörüne 1.2 milyar TL’lik yatırım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze’de GEBKİM Kimya İhtisas OSB’de 3 fabrikanın resmi açılışını, 3 fabrikanın da temel atma törenini gerçekleştirdiklerini kaydetti: “Böylece kimya sektöründe yaklaşık 1.2 milyar liralık bir yatırımın Kocaeli’ye kazandırılmasının heyecanına şahitlik ediyoruz. Açılışını yapacağımız GEBKİM Kimya Meslek Lisesi’nin pilot üretim tesisi özellikle gençlerimizin istihdamı, temelini atacağımız GEBKİM Anaokulu ise kadınlarımızın sanayi sektöründeki istihdamı için örnek projelerdir.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan yaklaşık 3 milyar liralık 155 kalem yatırımın Kocaeli’ye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Mahir Ünal, Ali İhsan Yavuz, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı.
Sektöre yeni soluk: Kocaeli’de Dilovası ilçesindeki GEBKİM Kimya İhtisas OSB’de açılış ve temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’ye kritik yatırımları kazandırmak için bir araya geldiklerini söyledi: “Bu yatırımlarda, yerli üretimi artırıp dışa bağımlılığı azaltma var, katmadeğerli ihracat var, inovasyon var, istihdamı daha da önemlisi kadın istihdamını teşvik var ve de ülkemizin yarınları olan gençlerin mesleki eğitimleri için harcanan büyük çabalar var” dedi. Varank, son 6 ayda hayata geçen vizyoner projeler ve yeni yatırımlarla Türkiye’nin pek çok ülkeye göre pozitif yönde ayrıştığını, ülkemizin ilk ve tek kimya ihtisas OSB’si olan GEBKİM’de sektöre yeni soluk getirecek işlerin başlangıcını yaptıklarını dile getirdi.
İstiham ve ihracat artacak: GEBKİM Kimya İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı,  GEBKİM OSB’deki yeni yatırımların Türk sanayine istihdam ve ihracat artışı olarak döneceğini söyledi. GEBKİM 66 firması ve yıllık 4 milyar liraya ulaşan ihracat hacmiyle sektörde önemli bir oyuncu olduğunu söyledi: “Biz burada bir kimya ekosistemi oluşturduk. Temelini attığımız yeni fabrikalar, GEBKİM’in gücüne güç katacak, Türk sanayine ihracat ve istihdam artışı olarak geri dönecek.”
Koruma Temizlik Genel Müdürü M. İmer Özer, Ece Boya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Birtan Erdoğan, Gentaş Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Kahraman konuştu, sonra canlı bağlantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler kurdele kesti.  Törene, Ece Boya Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Okay Erdoğan ve Gentaş Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Macit Aydın da katıldı.
Koruma Temizlik A.Ş., 400 milyon liralık yatırımla Türkiye’deki 4’üncü fabrikasının temelini attı. Firma, 32 bin 800 m2’lik alanda inşa edeceği fabrikasında yıllık 75 bin ton üretim kapasitesi ve 50’den fazla ülkeye ihracat hedefliyor. Temizlik malzemesi ve kozmetik ürünlerin üretileceği fabrikada 450 kişilik yeni istihdam, yıllık 15 milyon dolar ihracat hedefleniyor.
Ece Boya, yeni fabrikasında üreteceği boya ve yapı kimyasallarını 45 ülkeye ihraç edecek. 250 milyon liralık yatırımla 49 bin m2’lik alanda inşa edilen yeni üretim tesisinde 250 kişi istihdam ve 42 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.
Gentaş Kimya’dan 520 milyon lira yatırımla iki yeni fabrika. Gentaş Kimya, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Reçine Üretim Tesisi’ni GEBKİM’de kurdu. Yıllık 15 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek tesis, kendi enerjisini kendi atığından üretecek. Temeli atılan Akrilik Levha Üretim Tesisi de alanındaki ihtiyacın yerli üretimle karşılanmasını sağlayacak. Gentaş Kimya, iki yeni fabrikadaki 520 milyon liralık toplam yatırım ile yaklaşık 320 kişiye ek istihdam sağlayarak reçine üretiminde 30, akrilik levha üretiminde ise 50 ülkeye ürünlerini ihraç etme hedefine ulaşacak. Bölgeden yapılan toplam ihracatın yaklaşık 30 milyon doları bulması hedefleniyor.

Sanayiye desteğe devam
Fabrika, non-woven kumaş üretecek: Tekirdağ’da Mav Elyaf Fabrikası’nın açılış törenine katılan Bakan Varank, 95 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilen, 140 kişinin istihdam edildiği fabrikada yılda 36 bin ton, salgınla birlikte stratejik hale gelen maske, tulum, önlük, bebek bezi, hasta bezi gibi ürünlerde kullanılan non-woven kumaşı üretileceğini aktardı. Varank, 56 ülkeye, yılda 35 milyon dolar ihracat yapmayı hedefleyen fabrikanın Türkiye; Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’da, non-woven kumaş üretiminde önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerlediğni aktardı.
Çerkezköy OSB’ye dijital dönüşüm merkezi: Varank, Kalkınma Ajansı aracılığıyla Çerkezköy OSB’ye bir dijital dönüşüm merkezi kuracaklarını, ilk aşamada 100 firmanın dijital dönüşüm seviyesinin test edileceğini,  orta vadede ise 20 bin kişiye eğitim verilmesini hedeflediklerini açıkladı: “6 milyon liralık bu yatırımın 2021’in ilk yarısında faaliyete geçmesini planlıyoruz. Önümüzdeki 3 yılda Trakya Bölgesi’ndeki 350 KOBİ’nin enerji verimliğini güçlendirecek bir projemiz de olacak.”
Açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri; Ahmet Uzer, Abdullah Nejat Koçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu da katıldı.

Yorumlar (0)