banner565

banner472

banner458

banner457

Islah ve Islahtan dönüşen OSB’ler buluştu

OSBÜK, Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerin sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili toplantı düzenledi.

OSB 01.08.2020, 00:01 28.08.2020, 10:09
19328
Islah ve Islahtan dönüşen OSB’ler buluştu

Video konferansla yapılan toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ile Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerin başkanları ve yöneticileri katıldı. Sorunları ve talepleri Bakan Yardımcısı Büyükdede’ye ileten OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, ıslahtan dönüşen OSB’lerin OSB olarak kurulmamış ve planlanmamış olmalarından dolayı kendilerine özgü problemleri olduğunu, bu OSB’lerden en fazla bakanlık kredilerinin geri ödeme süresinin uzatılması konusunda talepler geldiğini söyledi.
Bakanlık kredilerinde belediyelerle aynı vade imkanı talebi: Kütükcü, “Islahtan dönüşen OSB’lerimizde altyapı maliyetlerinin yüksek olması ve aidat geliri dışında önemli bir gelirlerinin olmaması sebebiyle Bakanlık kredilerinin geri ödemelerinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Bu konuda bakanlığımızdan kredi geri ödemelerinin ertelenmesini ve mevcut durumda 3 yıl ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli olan kredi vadesinin belediyelerde olduğu gibi 30 yıla çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.
OSBÜK’ten bakanlığa rapor: Kütükcü, Islahtan dönüşen OSB’lerin bir parselde birden fazla katılımcının faaliyet gösterememesi, hizmet ve destek alanlarının oluşturulamaması gibi sorunlarını da dile getirdi: “Islahtan dönüşen OSB’lerimizde, daha önceden belediyeler tarafından belirlenen çekme mesafeleri ile şu anda tabi oldukları OSB yönetmeliğindeki çekme mesafeleri bazen uyuşmayabiliyor. OSBÜK olarak bu OSB’lerimiz daha önce yapılaştıkları için önceden belediyeler tarafından belirlenen çekme mesafelerinin müktesep hak olarak korunmasını talep ediyoruz. Ayrıca Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerimiz için ayrıca bir katılımcı tanımı yapılmalıdır. Yine şu anda 3. şahısların elinde olduğu için Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerimizde parsel tahsisi yapılamıyor. Bu OSB’lerimizde yatırım yapılmamış parsellerin kamulaştırılarak OSB yönetimlerine devredilmesi, bu boş parsellerin üretime kazandırılmasına destek verecektir.” Kütükcü, Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerin talepleri ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bir rapor ileteceklerini de sözlerine ekledi.
“OSB’lerimizin taleplerini yakinen izliyoruz”
OSBÜK’ten gelecek rapor üzerinde yine OSBÜK’le birlikte çalışacaklarını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bugüne kadar Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerin taleplerinin yerine getirilmesi konusunda pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerini kaydetti: “OSB’lerimizin taleplerini yakinen izliyoruz. Bugüne kadar OSB’lerimizin, üretimin pek çok sorununu çözdük. Bugün burada ifade edilen sorunların çözümünü de takip ederek, bakanlık olarak sanayicilerimizi yüklerinden kurtarmaya devam edeceğiz. Hepimiz ortak bir çabanın içerisinde olmak mecburiyetindeyiz. Islah ve Islahtan dönüşen OSB’lerin, OSB’lerin istifade ettiği tüm imkanlardan faydalanmalarını biz de arzu ederiz.”
Toplantıya katılan OSB’lerin başkan ve yöneticileri de taleplerini dile getirdiler.

Yorumlar (0)