banner565

banner472

banner458

banner457

OSB'siz şehir kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) istişare toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

OSB 01.08.2020, 00:01 28.08.2020, 10:06
19786
OSB'siz şehir kalmadı

Bakan Varank, planlı sanayileşme politikaları kapsamında yılın ilk altı ayında 6 OSB’ye tüzel kişilik kazandırdıklarını belirterek, “Hakkari Yüksekova OSB’nin de tüzel kişilik kazanmasıyla ülkemizdeki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısı 320'ye ulaştı. Böylece OSB’si olmayan hiçbir ilimiz kalmadı” dedi. Varank, OSB’lerde yılın ilk yarısında 583 yeni fabrikanın üretime geçtiğini, bu fabrikalar için sanayicilerin 10 milyar liraya yakın yatırım harcaması yaptığını ve bu sayede gıda, tekstil, kimyasal ürünler, makine-ekipman, kauçuk ve plastik imalatı gibi alanlarda üretim kapasitesinin geliştiğini anlattı.
Bakan Varank, Haziran’da OSB’lerdeki elektrik tüketiminin Mayıs’a göre yüzde 36 daha fazla gerçekleştiğini kaydetti: “Pandemi öncesi dönemin sadece yüzde 8 altındayız. Otomotiv sektörü, gerek iç gerekse dış piyasalarda bu krizin etkilerini derinden hisseden sektörlerin başında geldi. Otomotiv ana ve yan sanayi ağırlıklı kümelenmelerin olduğu Sakarya-Bursa-Kocaeli bölgesindeki 19 OSB’de elektrik tüketimi Mayıs’a göre ortalama yüzde 45 daha fazla oldu.”
İmalattaki canlanmayı gösteren İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Haziran verileriyle G-20 ülkelerinin tamamını geride bıraktığımızı kaydeden Varank, yeni normale geçiş döneminde, Türkiye'nin emsallerine ve gelişmiş ülkelere göre pozitif ayrıştığını anlattı.
“Hükümet olarak hedefimiz bu canlanmaya süreklilik kazandırmak böylece sağlıklı, sürdürülebilir ve kalıcı bir büyüme anlayışını piyasalara hakim kılmak” diyen Varank, yurt içi kabiliyetleri geliştirme ve küresel pazarlarda daha yukarılara çıkma hedefiyle hayata geçirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını anımsattı: “Toplam büyüklüğü 3.3 milyar lira olan 52 farklı proje Komitemize sunuldu. Sonuçları yakında açıklayacağız. Yılın ikinci yarısında, öncelikli sektörler olarak belirlediğimiz motorlu kara ve deniz taşıtları, raylı sistemler, elektrik-elektronik, yarı iletkenler, havacılık-uzay, kimya-ilaç ve tıbbi cihazlar alanlarında yeni çağrılara çıkacağız.” Varank, 196 firmaya, “COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi” verdiklerini aktardı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile sanayi odası ve sanayi sektör meclisleri başkanlarının katılımıyla sanayinin durumunun değerlendirildiği toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. Türkiye’nin prestij projesi haline gelen Türkiye’nin Otomobili Girişimin’de de Bakan Varank ile birlikte çalıştıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Elbette bizlere, özel sektöre de görev ve sorumluluk düşüyor. Üretim ve istihdam kapasitemizi mutlaka korumalıyız. Risklere değil, fırsatlara odaklanmalıyız. Enseyi karartmadan temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlemeye devam etmeliyiz” dedi.

Yorumlar (0)