banner565

banner472

banner458

banner457

OSB’ler 2021’e hazır

Türkiye sanayisinin üretim üsleri olan Organize Sanayi Bölgeleri, Pandemi’nin kayıplarını telafi etti, 2021’e daha umutla hazırlanıyor.

OSB 01.01.2021, 00:20 29.01.2021, 09:46
29931
OSB’ler 2021’e hazır

Türkiye sanayisinin lokomotifi Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler), ekonomide Pandemi’nin açtığı derin yaradan etkilendi ancak aşı çalışmalarının da hızlanmasıyla 2021’ye daha umutlu hazırlanıyorlar. OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin hızlı bir toparlanma gösterdiğini ve Pandemi’nin kayıplarını telafi ettiğini açıkladı. Kütükcü, 2020’de 14 yeni OSB kurulmasının da önemini vurguladı.

OSB’ler, pandeminin kayıplarını telafi etti
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, 2020 yılında yaşanan pandemi sürecinin tüm dünyayı etkilediği gibi organize sanayi bölgelerini de (OSB’ler) etkilediğini, ancak OSB’lerin hızlı bir toparlanma göstererek, pandeminin kayıplarını telafi ettiğini söyledi.
2020 yılının sanayici açısından ‘zor bir yıl’ olduğunu vurgulayan Kütükcü, şunları söyledi: “Sanayicilerimiz pandemi ve küresel ticaretteki zorlukları göğüsleyerek, 2020 yılında da üretimden asla vazgeçmedi. OSBÜK olarak ülkemizdeki 78 OSB’nin elektrik tüketimini anlık olarak takip ediyoruz. Çünkü, bölgelerimizdeki elektrik tüketimi bizim için sanayi üretimi demek. Pandeminin ülkemizde ilk görüldüğü Mart ayının hemen ardından Nisan ayında OSB’lerimizin elektrik tüketimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 düşüş yaşadı. Mayıs ayında ise bu düşüş, yüzde 29 olarak gerçekleşti. Ancak Haziran ayı ile birlikte bir toparlanma süreci yaşadık. Geldiğimiz noktada, örneğin; 2020 Kasım ayına bakacak olursak; bir önceki yılın aynı dönemine göre OSB’lerimizdeki elektrik tüketiminin yüzde 8.43 arttığını görüyoruz. Elektrik tüketimindeki bu toparlanma elbette ülkemizin sanayi üretimine pozitif yansıdı.”
14 yeni OSB kuruldu: Kütükcü, 2020 yılında Hakkari Yüksekova’da da OSB’nin kurulmasıyla birlikte Türkiye’de OSB olmayan şehir kalmadığını belirterek, şu anda Türkiye’deki OSB sayısının 347’ye ulaştığını söyledi. 2020 yılı içerisinde, pandemiye rağmen ülkede 14 yeni OSB kurulduğunu hatırlatan Kütükcü, kurulan bu yeni OSB’leri şu şekilde sıraladı: “Adana Gıda ihtisas OSB, Antalya Korkuteli Mermer İhtisas OSB, Antalya Manavgat OSB, Aydın Kadıköy Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB, Edirne Keşan Gıda İhtisas OSB, Hakkari Yüksekova OSB, Kocaeli KOBİ OSB, Kütahya Seramik OSB, Malatya Yazıhan Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB, Manisa Muradiye OSB, Sivas Şarkışla Besi Tarıma Dayalı İhtisas OSB, Tekirdağ Marmara Ereğlisi OSB, Uşak Banaz OSB, Yozgat Fuat Oktay OSB.”

Üretim ve istihdamı geliştirecek stratejiler şart
OSBDER (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Pandemiden çıkış stratejileri içinde üretim süreçlerini değiştirmek, yenilemek, geliştirmek, ürün yelpazelerini çeşitlendirmek zorunda olan işletmeler, ümitsizliğe kapılmadan üretim ve istihdamlarını geliştirmek için stratejiler geliştirmek zorunda” dedi.
Uğurtaş şu açıklamayı yaptı: “Aşı çalışmalarının kendini göstermeye başlaması, 2021 sonuna kadar bu belayı ardımızda bırakacağımıza işaret ediyor. Bu dönemde hiçbir işletmemizi kaybetmeden yola devam etmek temel odak noktamız olmalı. Çok hızlı değişen şartlara ayak uyduracak mevzuat, uygulama ve çalışmaların yapılması için dinamik bir yapı içinde toplumsal iletişimi üst düzeyde tutan kanalların önemi daha da arttı.”

Yorumlar (0)
banner557