banner565

banner472

banner458

banner457

TOBB, Filistin’de OSB kuracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Filistin’de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmasına izin verildi.

OSB 01.03.2021, 00:09 29.03.2021, 15:35
22354
TOBB, Filistin’de OSB kuracak

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. TOBB’un iştiraki olan TOBB Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri AŞ., Filistin’in Cenin şehrinde OSB kurabilecek.
Cenin’de 100 dönümlük alan tahsis edildi: TOBB ve Ankara Forumu, barışa katkı sağlamak için Filistin, İsrail ve Türkiye işbirliğiyle Filistin’de bir OSB kurma çalışmalarına 2005’te başlamıştı. TOBB’un Batı Şeria’da Cenin kentinde kuruluş çalışmaları başlayan OSB’ye ilişkin TOBB iştiraki TOBB BİS şirketine Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurtdışında OSB kurma izni verildi. TOBB BİS’e, Cenin’de yaklaşık 1000 dönümlük bir alanın 98 yıllığına tahsisi gerçekleşti ve çeşitli izin ve ruhsatların alınması süreci başladı.
İhale süreçleri tamam: Projeye Almanya’nın ihracat finansman kuruluşu da olan devlet kalkınma bankası KWf’de ortak oldu. KWf’den sağlanan kredilerle sahanın dışındaki altyapı hazırlanırken; TOBB da OSB içindeki altyapıya yönelik ihale süreçlerini tamamladı.
İsrail girdisi ile ABD’ye gümrüksüz satış: Yurtdışında OSB kurma yetkisi verilmesiyle TOBB BİS hukuki olarak da Türkiye’den yatırımcı almaya başlayabilecek. Özel anlaşmalar gereği Cenin OSB’nin işletmecisi TOBB BİS olacak, Türk yatırımcılar Türkiye’deki bir OSB’ye yatırım yapıyormuş gibi bölgeye yatırım yapabilecek. Serbest Bölge statüsündeki OSB’deki üreticiler, İsrail ve Filistin’den tedarik yapabilecek, oralara satış yapabilecek. İsrail girdisi olması şartıyla ABD’ye gümrüksüz satış yapabilecek.

Yorumlar (0)