banner565

banner472

banner458

banner457

Enerji ve lojistikte; Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakü Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 6’ncı İş Forumu’ndaki konuşmasında; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın, Güney Kafkasya’daki jeostratejik konumlarıyla dünya enerji ve lojistik yollarının merkezinde yer aldığına işaret ederek, bu 3 ülkenin sahip olduğu potansiyelin en iyi şekilde kullanılması ve işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

PAZAR/ÜLKE 01.01.2022, 00:00 29.01.2022, 14:11
20984
Enerji ve lojistikte; Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği

Bakan Muş, Azerbaycan ile ticaret hacminin, bu yılın Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.5 artışla 4.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, Mart’ta yürürlüğe giren ve ikili ticarete katkı sağlayacak tercihli ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiğini aktardı. Muş, aynı dönemler itibarıyla Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin de yüzde 20 artarak 1.9 milyar dolara çıktığını, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması’nın da revize edilmesine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini ifade etti: “Gürcistan’daki Türk yatırımları, üçüncü ülkeler üzerindekilerle birlikte günümüzde 1.2 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin Azerbaycan’daki doğrudan yatırımları, üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlarla birlikte 12 milyar dolara ulaşmış olup, Azerbaycan’ın ise Türkiye’de 19.5 milyar dolar değerinde yatırımı bulunmaktadır. Hem Gürcü hem de Azerbaycanlı yatırımcılara, ülkemize getirecekleri yatırımlarda her türlü desteği ve kolaylığı sağlamaya hazır olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek isterim.”
Bakan Muş, “Özellikle enerji alanındaki işbirliği, uluslararası dev projelerle derinleşerek ekonomik olarak ülkeleri birbirlerine bağlamaktadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), üç ülkenin enerji alanındaki işbirliğinin somut nişaneleridir. Enerji alanında başlayan işbirliği, son dönemde lojistik yönden de desteklenerek daha etkin bir stratejik işbirliğine dönüşmüştür. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Projesi büyük önem taşıyor. Nihai amacımız, nakliyelerin kotalarla sınırlandırılmadığı, malların serbestçe taşındığı, maliyetlerin makul seviyelere indirildiği, gümrük işlemlerinin basitleştirildiği ve hızlandırıldığı, malların dolaşımının önündeki engellerin kaldırıldığı ortak bir lojistik altyapı tesis etmektir.”
Muş, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında Üçlü Ortak Gümrük Komite’yi kuran anlaşmayı imzaladıklarını da aktardı: “Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi çerçevesinde Gümrük Transit İşlemlerinin Kolaylaştırılması İçin Gelişmiş Veri Alışverişi Anlaşması’nı en kısa zamanda imzalayacağız. Ayrıca e-TIR Projesi başlatma konusunda anlaşmaya vardık.”

Tacikistan’la vize kalkıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye-Tacikistan İş Forumu’nda Türkiye’nin Orta Asya’daki önemli ticaret ortağının Tacikistan olduğunu belirtti.
Konya’da Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Forum’da, Bakan Varank, iki ülke arasında 2021’in ilk 10 ayında 362 milyon dolar ticaret hacmine ulaşarak önceki yılı geride bıraktıklarını aktardı:“Ocak’tan itibaren Tacikistan’a vize kısıtlaması kalkıyor. Buradan vatandaşlarımız vizesiz Tacikistan’ı ziyaret edebilecekler. Vergi ve lojistik anlamında da karşılıklı olarak atılacak olumlu adımlarla, sizlerin önü daha da açılacak. İşte ticaret hacmimizi bunun gibi adımlarla 1 milyar dolar seviyesine çıkaracağız.”

Varank, forumun düzenlenmesinde emeği bulunan DEİK, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Bakanlar; Mustafa Varank ve Seherali Kabir, forumda, ‘Tekstil, Hazır Giyim ve Moda Endüstrilerinde İşbirliğinin Teşvik Edilmesi’ne yönelik bir mutabakat zaptını imzaladı. Ayrıca iki ülke ticaret ve sanayi odaları arasında da mutabakat metni imzalandı.

Yorumlar (0)
banner557