banner565

banner472

banner458

banner457

Güneydoğu Asya’nın parlayan yıldızı; Endonezya

Endenozya’nın 2025’te nüfusu 300 milyona ve kişi başına düşen geliri 15 bin dolara çıkacak. Türkiye-Endonezya dış ticareti bugün 1.5 milyar doların üstünde 2023’e kadar Türkiye ile Endonezya arasındaki ikili ticarette 10 milyar dolara ulaşılması hedefleniyor.

PAZAR/ÜLKE 01.08.2019, 07:52 29.08.2019, 13:38
11528
Güneydoğu Asya’nın parlayan yıldızı; Endonezya

Türkiye ile Endonezya arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla DEİK / Türkiye-Endonezya İş Konseyi ve Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle İstanbul’da, Endonezya İş Forumu düzenlendi. Toplantıya; Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat ve DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Halil Tokel ve her iki ülkenin iş dünyası temsilcileri katıldı.
“Türkiye ile ticaret hacmimiz çok daha genişleyecek”: Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, kendisi için çok özel bir ülke olan Türkiye’ye her yurtdışı seyahatinde gelmek istediğini belirterek, “Türkiye çok zengin bir kültüre ve dünya çapında bir gastronomiye sahip. Önümüzdeki dönemde, Devlet Başkanımızın çizdiği perspektif ile birlikte altyapı, yatırım ve ticari düzenlemelerle Türkiye ile ticaret hacmimiz çok daha genişleyecek. Endonezya, dünya ekonomisine daha fazla entegre olarak yatırım ve ihracat tabanını daha da güçlendirmeye odaklanacak” dedi. Lukita, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin en baştaki önceliklerinden biri olduğunu vurguladı: “Her şeyden önce Endonezya ve Türkiye’nin bağlarını daha da güçlendirmelerinin birinci sebebi, biz hem tarihi hem de siyasi olarak, dostun ötesinde kardeş iki ülkeyiz. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesinin ikinci sebebi de biz kendi bölgelerimizde iki büyük ekonomiyiz. Bu iki ülke G-20 ve D-8 gibi platformlarda üye devletler olarak yer alıyor.”
Lukita, Endonezya’nın dünya ekonomisinde öne çıkan, itibari olan ve yavaş yavaş gelişen bir ekonomi olduğunu aktardı: “Endonezya, son 20 yılda ortalama yüzde 5.2 civarında bir büyüme gösterdi. 2025 yılı itibariyle Endonezya nüfusu 300 milyona ulaşacak ve kişi başına düşen gelir 15 bin dolara çıkacak. Endonezya nüfusunun yarısı da verimli çalışma yaşlarında olacak. Diğer bir sebep ise jeostratejik önemimiz. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaşmak için önemli bir merkez. Endonezya ise, tek başına önemli bir pazar olmasının yanı sıra 600 milyonluk Asya pazarına ulaşmak için önemli bir bölgesel merkez konumunda yer alıyor.”
2023’e kadar ikili ticarette 10 milyar dolara ulaşılacak: Lukita, 2018’de Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini paylaştı: “Endonezya’nın Türkiye’ye ana ihraç ürünleri arasında kauçuk, lif, iplik, kağıt ürünleri öne çıkıyor. Türkiye’nin Endonezya’ya ihraç ettiği ürünler olarak da başlıca petrol yağları, tütün, borat, karbonat ve halı bulunuyor. Bu iki ekonomi arasında ki potansiyeli göz önünde bulunduracak olursak, 2023 yılına kadar ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma yolunda bir taahhütümüz var. Belki bu amaca bu tarihten önce de ulaşabiliriz.” Kapsamlı Lukita, Ekonomik Ortaklık (CEPA) sözleşmesi ve ticarete başlamak için ticaret müzakerelerini başlattıklarını kaydetti: “En son Osaka’daki iki ülke lideri konuyu görüştüler ve 2020’nin 1. çeyreğinde mallar alanındaki ticaret müzakerelerini bitirmeleri yönünde talimat verdiler. Bu müzakerelerin bitirilmesiyle birlikte, önümüzdeki 1. çeyrekte ilerleme kaydedebiliriz. Bu kapsamda ikili ticaret ve iş ilişkilerimiz çok daha güçlenmiş olacak. Bugün Endonezya ekibinde birçok sektörden iş insanımız var ve kağıt, palm yağı, işlenmiş gıdalar, finansal alanlarda yatırımda bulunmak üzere buradalar.”
İnşaat, gıda, savunma ve enerji sektörleri öncelikli: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, iki ülkenin yüzlerce yıl öncesine dayanan dostluğunun, siyasi ilişkilerin ve ortak inanç değerlerinin yanı sıra, ekonomik alanda da güçlü bir bağı olduğunu söyledi: “Coğrafi açıdan birbirimizden ne kadar uzak olsak da kalplerimizin yakınlığıyla birbirini seven iki ülkeyiz. Geçen yıl itibarıyla 270 milyon dolar ihracat yaptığımız Endonezya’dan 1.3 milyar dolar ithalat yaptık. Amacımız ise karşılıklı ticaretimizi, dengeli bir şekilde yukarı seviyelere taşımak. Bu amaçla karşılıklı ziyaretlerimiz ve programlarımız sürüyor. Senenin başında 21-23 Ocak 2019 tarihlerinde Cakarta heyet ziyaretimizi gerçekleştirdik. DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi üyelerimizin katılımıyla düzenlediğimiz ziyarette, karşı kanat kuruluşumuzla, bakanlıklarla, büyükelçilikle ve ticaret odalarıyla bir dizi toplantı düzenledik. O ziyaretin bir diğer çıktısı olarak, karşı kanat kuruluşumuz KADIN ile birlikte belirlediğimiz inşaat, gıda, savunma ve enerji sektörleri oldu. Karşı kanat kuruluşumuz ile özellikle bu sektörlerde oluşturacağımız çalışma grupları ile birlikte ikili ticari ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmek için tüm hızımızla çalışacağız. Sizlerin de bildiği üzere, Endonezya Başkanı sayın Joko Widodo’nun gündeminde altyapı ve imalat yatırımlarını güçlendirme de bulunuyor. Türkiye-Endonezya İş Konseyimiz de bu gündem doğrultusunda ve öncelikli olarak belirlediğimiz sektörlerle birlikte, yatırımların ve işbirliklerinin güçlendirilmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.”
THY, İstanbul-Bali arasında direkt uçuşlara başlayacak: DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Halil Tokel, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin henüz yeterli seviyede olmadığını ifade etti: “Şu anda Endonezya ile toplam ticaret potansiyelimizin oldukça uzağında olduğumuzu görüyoruz. Dolayısıyla biz de DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi olarak, iki ülke iş dünyasını bir araya getirerek, ikili iş görüşmeleri ve heyet ziyaretleri düzenleyerek, iki ülke ticaret hacmini üst seviyeye taşımak için çalışıyoruz. Endonezya’nın 2050 yılında dünyanın en büyük 4. ekonomisi olacağı öngörülüyor. Türkiye olarak, Endonezya ile ekonomi ve ticaret alanlarında pek çok ortak payda da buluşmak için adımlar atıyoruz. THY ile önümüzdeki haftadan itibaren Bali ve İstanbul arasında direkt uçuşlar başlayacak. Bu da demek oluyor ki çok daha fazla bir araya geleceğiz. Karşılıklı ticari ilişkilerimizi yükseltebilmek için sayın Bakana da birçok somut projemizi sunduk. Kısa süre içinde ticaret adına ihtiyaç duyduğumuz tüm gerekliliklerin yerine getirileceğine inanıyoruz.”
“İkili işbirliği için yeni formüller üzerinde çalışacağız”: Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat, Endonezya İş Forumu’nda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, yalnızca Endonezya’nın ihraç ettiği ürünler için değil, Türkiye ile olan ticaretlerini kat be kat artırmak için bir arada olduklarını dile getirdi: “Şu an iki ülkenin ticaret hacmi yeterli seviyelerde değil. Ticaret hacminin artması için iki ülkenin iş dünyası temsilcilerinin yeni ortaklıklar kurmasını istiyoruz. Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin konusu da tamamen ikili ticari hacminin yükseltilmesi oldu. 17 Temmuz 2019’da Türk iş insanları Endonezya’da heyet ziyaretlerini gerçekleştirecek. İkili işbirliğimizin gelişmesi için yeni formüllerin üzerinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Endonezya İş Forumu, iki ülke iş insanları arasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinin ardından sona erdi.

Yararlı Adres
Endonezya Cumhuriyeti İstanbul
Başkonsolosluğu
Adres: Esentepe Mah. Keskin Kalem Sokak
No:13 4.Levent/Şişli 34394 İstanbul, Türkiye
E-Posta: istanbul.kjri@kemlu.go.id
Tel / Fax: +90 212 674 86 86 / 674 86 26

Yorumlar (0)
banner557