banner565

banner472

banner458

banner457

Macaristan’dan Türkiye’ye yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti, Bakanlıkta bir araya geldi.

PAZAR/ÜLKE 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:31
22416
Macaristan’dan Türkiye’ye yatırım

Bakanlar, görüşmenin ardından Macaristan’ın Türkiye’ye yapacağı doğrudan yatırıma ilişkin açıklama yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti, Bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan, basına kapalı gerçekleştirilen heyetler arası görüşmenin ardından Macaristan’ın Türkiye’ye yapacağı doğrudan yatırıma ilişkin açıklama yaptı.
Bakan Varank, medikal sektöründe Macaristan’ın Türkiye’deki ilk yatırımının gerçekleştirileceğini belirterek, “Yatırım tamamlandığında Macaristan’daki üretiminin bir kısmını Türkiye’ye taşımayı planlayan Medicor firması, ürettiği ürünleri Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç ederek ülkemiz için önemli bir katmadeğer oluşturacak. Bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari işbirliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum” dedi. Varank, yatırımın, Macar dostların Türkiye’nin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu söyledi.
Macaristan ile ticaret hacmi: Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyada zirve yaptığı, ülke ekonomilerinin büyük oranda küçüldüğü bir dönemde böyle bir yatırım için adım atılmış olmasının, iki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliğinin geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Varank, Macaristan hükümeti ile geliştirilen yakın işbirliğiyle 2001’de 356 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini aktardı.
Medikal sanayide işbirliği: Geçen yıl Bakan Szijjarto ile yapılan görüşmede medikal sanayi sektöründe işbirliğinin artırılması konusunda mutabık kaldıklarını, Kasım’da Türk-Macar Medikal Sanayi Stratejik İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı’nın gerçekleştirildiğini anımsatan Varank, toplantıya katılan ve Türkiye’nin potansiyelini yerinde gören Medicor firmasının yatırım için Türkiye’ye geldiğini anlattı: “İnşallah 2022’de üretimin başladığına da birlikte şahitlik ederiz. Şimdiden değerli dostum Szijjarto’yu fabrikanın açılışını da birlikte yapmak için ülkemize davet ediyorum.”
“5. Bölge teşviklerinden yararlanacak”: Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) yapılacak olmasının da kendileri için mutluluk vesilesi olduğunu kaydeden Varank, Medicor’un Ankara’da yapacağı yatırımın, medikal sanayi gibi öncelikli bir sektörde olduğu için 5’inci Bölge teşviklerinden faydalanacağını bildirdi. Yatırımın yapılacağı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 305 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve 91 firmanın üretimlerine başladığını dile getiren Varank, diğer parsellerdeki fabrika projelerinin devam ettiğini, üretime geçen parsellerde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

“Türk dostlarımızdan büyük yardım aldık”
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye’den maske üretiminde gerekli tekstil hammaddesinin yanı sıra sağlıkçılar için koruyucu elbise satın alabildiklerini aktararak, bunun sürmesine ilişkin temennisini dile getirdi.
Szijjarto, Türkiye ve Macaristan’ın salgına karşı mücadelede etkin önlemler aldığını vurgulayarak, “Bu zorlu zamanda çok iyi bir dayanışma sınavı verdik ve her iki ülke olarak, bizden daha zor durumda olanlara yardım eli uzattık” dedi ve iki ülkenin stratejik işbirliği düzeyindeki ilişkisine dikkat çekti: “Karşılıklı saygı, medeni diyalog ve müttefiklik işbirliği çerçevesinde çalışıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimize çok büyük önem atfediyoruz.”

Yorumlar (0)
banner557