banner565

banner472

banner458

banner457

Türk ve Bulgar iş dünyasına yatırım daveti

İş dünyası temsilcileri Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumu’nda buluştu.

PAZAR/ÜLKE 01.12.2020, 00:01 31.12.2020, 12:37
26574
Türk ve Bulgar iş dünyasına yatırım daveti

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret ve yatırımların artırılması amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı işbirliği ile düzenlenen Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumu, dijital olarak gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Yana Topalova, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı (BSMEPA) Direktörü Boyko Takov ile Türkiye ve Bulgaristan iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen forumda, yatırım ve iş fırsatları ele alındı.
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, salgın nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticari ortaklarından Bulgaristan ile ticaret hacminin 2020’de daralma gösterdiğini, ancak iki ülke arasındaki ticaret ticaret hacminin yeniden eski seviyelerine geleceğine inandığını kaydetti. Sınır kapılarındaki sorunların çözümü için işbirliğinin önemine değinen Batur, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları artırmak, üçüncü ülke ve pazarlarda ortak yatırımlar yapmak için her türlü çabayı göstermeye kararlı olunduğunu söyledi.
Türkiye’nin Bulgaristan’ın ilk 10 doğrudan yatırımcı ülkelerinden ve ileri gelen stratejik partnerlerinden biri olduğunu belirten Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Yana Topalova, mali ve makroekonomik yönden istikrarını sürdüren ülkenin son zamanlarda tüketim ve yatırımlarını artırmayı başardığını, Haziran’da Bankacılar Birliği’ne dahil olduğunu, uluslararası kredi kuruluşlarının kredi realitesini Balkanların en yüksek seviyesine çıkardığını anlattı. Topalova, sanayi parkları ile ilgili yasaya değinerek, iki ülke iş dünyası için otomotiv, elektrik, makine üretimi, ulaştırma, lojistik, IT, tekstil, kimya ve gıda sektörlerinde imkanlar bulunduğunu anlattı: “Bulgar ve Türk iş dünyası ortak işletmeler kurarak, üçüncü ülke piyasalarında işbirliği yapabilirler. Özellikle tıbbi malzeme, tıbbi cihaz konusunda üçüncü ülkelere açılabilirler.”
DEİK Başkanı Nail Olpak, daha çok işbirliği yapmak gerektiğini vurguladı: “Bulgaristan, Türk yatırımcılar için en önemli yatırım noktalarından bir tanesi. Bu dönemde Bulgaristan iş dünyasının da Türkiye’ye ilgisinin artması oldukça önemli. Daha fazla Bulgar firmayı Türkiye’de görmek istiyoruz. Özellikle; Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarına erişmek isteyen Bulgar firmalar Türkiye’de önemli avantajlar bulacaklardır.”
Türk ve Bulgar KOBİ’lerine fayda: Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı (BSMEPA) Yönetici Direktörü Boyko Takov, BSMEPA’nın desteklediği konulardan birinin yatırım teşviki olduğunu, Ajansın sitesinde iş insanlarının 14 sanayi sektörüyle partner kuruluşları görebileceklerini, Türk ve Bulgar KOBİ’lerinin de düzenlenen forumla fayda sağlayabileceklerini vurguladı.
DEİK/ Türkiye- Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, “DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi olarak, kardeş ülke Bulgaristan’ın stratejik öneminin farkındayız ve ekonomik ilişkilerimizi hak ettiği noktaya getirmek için çaba sarf etmeye gayret ediyoruz” dedi.
DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Emrah Sazak moderatörlüğünde düzenlenen, “İkili İş ve Yatırım Fırsatları” panelinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Kıdemli Proje Direktörü Mehmet Tangut, Bulgaristan Yatırım Ajansı CEO’su Desislava Trifonova, Bulgaristan Yatırım Ajansı Genel Sekreteri Irina Kirova ve Bulgaristan Ulusal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Antoaneta Bares konuştu. Forumda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ve İKMİB’in destekleriyle Türk ve Bulgar iş insanlarının katılımlarıyla otomotiv, makine, IT ve kimya sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Yorumlar (0)
banner557