banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye için ekonomik gelecek paradigması RUSYA FEDERASYONU

Dünya ekonomisi, üretimin ticaretin, mal ve sermaye hareketlerinin yön değiştirmeye başladığı bir yeni döneme girdi. Türkiye, ekonomik geleceğini şekillendirecek kararlarını güncel ve orta vadede şekillendirmek zorundadır.

PAZAR/ÜLKE 01.03.2019, 08:46 26.03.2019, 09:43
9200
Türkiye için ekonomik gelecek paradigması RUSYA FEDERASYONU

Bu süreçte pek çok ekonomik parametreler yer değiştirecek, yeni paradigmalar oluşacaktır. Türkiye için bu yeni paradigmalardan birincisi Rusya Federasyonu olacaktır; bu yol görünmüştür. Türkiye’nin bütün ihracatçı sektörleri için hedef pazar olan tek ülke Rusya’dır.
Bu süreçte pek çok ekonomik parametreler yer değiştirecek, yeni paradigmalar oluşacaktır. Türkiye için bu yeni paradigmalardan birincisi Rusya Federasyonu olacaktır; bu yol görünmüştür. Türkiye’nin bütün ihracatçı sektörleri için hedef pazar olan tek ülke Rusya’dır.
Türkiye’nin Rusya ile ticareti ve diğer ekonomik ilişkileri 1991 yılından itibaren hızlı bir ivme kazandı ve inişli-çıkışlı olarak bugüne geldi. Rusya-Türkiye ticari ilişkileri ve olağanın üstüne çıkmış turizm ilişkileri ölçülebilir kapasite olarak 100 milyar doların üzerinde hesaplanmıştır.  Karşılıklı ticarette kapasite kullanımı 2019 başı itibarıyla 22 milyar dolar bandında seyretmektedir.  Mevcut ekonomik dinamiklerin yerinde ve zamanında kullanılması halinde 80 milyar dolarlık bir ticari genişleme sözkonusudur. Özellikle sanayici Türk KOBİ’leri ve ticaret erbabı için Rusya tam bir fırsat penceresi sunmaktadır. Özetleyerek bakarsak şunları görüyoruz:

Rusya ekonomisi
Ülke GSYİH’sı (Nominal) 1.469 trilyon dolar (2017) olmuştur. Kişi başına GSYİH Rusya’da 11.441 dolar hesaplanmıştır ve bu da ülkenin üst orta gelir kategorisinde olduğunu gösterir. GSYİH büyüme hızı (reel) ise yüzde 1.8 gerçekleşmiştir. Rusya ekonomisinde enflasyon oranı yüzde 4.2 olup işsizlik oranı yüzde 5.5 seviyesinde seyretmektedir. Bu ekonomik veriler güçlü ABD yaptırımları ve sıkı bir Avrupa ambargosu altında gerçekleşmiştir ve Rusya ekonomisi 2019 yılında güçlü bir toparlanma sağlamış bulunmaktadır.

Rusya’nın dış ticareti (milyar dolar)
ABD yaptırımları ve AB ambargosunun Rusya ekonomisini nasıl daralttığını göstermesi için seçerek verdiğimiz dış ticaret verileri şöyledir:

                             2013      2016       2017
İhracat                 527.3     285.5     359.2
İthalat                   314.9     182.3     228.2
Hacim                   842,2     467.8     587.4
Denge                  212.3     103.2     130.9
(Kaynak: Trade Map)

Türkiye-Rusya ticareti
İki ülke ticareti potansiyelinin çok altındadır. Oysa ikili ticaretin lojistik altyapısı gelişmiş bulunmaktadır. 2017 yılı itibarıyla Rusya’ya ihracatımız: 2.74 milyar dolar olurken Rusya’dan ithalatımız 19.51 milyar dolar gerçekleşmiştir.
Rusya-Türkiye ticaretinde KOBİ’ler için özel bir parantez açmamız gerekir, çünkü Rusya’da endüstriyel üretim büyük ölçekli olup KOBİ dinamiğinden büyük ölçüde yoksundur. Türkiye ise endüstriyel KOBİ’lerinin hem sayısal üstünlüğü ve hem de gelişkinliği yönünden Rusya pazarında Avrupalı KOBİ’lerle boy ölçüşebilecek durumdadır.
Şunu da kaydedelim: Rusya’ya ihracatımızın kg başına değeri 1.11 iken Rusya’ya ihracat yapan firma sayımız  sadece 5141’dir.

Rusya’ya ihraç ürünlerimiz
Rusya-Türkiye’nin tüm ihracatçı sektörlerinin hedef pazar olarak belirlediği tek ülke konumundadır. Orta ve uzun vadeli stratejilerle bu pazarda öne çıkan tedarikçi ülke olmamız çok mümkündür. Halen ihraç ürünlerimiz şunlardır ve diğer bütün ürünlerimiz ihraç potansiyeli taşımaktadır:
- Makine sektörü mamulleri
- Deri sektörü mamulleri
- İnşaat sektörü ürünleri
- Motorlu kara taşıtları
-
 Hazırgiyim ve konfeksiyon
-
 Tekstil
-
 Çorap
-
 Elyaf
- İplik
-
 Dokuma kumaş
- Örme kumaş
- Karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar
- Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar
- Turunçgiller (taze/kurutulmuş)
-
 Üzümler (taze/kurutulmuş)
- Kayısı, kiraz, şeftali, erik ve çakal eriği (taze)
-
 Meyveler
-
 Kazan ve makineler
-
 Zeytinyağı
- Kuru meyve ve mamulleri
-
 Yaş meyve sebze.

BU SANAYİ FUARI BÜYÜK FIRSAT
Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde 8-11 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek X. INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı düzenleniyor. DEİK düzenlemeye öncülük ediyor. Türkiye bu yıl fuarda partner ülke olacak. X. INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı’nın düzenlendiği Yekaterinburg bölgesinde Türkiye’nin fahri konsolosluğu bulunuyor.
Türkiye’den Yekaterinburg bölgesine direkt uçuş seferi bulunuyor. Fuarda aynı zamanda Türkiye-Rusya İş Forumu düzenlenecek, zira Rusya’da 2 binden fazla Türk şirketinin 10 milyar dolardan fazla yatırımı var. INNOPROM 2019 Fuarında ‘Enerji teknolojileri’, ‘Eklemeli üretim teknolojileri’, ‘Endüstriyel otomasyon ve IoT’, ‘Metal İşlemesi, Makine Yapımı ve Makine Yapımı Endüstrisi için parça üretimi’ konuları ele alınacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, uluslararası kara taşımacılığı yapan sürücüler ve hizmet pasaportu sahiplerine, Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik temsilciliklerinde çalışanlara yönelik vize uygulamasına son verildi.

ÖNEMLİ ADRES
T.C. Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği
Tel.: 495-246 29 89 Faks: 495-246 49 89
E-posta: moskova@ekonomi.gov.tr

Yorumlar (0)
banner557