banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye ile İsveç arasında JETCO Protokolü imzalandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve İsveç Dış Ticaret ve Nordik İlişkiler Bakanı Anna Hallberg arasında, iki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesi için JETCO Birinci Dönem Toplantısı’na ilişkin protokol imzalandı.

PAZAR/ÜLKE 01.06.2021, 00:01 31.05.2021, 10:50
733
Türkiye ile İsveç arasında JETCO Protokolü imzalandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve İsveç Dış Ticaret ve Nordik İlişkiler Bakanı Anna Hallberg arasında Türkiye-İsveç Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Birinci Dönem Toplantısı’na ilişkin protokol imzalandı.
Videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen Bakan Muş ile Bakan Hallberg’in başkanlık ettiği JETCO Birinci Dönem Toplantısı’nda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı konuları başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkiler ele alındı. Toplantıda yen tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri, karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri, üçüncü ülkelerde işbirliği ve ortak projeler, ülkeler arasında sanayi ve teknoloji alanındaki işbirlikleri, yenilenebilir enerji, kadın girişimciliği gibi pek çok farklı konu görüşüldü.

JETCO mekanizması eş başkanları Muş ile Hallberg, toplantı kapsamında Türkiye ve İsveç’in özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi adına fikir alışverişinde bulundular. Protokol, İsveç ile ticaret hacmini, dengeli bir biçimde artırarak 5 milyar dolar seviyesine çıkartma hedefi doğrultusunda, ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından iki ülkenin hem resmi hem de özel sektörü arasında diyaloğun geliştirilmesine imkan tanıyan görüşmelerin somut çıktısı olarak imzalandı.

Türkiye’den İsveç’e başlıca ihraç ürünleri
Motorlu kara taşıtları (binek otomobilleri, otomotiv ürünleri parça ve aksesuarları, kamyonlar)
Makineler, mekanik cihazlar ve aletler (Televizyon alıcı cihazları, buzdolapları, dondurucular, elektrikli makineler ve ev aletleri, elektriksiz makineler)
Hazır giyim ve tekstil ürünleri (Örme giyim eşyası ve aksesuarı, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı, ev tekstil ürünleri)
Demir veya çelikten eşya
Metal cevherleri, cüruf ve kül
Plastikler ve mamulleri (Plastikten mamul eşya)
Dokuma hazır eşya, takımlar, kullanılmış giysi ve kumaşlar,
Sebzeler, meyveler (Taze ve kabuklu meyveler ile işlenmiş sebze-meyveler)
Diğerleri (kablolar, alüminyum eşya vs.)

İsveç’ten Türkiye’ye başlıca ithal edilen ürünler:
Metal cevherleri, cüruf ve kül
Kağıt ve karton ve bunlardan eşya
Motorlu kara taşıtları
Demir ve çelik
Makinalar, mekanik cihazlar ve aletler
Plastikler ve mamulleri
Eczacılık ürünleri (ilaçlar)
Odun veya diğer lifli selülozik mad. Hamurları, kağıt veya karton
Elektrikli makine ve cihazlar,
Mücevherci eşyası
Diğerleri (Nükleer reaktörler ve kazanlar, mineral yakıtlar, optik cihazları, ölçme, kontrol, ayar cihazları vs.)
* Kaynakça: www.ticaret.gov.tr

Türkiye-İsveç ticari ilişkileri
Geçen yıl salgın koşullarına rağmen İsveç ile ticaret hacmi, 2019’a göre artış göstererek 3.1 milyar dolar oldu. İsveç’te bugüne kadar 4 müteahhitlik projesi üstlenilirken, bu projelerin bedeli 171 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’nin, 2002-2021 döneminde İsveç’teki yatırımları 156 milyon dolar değerine ulaşırken; bu dönemde İsveç’ten Türkiye’ye toplam 385 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi.

Yorumlar (0)
banner557