banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye-Macaristan işbirliği artıyor

Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) VII. Dönem Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun eş başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

PAZAR/ÜLKE 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:45
28078
Türkiye-Macaristan işbirliği artıyor

Toplantıda, Türkiye ile Macaristan ilişkilerinde ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirildi.
Bakan Varank, işbirliğiyle 2001’de yalnızca 356 milyon dolar olan ticaret hacmini, 7 kattan fazla arttırarak bugün 2.6 milyar dolar seviyelerine getirdiklerini belirterek, aldıkları kararlar doğrultusunda atacakları adımlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ülkelerimiz için koyduğu 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşacaklarını söyledi: “Türkiye ile Macaristan; ulaştırmadan yenilenebilir enerjiye, müteahhitlikten dijital uygulamalara, tarımdan makineye, turizmden sağlığa kadar birçok alanda iş birliği potansiyeline sahip. Yalnızca ekonomik ve ticari ilişkilerde değil, siyasi düzlemde de dost ülke Macaristan ile güçlü bir birlikteliğimiz var.” Bakan Varank, yatırımcılara çağrıda bulunarak, “Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı yeni bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin, Türk misafirperverliğiyle tanışın. Türkiye’ye yatırım yapın. Macaristan, Türk misafirperverliğine en yakından şahit olan ülkelerden biri” dedi.
İşbirliklerini güçlendireceklerini, imzalayacakları 7. Dönem KEK Mutabakat Zaptı’nın da bu işbirliğine büyük bir ivme kazandıracağını kaydeden Varank, toplantının ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmede tarihi bir adım olacağına emin olduğunu ifade etti.
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, dünyada yaşanan ekonomik gerilemeye rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin azalmadığına dikkati çekerek, “İstatistikler ticari hacimde 3 milyar doları aşacağımızı gösteriyor” dedi. Bakan Varank ile Bakan Szijjarto, baş başa görüştü ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Toplantıda, sanayi, teknoloji, ikili ticaret hacmi gibi konuların yanı sıra, ulaştırma, tarım, sağlık, enerji gibi ekonominin bütün alanlarındaki ikili iş birlikleri ele alındı.

Yorumlar (0)
banner557