banner565

banner472

banner458

banner457

 Türkiye’nin 2020 Libya ihracatı 1.6 milyar dolar

DEİK / Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil,  Türkiye’nin 2020 Libya ihracatının 1.65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

PAZAR/ÜLKE 01.04.2021, 00:00 28.04.2021, 10:05
22031
 Türkiye’nin 2020 Libya ihracatı 1.6 milyar dolar

Karanfil, Libya’nın sabit kura geçmesinin 2021 ticari faaliyetlerine ciddi katkı sunacağını, yatırımcıların gözünün Libya’da olduğunu belirtti.
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) / Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, TÜİK verisine göre, 2020’de Türkiye’nin Libya’ya ihracatının 1.65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. 2019’a göre 2020 ihracatında 416 milyon dolarlık bir kaybın yaşandığını aktaran Karanfil, Libya’ya yapılan ürün ihracatını yaş sebze ve meyve, kimyevi ürünler, hazır giyim, mobilya, mücevher, elektronik eşya ve gıda olarak sıraladı. Karanfil, önemli ve stratejik olan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 2021’de artabileceğinin sinyallerini verdi.

Yatırımcının gözü Libya’da: Karanfil, Türkiye’nin, Libya’ya, yaş sebze ve meyveden kimyevi ürünlere, hazır giyimden mobilyaya, mücevherden makine ve aksanlarına, elektrik ve elektronikten inşaat yapı malzemelerine, demir çelikten petro-kimya ürünlerine, bilişim alt yapı malzemelerinden sağlığa ve gıdaya kadar hemen hemen bütün sektörlerde ve bir ülkenin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda ürün ihracatı gerçekleştirdiğini anlattı: “Covid-19 salgını Libya’ya ihracatımızda yüzde 20 kayba neden olsa da, pazarda toparlanmamızın hızlı olacağına inanıyoruz. 2021 Libya için yatırım iştahının hareketleneceği bir yıl da olabilir. Çünkü Libya’da dört farklı kur uygulamasının bulunması ticari faaliyetlerle yatırım planlamalarında sorunlara neden oluyor ve daha temkinli hareket etmeyi zorunlu kılıyordu. Ancak Libya, 1 Ocak 2021 itibariyle sabit kura geçti, bu da yatırımcının gözünü tekrar bölgeye çevirdi. Libya’da hızla çözülmesi gereken sorunlar ve ihtiyaçlar var. Kurun sabitlenmesi oldukça uzun olan bu ihtiyaçlar listesinin yerine getirilmesi noktasında yatırımcıyı rahatlatarak, daha hevesli hale getirdi.”

Libya’nın öncelikli alanları: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Eski Planlama Bakanı Taher Jehaimi’nin Türkiye ziyareti sırasında 16 milyar dolarlık 184 yeni müteahhitlik projesinde Türk şirketleriyle işbirliğinde olunabileceğini vurguladığını hatırlatan Karanfil, Libya’da hızla yatırım yapılabilecek diğer alanların; enerji, savunma sanayi, gıda, geri dönüşüm ve kimyevi maddeler olduğunu kaydetti:  “4 kur uygulamasından sabit kura geçilmesi ihracatın yanı sıra Libya’ya yönelik yatırım projelerinde de önemli gelişmeler yaşanmasını sağlayacaktır. Libya’da 24 Aralık 2021’de yapılması planlanan seçimlere kadar görev yapacak geçiş hükümetinin belirlenmesiyle birlikte her şey hızlanacak. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte özel sektörümüze daha çok iş düşeceği kanaatindeyiz.”

Libya’da yaşanan yeni gelişmelerin önemine dikkat çeken Karanfil, rekabette daha çok öne çıkmak adına iki ülke arasında ticari anlaşma ve düzenlemelerin olmasının iş insanlarının önünü açacağını söyledi: “Türkiye ile Libya arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imzalanması, vize durumunun yeniden düzenlenmesi ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) Libya’da akredite edilmesi ile birlikte ikili ticari ilişkilerin daha da gelişeceğini umuyoruz. DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi olarak, bu süreçte de üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.”

Karanfil, Libya ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinin Afrika ile ticarete pozitif katkı sunacağının da altını çizdi: “Karşılıklı ticaretin gelişmesi için Türkiye’den üç günlük deniz mesafesinde olan Libya, bize yeni kapılar açabilir. Libya, Afrika kıtası içerisinde imzalanan ve 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren Afrika Serbest Ticaret Anlaşması’na dâhil. Türkiye, Libya üzerinden Afrika üzerinde üçüncü ülkelerle de ticareti geliştirebilir. İş Konseyi olarak, bu süreci de takip ediyoruz.”

Yorumlar (0)
banner557