banner565

banner472

banner458

banner457

STAR Rafineri tam kapasite üretime hazırlanıyor

Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları’nın katılımıyla 19 Ekim 2018’de büyük bir törenle açılan SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, üretim faaliyetlerine başladı.

REEL SEKTÖR 01.02.2019, 08:00 01.03.2019, 10:42
9637
STAR Rafineri tam kapasite üretime hazırlanıyor

6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve tam kapasite üretime geçtiğinde Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak olan rafineri, ürettiği ürünleri de piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, STAR Rafineri’nin kuruluş felsefesinde petrokimya entegrasyonu olduğu için ilk ürünü sembolik olması açısından Petkim’e vereceklerini ifade etti: “STAR Rafineri gibi büyük ve modern rafinerilerde komplike süreçler söz konusu olduğundan, tüm sistemlerimizi ve birimlerimizi kontrollü olarak ve birbirine bağlı bir zincir şeklinde devreye alıyoruz. Planladığımız doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Şu an en büyük hedefimiz, en kısa sürede tam kapasite üretime geçmek. Amacımız, ürünlerimizi yurt içi kullanıma sunarak cari açığın azaltılmasına yardımcı olmak ve ekonomiye değer katmak.”
STAR Rafineri’nin en son teknolojiyle inşa edildiğine ve Endüstri 4.0’a hazır bir tesis olduğuna işaret eden İlter, şunları söyledi: "Entegre bir tesis olarak tasarlanan STAR Rafineri, Avrupa’nın en modern rafinerileri arasında yer alıyor. Tam kapasite üretime geçme çalışmalarımız devam ederken eşzamanlı olarak dijitalleşme altyapı çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Üretimden satın almaya, finanstan kontrol birimine tüm departmanların gerçek zamanlı olarak izlendiği ve raporlandığı bir sistem kuruyoruz. Böylesine büyük ve önemli bir projeyi Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine kazandırdığımız için çok mutlu ve gururluyuz.”
STAR Rafineri’de çalışacak 1.100 kişilik kadronun tamamlandığını belirten İlter, nitelikli işgücü oluşturmak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla meslek okullarıyla eğitim projeleri de geliştirme planları olduğunu kaydetti. İlter, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde SOCAR Türkiye ve STAR Rafineri’nin planladığı başka yatırımlar da olacak. Söz konusu stratejik yatırımlardan biri, Türkiye’nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak karar verilen ikinci bir petrokimya tesisi. Ayrıca STAR Rafineri’nin lojistik altyapısını kuvvetlendirecek depolama kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarımız da sürüyor. Bununla birlikte STAR Rafineri için toplam 7 milyar doları bulacak yatırımlar, 2021’e kadar devam edecek."

Yorumlar (0)