banner565

banner472

banner458

banner457

“TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” büyük ödül “Algdeha”nın oldu

TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” Programı’nın 2019 yılı kazananları gerçekleştirilen ödül töreninde açıklandı. 5'i yurt dışından olmak üzere 81 şehir, 178 üniversiteden 2990 gencin 1118 iş fikriyle başvurduğu “TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” Girişimcilik Programı’nın açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski yaptı.

REEL SEKTÖR 01.05.2019, 08:00 27.05.2019, 09:36
7397
“TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” büyük ödül “Algdeha”nın oldu

Kaslowski, “Fikir ve girişim özgürlüklerinin desteklendiği, gençlere ve girişimcilere olan güvenin arttığı bir Türkiye'de rekabet gücü yüksek ve dünyada adından söz ettirecek girişimlerin daha hızlı yeşereceğine inanıyoruz” dedi. Programın bu seneki birincisi “Algdeha”, ikincisi “Kisar -Bal Kutusu” ve üçüncüsü “DsyApp” oldu. “Türkiye Çöpüne Sahip Çıkıyor mu?”MV Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Murat Vargı liderliğinde, çöp konusunda davranış dönüşümü sağlamayı amaçlayan Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Toplam 1003 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’de toplumun çöp ve atık konusundaki algısını, çöp atma ve geri dönüşüm konularındaki alışkanlıklarıyla beraber gözler önüne seriyor. Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge: “Ürettiğimiz çöpü azaltmak ve çöpü doğru yere atmak tamamen bizim elimizde. Asıl önemli olan doğru tüketim alışkanlıkları edinerek, daha satın alma aşamasındayken üreteceğimiz çöp miktarını azaltacak şekilde davranmak” diye konuştu.
Türkiye’de çöp denildiğinde insanların yalnızca yüzde 11.6’sının aklına geri dönüşüm geliyor. Geri kalanlar çöpü bir an önce uzaklaştırılması gereken bir yığın olarak görüyor. Toplumun yüzde 60’ı “Sıfır Atık” kavramından habersiz. Katılımcıların yüzde 47’si, kendilerine yöneltilen “Sizce yaşadığınız çevrede çöp sorunu var mı?” sorusuna “Evet” cevabını veriyor. Bu cevabı verenlerin yüzde 57’lik bir bölümü problemin kaynağının vatandaş olduğunu, yüzde 56’lık bir kesimi ise yönetimlerin yetersizliğinin sorunda payı olduğunu düşünüyor. Sonuç olarak insanların yüzde 94.8’i çevreye atılan çöplerden rahatsız olduklarını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 76.8’i çöpleri konteynere hane halkından birisinin attığını söylüyor, yüzde 13’lük bir kesim ise işi apartman görevlisine devrediyor.
Çöpleri ayrıştıranların yüzde 71.2’si plastiklerin ayrıştırılması konusunda hassasiyet gösterirken, konu giysilere gelince bu oran yüzde 15.7’ye düşüyor. Ayrıştırma yapmayanların yüzde 75.5’i etraflarında geri dönüşüm kutusu olmadığından şikâyet ederken, geriye kalanlar ise konuya kişisel sebeplerden dolayı önem göstermiyor. Çöpler konteynere yüzde 71.1’lik bir oranda çöp poşeti içerisinde atılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 32 milyon ton evsel atık üretildi. Bu sonuca göre bir kişi ortalama olarak günde 1.17 kg, yılda ise 421 kg çöp üretiyor. Belediyelerin 2016 yılında temizlik işleri için harcadığı kaynağın dokuz milyar TL’den fazla olduğu belirtiliyor. Türkiye’de durum böyleyken, dünyanın genelinde ise yılda 2.2 milyar ton çöp üretiliyor. Her yıl 1 trilyondan fazla naylon poşet çevreye atılıyor.  Türkiye, çöplerin sadece yüzde 11’ini ayrıştırabiliyor. Geri dönüşüm oranının 2023 hedefleri doğrultusunda yüzde 35’e çıkması planlanıyor.

Yorumlar (0)