banner565

banner472

banner458

banner457

01.11.2013, 21:14 11566

Sürdürülebilirlik arayışı

Hedefler küçüldü
Yeni OVP ekonomik hedeflerde bir geri çekilmeyi ifade ederken yatırım ve istihdam iddiası noktasında “dik” duruyor. Bu da, OVP’nin asıl amacının “sürdürülebilir bir büyüme” arayışı olduğunu gösteriyor.
Geçen ay açıklanan Orta Vadeli Proğram (OVP), ekonominin finans ayağında frene basılacağına işaret ettiği halde korku ve panik yaratmadı. Tersine, olumlu bulundu. Niçin?
Çünkü zaten 2011 sonundan beri ekonomi yönetiminin bir ayağı frendeydi ve yüksek büyümeden vazgeçilmişti. Yeni OVP aynı süreci, ekonomik hedefleri biraz daha küçülterek sürdürüyor, hepsi bu kadar.
Ancak yeni OVP ekonomik hedeflerde bir geri çekilmeyi ifade ederken yatırım ve istihdam iddiası noktasında “dik” duruyor. Bu da, OVP’nin asıl amacının “sürdürülebilir bir büyüme” arayışı olduğunu gösteriyor.
Eylül ayı başında bankacılık sisteminin oluşturduğu toplam kredi hacmi 985 milyar TL civarında iken yeni OVP’nin açıklanmasından bir hafta sonra, 28 Ekim’de bu hacim 900 milyar TL’ye düşmüş bulunuyordu. Demek ki OVP’nin amaçladığı “sürdürülebilir büyüme arayışı”nın başka araçlarla desteklenmesi gerekecekti.
Aynen böyle ve OVP hedefleri doğrultusunda alınan ve alınacak önlemlere ek olarak Hükümetin de, bazıları yasa değişiklikleri ve yeni yasa çıkarılmasını da gerektiren yoğun düzenlemeler yapacağının işaretleri görüyoruz. Yapılacak düzenlemeler yatırım ortamının iyileştirilmesine ve teşviklerin geliştirilmesine odaklanacak gibi görünüyor; bunlar nelerdir?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da teyit ettiği üzere 2014 yılının ilk yarısı içinde yapılacak düzenlemelerden bazıları şunlar olacak:
- Türk Ticaret Kanunu’nda yeni düzenlemelere gidilecek, yakınmaların tümü giderilecek.
- İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu çıkarılacak.
- Damga Kanunu ve Harçlar Kanunu’nun bazı hükümleri yatırımcı lehine değiştirilecek.
- ÇED sürecinin hızlandırılması için mevzuat revize edilecek.
- Atık depolama sorunlarına köklü çözümler getirilecek.
- Demiryollarının sanayi bölgelerine götürülmesi faaliyetleri yoğunlaştırılacak.
- Yurtdışında lojistik merkezler kurulacak.
- Yabancılara çalışma izni veren mevzuat revize edilerek hizmetin dolaşımı kolaylaştırılacak.
- İstihdam teşviklerinde iyileştirilmeye gidilecek.
- Fikri mülkiyet hakları mevzuatında özendirici yeni düzenlemeler yapılacak.
- KOBİ kredilerinde bankacılık uygulamaları iyileştirilecek.
- İthalat ile ihracatta denetim süreçleri yeniden tanımlanacak.

Bu beklentiler dış ve iç piyasalarda yaratıldığına göre,  önümüzdeki yıl yapılacak iki seçimin, başlatılacak yeni reformlar sürecini aksatmayacağını düşünebiliriz. Buna Türkiye-AB ilişkilerindeki olumlu gelişmeleri, İran’ın yeni ve mutedil reformcu bir yola girmesinin Ortadoğu’da yarattığı olumlu havayı, Suriye meselesinin 2. Cenevre sürecine taşınmasını da eklediğimizde, Türkiye’nin yeni OVP ile darlaşan bir yola değil aksine, gittikçe genişleyen ve sürdürülebilir bir büyümeye götüren bir yola girdiğini söylememiz mümkündür.

Yorumlar (0)
banner557