banner565

banner472

banner458

banner457

BÜDOTEK, firmaları pandemiye rağmen büyüdü

Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark A.Ş. (BÜDOTEK) şirketleri pandemiyi fırsata çevirdi. 2020 yılında 200 milyon TL ciroya ulaştı. Bir önceki yıla göre istihdam sayısında yüzde 295, ciroda ise yüzde 1482 artış sağladı.

TEKNOPARKLAR 01.07.2021, 00:01 28.07.2021, 10:32
22754
BÜDOTEK, firmaları pandemiye rağmen büyüdü

BÜDOTEK (Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark A.Ş.) 2 Ekim 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ortaklığı ile kuruldu. 1 Ekim 2019 yılında faaliyete geçen BÜDOTEK 2020 yılı itibari ile yüzde 100 doluluğa ulaştı. Teknopark bünyesinde 58 firma ve 14’ü Kuluçka Merkezi’nde olmak üzere toplam 72 girişimci faaliyet gösteriyor. Firmalar; genetik araştırmalardan elektroniğe, nano malzeme geliştirmekten yazılım geliştirmeye, otonom araçtan çevre teknolojilerine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede faaliyet yürütüyor.

BÜDOTEK Genel Müdürü Bülent Üner, “Ar-Ge çalışmalarına gereksinim duyan sanayicinin hemen yanında çok güçlü Ar-Ge şirketleri kümelenmesi, tüm teknopark teşviklerinden yararlanma imkanı, 16.000 m2 kapalı alana sahip çağdaş ve modern bir yapı içinde huzurlu, dinamik, konforlu bir çalışma ortamı sunulmaktadır” diyor. Bunun yanısıra BÜDOTEK şirketleri Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik imkânları ve teknik desteğinden, Dudullu OSB’nin merkezi konumu ve sosyal imkanlarından, açık fikirli, yenilikçi ve dinamik insanların oluşturduğu bir sosyal çevreden yararlanıyor.

Pandemiye karşı teknoloji geliştirildi
Bülent Üner, 2020’nin çok zor bir yılı olmasına rağmen şirketlere sunulan hiçbir hizmette erteleme ve iptale gidilmediğinin altını çizerek, “Şirketlerin ve girişimcilerin projeleri bu dönemde devam etmiş, pek çok proje başarı ile ticarileştirilmiştir. Teknopark şirketleri faaliyetlerine çok yeni başlamış olmalarına rağmen 2020 yılında 200 milyon TL’lik bir ciroya ulaşmışlardır. Ayrıca bir önceki yıla göre istihdam sayısında yüzde 295, ciroda yüzde 1482 artış gerçekleşmiş, ihracatın cirodaki payı binde 2’den yüzde 3’e yükselmiştir” açıklamasını yapıyor.

Fiziksel riskler analiz edilerek senaryoların geliştirilip risk yönetim planları oluşturulduğunu kaydeden Üner, yapılan çalışmaları şöyle aktarıyor: “Pandeminin başlaması ile teknopark içerisinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, pandeminin önlenmesine yönelik çeşitli projeler geliştirmişlerdir. 15 dakikada tükürükten yüzde 0 hatalı negatif oranıyla sonuç veren test kiti teknopark firmalarımızdan Epigenetiks tarafından geliştirilmiştir. Yine aynı firmanın geliştirdiği RNA analiz yöntemi ile binamız düzenli olarak virüs yükü taramasına tabi tutulmuş ve binada virüs yükü görüldüğü anda gerekli uyarı ve önlemlerle bulaş riski ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Bu her iki test yönetimi de çeşitli kurum ve kuruluşlarca yaygın biçimde kullanılmaktadır. Elektronik alanında faaliyet gösteren Politeknoloji firması, tıbbi görüntüleme sistemi üzerinde çalışan Pievision firması ve ayrıca bir kuluçka girişimcimiz olan DT Teknoloji el dezenfeksiyonu, boş ortam dezenfeksiyonu ve insanlı ortam dezenfeksiyonu için 3 farklı sistemde çalışan cihaz geliştirmiştir. Ayrıca robot teknolojileri üzerine çalışan SK Robotik firmamızda ateş ölçerli otomatik geçiş sistemleri geliştirmiştir.”

BÜDOTEK Kuluçka Merkezi girişimcisinin yanında
BÜDOTEK Kuluçka Merkezi, Mart 2020’de kuruldu, başvuruların alınması ve kabulü Haziran’da tamamlandı. Üner, çok fazla başvurunun olduğu kuluçka merkezinde titiz bir seçimle 10 adet girişimciye yer verildiğini belirterek, “Genç girişimcilerin arasında BÜDOTEK’in adı duyuldukça ön kuluçka ve kuluçkada yer alan girişimci sayısı artmaktadır” diyor. Üner, kişisel verilerin korunması ile ilgili mevzuata uymak ve daha gelişmiş teknoloji kullanmak amacıyla teknoparka giriş-çıkış ve kayıt süreçleri gözden geçirilerek iyileştirmeler yapıldığını anlatıyor: “Kişiler cep telefonlarında oluşturdukları karekod ile yetki seviyelerine göre teknopark içerisindeki alanlara girebilmekte, uyarı ve duyuruları cep telefonları üzerinden alabilmekte; kafe, kafeterya, restoran gibi alanlarda bu sistem ile ödeme yapabilmektedirler.”   

Yorumlar (0)