banner565

banner472

banner458

banner457

Çukurova Teknokent, ekosistemi güçlendiriyor

Çukurova Teknokent, 117 firması ve yürüttüğü projelerle güçlü ekosistemini yaratıyor. Çukurova Teknokent Genel Müdürü Osman Kara, stratejik yol haritası kapsamında ‘Çukurova Tarım İnovasyon ve Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Bölge girişimcilik ekosisteminde öncülük yaparak girişimcilerin ihtiyacı olan her türlü altyapı imkanı sunuyoruz” dedi.

TEKNOPARKLAR 01.11.2021, 00:01 25.11.2021, 09:37
18352
Çukurova Teknokent, ekosistemi güçlendiriyor

Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 834 dekarlık bir alanda 2005’te kurulan Çukurova Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Çukurova Teknokent), bölgede etkin bir üniversite-sanayi işbirliği sağlarken, sunduğu Ar-Ge desteği ile yapılan araştırmaların ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunuyor. Bölge girişimcilik ekosisteminde öncülük yaparak girişimcilerin ihtiyacı olan her türlü altyapı imkanını sunan Çukurova Teknokent’te yazılım ağırlıklı olmak üzere 117 firma faaliyet gösteriyor.
Çukurova Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Osman Kara, “Bölgemizin kısa-orta ve uzun vadeli stratejik yol haritasını hazırladık. Akıllı tarım, akıllı sağlık, enerji ve imalat sanayi yazılımları, nesnelerin interneti gibi inovasyon temelli yeni nesil teknolojiler ve grafik, animasyon, film, oyun gibi dijital yaratıcı sektörler alanlarına odaklanıyoruz” dedi.

Ulusal ve uluslararası birçok proje yürütülüyor
Çukurova Teknokent bünyesinde ulusal (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve diğer bakanlıklar, Kalkınma Ajansları, Tübitak vb.) ve uluslararası (AB, UNDP, ILO, GIZ vb.) destekli çok sayıda proje yürütülüyor. Adana Girişimcilik Merkezi (AGM) ve Adana Ayakkabı ve Tasarım Merkezi ile Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi (Kimya Vadisi) yürütülen başarılı projeler arasında yer alıyor.
Stratejik yol haritası kapsamında ‘Çukurova Tarım İnovasyon ve Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulması için çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Kara, proje kapsamında İtalya, Almanya, Hollanda, Kanada, Belçika, Yunanistan ve İspanya olmak üzere 7 farklı ülkeden çeşitli üniversite ve enstitüler ile eğitim ve teknoloji transferi konusunda ortak çalışma protokolleri imzalandıklarını belirtiyor.

Kara,“Mükemmeliyet Merkezi, Çukurova Bölgesi’nin öncelikleri ve gereksinimleri doğrultusunda ileri tarım teknolojilerini kullanarak bölge üreticilerine model olmayı, bilgi birikimini artırmayı, teknoloji geliştirmeyi, ticarileşmeyi ve transferini yaparak bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor” diye konuştu.
‘Mükemmeliyet Merkez’nin, Hayvan Bilimi, Bitki Bilimi, Gıda Güvenliği Analiz ve Sertifikasyon Laboratuvarı, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Uçucu Yağ Teknolojileri olmak üzere 4 ana modülden oluşması planlanıyor. Bitki Bilimi Modülü’ne ait 3 adet doku kültürü laboratuvarı, iklim kontrollü sıfır atık enerji alıştırma ve üretim seraları kurulacak tesisler arasında yer alıyor.
Kara, “Bu modülün amacı, ticari potansiyeli yüksek, beslenme, tıbbi ve endüstriyel amaçlı kullanılacak bitkilerin ileri tarım teknolojilerini kullanarak üretimini sağlayacak model oluşturmak” bilgisini veriyor.

Hayvan Bilimi Modülü kapsamında geniş kapasiteli damızlık koyun ve keçi üretim çiftliği, küçük baş suni tohumlama-embriyo hazırlama ve transfer merkezi kurulacağını kaydeden Kara, “Hayvan Bilimi Modülü, Türkiye’de küçükbaş ürünlerin kalitesini ve kapasitesini artırmayı, özelde ise Çukurova Teknokent bünyesinde sektörün ihtiyacı olan yüksek verimli ve damızlık niteliği yüksek koyun ve keçi genotiplerini yetiştirmeyi amaçlıyor” açıklamasını yaptı.
Çukurova Teknokent Kara-Deniz-Hava Araçları Tasarım Prototip Üretim ve Test Merkezi Projesi ise Çukurova bölgesindeki girişimcilerin prototip oluştururken karşılaştıkları ciddi maliyet ve zaman problemini, ortak kulanım alanı olarak kurulacak bu prototipleme atölyeleri ile ortadan kaldırmayı hedefliyor. Merkezde; mekanik laboratuvar cihazları, elektronik laboratuvar cihazları, ahşap ve metal işleme ekipmanları, kalıplama ve mühendislik ekipmanları, 5 eksenli CNC ve freze ekipmanları, lazer kesici cihazlar gibi güçlü altyapının bulunması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)