banner565

banner472

banner458

banner457

Teknopol İstanbul; Sağlıkta öncü konumuyla firma sayısını artıracak

Sağlık alanında ülkemizin ilk teknoparkı olan Teknopol İstanbul, iki yılda 53 firmanın üretim merkezi olmayı başardı. Teknopol İstanbul Genel Müdürü Orhan Çömlek, “Sağlık ve medikal alanda kendimizi öncü teknokentlerden biri olarak görmekteyiz” dedi.

TEKNOPARKLAR 01.09.2021, 00:05 24.09.2021, 10:54
17679
Teknopol İstanbul; Sağlıkta öncü konumuyla firma sayısını artıracak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti (Teknopol İstanbul), Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Boğaziçi Üniversitesi, Vakıf Yatırım, Pendik Belediyesi ve Tuzla Belediyesi ortaklığında İstanbul’un Pendik İlçesinde 55 bin metrekare alan üzerine kuruldu.

Temmuz 2019’da faaliyetlerine başlayan Teknopol İstanbul, 26 bağımsız bölümden oluşan konteynerkent yapılanması ile hızlı bir şekilde ekosistemde yerini aldı. A Blok İdari ve Kuluçka Binasını 9 Kasım 2020’de hizmete açan Teknopol İstanbul’un İdari ve Mali İşler, İş Geliştirme ve Proje İzleme, Kalite Belgelendirme, Fikri ve Sınai Mülki Hakları, Teknik İşler ve Laboratuvar Hizmetleri sunmak üzere ihtiyaca yönelik esnek bir organizasyon yapısı bulunuyor.

Mevcut kapasitesi ile 53 firmanın faaliyet gösterdiği Teknopol İstanbul’un bünyesindeki firmaların sektörel ağırlığını ise sağlık yazılımı, yerli ilaç üretimi, geleneksel tamamlayıcı tıp, medikal cihaz tasarımı ve üretimi için Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak isteyen girişimci firmalar ile akademisyen ve öğrenciler tarafından kurulan şirketler oluşturuyor.

Teknopol İstanbul Genel Müdürü Orhan Çömlek, “Teknokent ekosisteminde bir yer edinmiş olmakla beraber alt yapı çalışmalarına devam etmekte ve gün geçtikçe alan kapasitemizi arttırmaktayız” dedi. Büyümeye bağlı olarak firma sayısının arttırılmasını hedeflediklerini kaydeden Çömlek, sundukları hizmeti ise şöyle anlattı: “Ülkemize katma değer yaratabilme kapasitesine sahip firmaları ekosistemimize dahil edebilmek için altyapı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Teknokent bünyesinde ofis alanı tahsis edilmesi ve kuluçka merkezinde yer tahsisi gibi kiralama hizmetleri, yemek ve servis hizmetleri, teknik hizmet ve altyapı destekleri (internet hizmeti, elektrik-su, dinlenme alanları, toplantı salonu,  otopark), güvenlik hizmeti gibi verilen ortak hizmetlerin yanı sıra Teknoloji Transfer Ofisi hizmetleri, laboratuvar hizmeti, fikri sınai mülkiyet hakları hizmeti, kalite belgelendirme hizmeti, networking hizmeti, eğitim ve danışmanlık hizmeti gibi proje geliştirmeye ve iş birliği imkanlarını artırmaya yönelik destekler de sağlanmaktadır.” Çömlek, Ar-Ge projelerinin ekonomik çıktısının önemli olduğunu belirterek, yeni kurulmuş bir teknopark olmalarına rağmen 2021 yılı proje ihracat gelirlerinin 235 bin dolar olduğunu söyledi. 53 firma ile bu rakamlara ulaşıldığını kaydeden Çömlek, “Oluşturulması planlanan ek alan projesiyle TGB yerleşim alanı kapasitesini arttırarak teknokentte yer alan firma sayısını ve aynı oranda girişimci firmaların bölgede gerçekleştirmiş oldukları projelerine ait ihracat gelirlerini de arttırabilmek hedeflenmektedir” diye konuştu.

Kuluçka firmalarının potansiyeli yüksek
Teknopol İstanbul ekibi için kuluçka firmaları önemli. Yönetim, kuluçka hizmetinden faydalanmak isteyen girişimcilere oluşturdukları kuluçka merkezinde ücretsiz yer tahsisi, proje danışmanlığı ve mentorluk hizmetleri sunuyor, projelerinde başarıya ulaşmaları için özel destekler sağlıyor. Çömlek, 53 firmanın 19’unun kuluçka firması olarak Teknopol İstanbul tarafından desteklendiğini belirtiyor. Çömlek, “Bu oran da yüzde 35’e tekabül etmekte ve bu da kuluçka firmalarına verdiğimiz önemi ve desteği ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda diğer teknokentler ile karşılaştırıldığında girişimci firmalara daha uygun kiralama bedelleri sunduğumuz da görülmektedir. Bu çerçevede; Ar-Ge dünyasında birçok zorlukla mücadele eden kuluçka ve girişimci firmalarına sağladığımız desteklerle teknokentler içerisinde özellikle sağlık ve medikal alanda kendimizi öncü teknokentlerden biri olarak görmekteyiz” dedi.

Pandemi süresince de firmalarını yakından takip ederek destek sunduklarını aktaran Çömlek, “Pandemi sürecinde ortaya çıkan ihtiyaca bağlı olarak Covid-19 tanı ve teşhisini sağlamak üzere Teknopol İstanbul bünyesinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı kuruldu ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa yoğun bir şekilde PCR test hizmeti sunuldu” bilgisini verdi.

Yorumlar (0)