banner565

banner472

banner458

banner457

01.02.2019, 08:00 6605

TİM’in yeni paradigması

Ocak ayı ortasında TOSYÖV Grubu olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’yi ziyarete gittiğimizde, Başkan ve genel sekreterliğe yeni atanan Prof.Dr. Kerem Alkin ile TİM’in yeni vizyonunu konuşma olanağını bulduk.
2003-2018 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren ve Haziran 2018 yılında TİM Başkanlığı’na seçilen İsmail Gülle, İTÜ Elektrik Fakültesi’nden mezun. DEİK Başkan Yardımcısı, İKV Yönetim Kurulu Üyesi, İSO Meclis Üyeliği’nin yanı sıra iş yaşamında ise pamuk ipliği üretimi, örme kumaş imalatı, boya tekstil terbiyesi yapan ve kendi enerjisini kendisi üreten Gülle Tekstil’in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.
İsmail Gülle, “TİM olarak 2019 yılını ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik’ yılı ilan ettik.
Teknoloji, inovasyon, Ar-Ge, markalaşma stratejimiz güçlendirilerek, ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik’ temel rotamız olacak” sözleriyle konuşmasına başladı.
“2019 yılında ülkemizi neler bekliyor? Ekonomimiz ve ihracatımız nasıl şekillenecek? Makro verilerimizi neler etkileyecek?” sorularımıza; “Uluslararası kabul görmüş ekonomik modellerden biri olan ‘Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük’ olarak bilinen RCA modelini kullanarak, ürünler ve ülkeler bazında hedef pazarlarımızı analiz ettik ve güçlü olduğumuz ürünlerde küresel konumumuzu belirledik bunu bir rapor olarak kamuoyuna sunuyoruz. Artık devir, rüzgar nereden eserse oraya dönme devri değil! Devir, rüzgara yön verme devri. Doğru analizlerle akademik çalışmalara dayanan etkili stratejilerle yürüyen bir ihracat ekosistemini perçinlemeye, etki alanını daha da genişletmeye kararlıyız. Şu anda 85 bin fiili ihracatçımız var. Hedefimiz bu sayıyı ilk aşamada 100 bine çıkarmak. Raporun son bölümünde ise TİM'in 2019 yılı yol haritasını sunduk. Bu çerçevede TİM olarak hangi çalışmaları yürüteceğimiz, hedeflere ulaşabilmek adına hangi faaliyetleri gerçekleştireceğimiz gibi hususlar 5G olarak ifade ettiğimiz yol haritasındaki başlıklar altında yer alıyor” diyor Başkan İsmail Gülle.

TİM kaynaklarından bulduğum raporun 5G’sinde yer alan başlıklar ise şöyle:
- Güçlü Türkiye
- Güçlü Ekonomi
- Güçlü İhracat
- Güçlü İnsan Kaynağı

İkili ve Çok Taraflı Ticaret İlişkilerinin Güçlendirilmesi
Türk İhraç Ürünlerinin Dünyadaki Algısını Güçlendirmeye Yönelik Çalışmalar
Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye
Büyüme, İstihdam ve Ekonomiye İhracatın Katkısının Artırılması
Yüksek Katma Değerli Mal İhracatı
Rekabetçi Hizmet İhracatı
Mevcut Pazarlarda Pay Artışı ve Yeni Pazarlara Giriş
İhracatta Finansman İmkanlarının Güçlendirilmesi
İnovaTİM Liselerde Yapay Zeka Eğitimleri
İhracatta Mentorluk Programı
İhracatın Eksper Kurumu TİM ve Birliklerin Algısını Güçlendirmeye Yönelik Çalışmalar
Güçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi
Alo TİM (Alo İhracat)
Serbest Bölgelerin İhracatı
E-İhracat Platformu
Dolaşım ve Menşe İspat Belgeleri Elektronik Onay
İhracatta Dijitalleşme
TİM ve İhracatçı Birlikleri Kurumsal Dijital Dönüşüm Projesi
İhracatta Blokzincir Teknolojisi Uygulamaları
TİM Mobil Uygulama ve Dijitalleşme
Raporun başlıkları özetle bunlar.
Tümünü incelediğinizde rapor, ihracatçıya geniş kapsamlı ve katmadeğer yaratmaya yönelik bir eylem planı ve ihracatçının yol haritası niteliğinde.
Hazırlayanların eline sağlık.
Başkan İsmail Gülle ve Genel Sekreter Prof.Dr. Kerem Alkin’e, TİM’in paradigmasını değiştirecek strateji ve projelerini olumlu bulduğumu bu arada çeşitli illerde konuşma olanağını bulduğum ihracatçı firmaların, sigorta prim teşviki ve asgari ücret desteği, dahilde işleme izin belgelerinde kolaylık, finansmana erişimde kolaylık, faizlerin indirimi, elektrik ve doğalgaz indirimleri, Eximbank-KGF işlemlerinde, gümrüklerdeki elektronik işlemler konularında iyileştirme ve destekler beklediklerini hatırlatmak isterim.

Yorumlar (0)
banner557