banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi; genç, girişimci ve yenilikçi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Rektörü Prof.Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, “AYBÜ, öğrencilerine sektörel ihtiyaçlara uygun, araştırma odaklı, uluslararası akredite bir eğitim ve ülke ihtiyaçlarına, stratejik alanlara uygun programlar açarak öğrencilere geniş bir yelpazede uzmanlaşma fırsatı sunmayı; sunulan eğitim hizmetlerinde de farklılaşmayı amaçlamaktadır” diyor.

ÜNİVERSİTE 01.07.2024, 00:01
748
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi; genç, girişimci ve yenilikçi
banner623

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, “İsmini Sultan Yıldırım Bayezid Han’dan alarak 21 Temmuz 2010’da kurulan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ülkemizin 97. ve başkentimiz Ankara’nın 5. devlet üniversitesidir. Başlangıçta 7 fakülte ile kurulan Üniversitemizde bugün itibariyle; 15 fakülte, 5 enstitü, hazırlık eğitimi veren Yabancı Diller Yüksekokulu ve lisans düzeyinde eğitim veren Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, ön lisans eğitimi veren 4 Meslek Yüksekokulu ile uygulama ve araştırma merkezleri bulunmaktadır” diyor.
Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Siyasal Bilgiler ve İşletme Fakülteleri ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Programı’nda %100 İngilizce, Hukuk Fakültesi’nde devlet üniversiteleri içinde ilk olma özelliğiyle başladığı %30 İngilizce ve İnsan ve Toplum Bilimleri Tarih Programı’nda da %30 İngilizce eğitim sunulduğunu aktaran Rektör Köseoğlu, İlahiyat Fakültesi’ndeyse bir yıllık Arapça hazırlık eğitiminin ardından Türkçe eğitime devam edildiğini kaydediyor.
Rektör Prof.Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, “Üniversitemiz araştırma odaklı olmakla birlikte aynı zamanda ülkemizin kalkınma hamlelerini hayata geçirecek donanımlı bireyleri gerekli akademik ve bireysel becerilerle donatmak için en güncel eğitim yaklaşımlarını harmanlayarak yüz yüze, çevrimiçi, tersyüz vb. yöntemlerle öğrenci merkezli eğitim anlayışını uygulamaktadır. Üniversitemizin eğitim-öğretim süreçlerinin uluslararası standartlara sürdürülmesi için uluslararası işbirliğiyle kurulan ve alanında ülkemizdeki öncülerden biri olan Öğrenme ve Öğretme Merkezimiz eğitim-öğretim açısından geleceğe daha emin adımlarla yürümemizin teminatıdır” diye konuşuyor.
Rektör Köseoğlu, AYBÜ’nün hedeflerini şöyle özetliyor: “AYBÜ, öğrencilerine sektörel ihtiyaçlara uygun, araştırma odaklı, uluslararası akredite bir eğitim ve ülke ihtiyaçlarına, stratejik alanlara uygun programlar açarak öğrencilere geniş bir yelpazede uzmanlaşma fırsatı sunmayı; sunulan eğitim hizmetlerinde de farklılaşmayı amaçlamaktadır. AYBÜ’nün başlıca hedefleri arasında; bilgi yönetimi, eğitim müfredatı geliştirme, laboratuvar yönetimi, uluslararası işbirlikleri, tamamlayıcı tıp alanında uzmanlık, lisansüstü program yönetimi, araştırma yöntemleri ve etik eğitimi ile araştırma ve uygulama protokolleri yönetimi yer almaktadır. Bu hedefler, üniversitenin bilim dallarında uzmanlık geliştirmesi, lisansüstü programlarda çeşitlilik ve uzmanlaşma sağlaması, nitelikli öğrencilerin alımını artırması ve araştırma ürünlerini artırmasını amaçlamaktadır.”
AYBÜ’nün uluslararası başarıları: AYBÜ’nün Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi ile birlikte kullanım protokolü kapsamında sağlık hizmeti sunduğunu ayrıca AYBÜ Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 1 Mart 2022’de faaliyetine başladığını aktaran Prof.Dr. Köseoğlu, üniversitenin başarılarına da değiniyor: “URAP uluslararası sıralamada Üniversitemiz, Türkiye tüm üniversiteler sıralamasında 34. sırada ve devlet üniversiteleri Türkiye sıralamasında 28. sırada, ilk defa 2021’de TÜBİTAK girişimci yenilikçi üniversite sıralamasındaysa 45. sıradadır. Dünya genelinde 50 yaşından genç olan üniversitelerin değerlendirildiği ve bu yıl Türkiye’den 58 üniversitenin girdiği İngiltere merkezli Times Higher Education’ın (THE) 2024 Genç Üniversiteler Dünya Sıralaması sonuçlarına göre; AYBÜ dünya üniversiteleri arasında 501-600 bandında, Türkiye üniversiteleri arasında 23. sırada yer almıştır. AYBÜ, THE 2023 Etki Sıralaması (Impact Ranking) listesinde ilk kez yer aldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (United Nations Sustainable Development Goals) temel alan sıralamaya göre AYBÜ, sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik alanlarda topluma sunduğu katkılarla en etkili yükseköğretim kurumları arasında yer aldı. Ekim 2023’te açıklanan listede ‘Kariyer Boyu Etki’ sıralamasında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özcan Erel, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erol Arcaklıoğlu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erdal Çelik ile Prof.Dr. Ahmet Salih Yiğit yer almaktadır.”
Türk-Özbek Araştırma Merkezi TÖAM Projesi: Prof.Dr. Köseoğlu, Üniversite’nin yürüttüğü projeler arasında yer alan Türk-Özbek Araştırma Merkezi TÖAM projesini en önemli ve stratejik bir proje olarak değerlendirdiklerini söylüyor: “Bu projeyle Türk ve Özbek üniversiteleri arasında akademik camianın işbirliğini artırmak eğitim ve araştırma alanlarında sinerji yaratmak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bu çerçevede hukuk, mühendislik ve Türkçe öğrenimi gibi başlıklar kapsamında karşılıklı ziyaretler ve faaliyetler yürütülmektedir.”
Türkiye’de tek olan YEPTİM projesi: Prof.Dr. Köseoğlu, aktif yürüttükleri projeler arasında diğer projelerden farklı olarak ve Türkiye’de tek olan YEPTİM (https://yeptim.org/) projesiyle gençlerin atçılık alanında yenilikçi yöntemlerle uygulamalı dijital eğitiminde antrenörler, biniciler, veteriner hekimler, seyisler, nalbantlar, çiftçiler ve gönüllülerin eğitimine katkı sağladıklarını aktarıyor.
Sinerji Projesi ile Türkiye’de bir ilk: Prof.Dr. Köseoğlu, “Sürdürülebilir enerji için PEM yakıt hücresi geliştirilmesi sözkonusu. ‘Sinerji’ isimli proje kapsamında Üniversitemiz’de, ‘Yeşil Hidrojen’i yakıt olarak kullanan otobüs, kamyon ve tren gibi ağır vasıtalarda kullanılmak üzere bir yakıt hücresi sistemi geliştirilecektir. Bu proje, Türkiye’de hem kapsamı hem de hedef ürünleri açısından bir ilk niteliği taşımaktadır” açıklamasını yapıyor.
Hukuk Fakültesi öğrencilerine uluslararası ödül: Prof.Dr. Köseoğlu, Üniversite’nin Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, İspanya’da düzenlenen Avrupa Uzay Hukuku Farazi Dava Yarışması’nda 4. olduğunu, En İyi Dilekçe Ödülü’ne de layık görüldüğünü de kaydediyor: “2018’den itibaren düzenlenen yarışmalarda da öğrencilerimiz, Geleceğin Tahkim Avukatı Ödülü, En İyi Dilekçe Ödülü, En İyi Dava Dilekçesi Ödülü, En İyi Cevap Dilekçesi Ödülü ve dava yarışmalarında birincilikler almaya hak kazanmıştır.”
Mühendislik alanında TEKNOFEST başarıları: AYBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını sürdüren Araştırma Görevlisi Furkan Özdemir’in, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde 2.’liğe layık görüldüğünü belirten Prof.Dr. Köseoğlu, Mühendislik Fakültesi Öğrencileri’nin oluşturduğu Hezarfen Takımı’nın TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde TEKNOFEST Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması’nda Finalist olarak AYBÜ’yü temsil ettiğini de ifade ediyor.
Yoğun bir üniversite-sanayi işbirliği: Rektör Köseoğlu, AYBÜ’nün üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarına da değiniyor: “AYBÜ-Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Arasında İş Birliği Protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü ile AYBÜ arasında İmzalanan Sektör Kampüste İş Birliği Protokolü, AYBÜ ile Titra Teknoloji A.Ş. ve Oteo Teknoloji Ltd. Şti. Arasında İş Birliği Anlaşması, Endüstri ile yürütülen ‘Akıllı Dağıtım Şebekelerinin Enerji Yönetimi İçin Sanal Güç Santrali Platformu Geliştirilmesi’ projesi ve ilaç endüstrisi ile yürütülen 21 proje bulunmaktadır.”
Önümüzdeki dönemde İletişim Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi’nin aktif hale getirilmesinin planlandığını, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Digital Oyun Tasarımı Bölümü’nün ilk kez açıldığını paylaşan Rektör Köseoğlu, şu bilgileri veriyor: “AYBÜ toplam 216.109,82 m² kapalı alana sahip 10 adet yerleşkede faaliyetlerini yürütüyor. Yatırım programında öğrencilerimizin sosyal imkânlarını artırmak amacıyla yapımı süren Esenboğa Külliyesi Öğrenci Yaşam Merkezi binası, Diş Hekimliği Fakültesi ve Getat Uygulama ve Araştırma Merkezi Binası ile Merkezi Derslik binası projeleri bulunmakta ve mevcut fiziki yapılanmamıza önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca kütüphane binası ile derslik binaları yapılması da planlanmaktadır. Sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi alanında Esenboğa Külliyesi’nde 1 Mv’lik GES projesi yürütülüyor, Merkezi Araştırma Laboratuvarı GES projesi çalışmalarına da devam ediliyor. Anlaşma yapılan uluslararası kuruluş sayısı 177. Kamu ve özel sektörden çeşitli kurum ve kuruluşlarla toplam 25 protokol mevcut. 2023’te önceki yıllardan devam eden ve yıl içerisinde kapatılan projelerle birlikte toplam 27 TÜBİTAK projesi yürütülmüş ve 25 aktif yürüyen proje bulunmaktadır.”
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi TGB Yönetici A.Ş. faaliyete başladı: AYBÜ ile Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün kurucu ortaklığında 10.08.2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) ilan edilen Teknopark Ankara’da savunma, medikal, makine, elektrik-elektronik, bilişim ve yazılım sanayinin öncelikli alanlar olarak belirlendiğini ve faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Rektör Köseoğlu, “Ayrıca 30 Kasım 2023’te Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi faaliyete başladı ve Üniversitemiz bünyesinde TTO A.Ş faaliyetlerini yürütmektedir” diyor.

Yorumlar (0)