banner565

banner472

banner458

banner457

Ayrıcalıklı bir devlet üniversitesi: Türk Alman Üniversitesi

Türkiye Cumhuriyeti ve Almanya Federal Hükümeti’nin işbirliğinde kurulan Türk Alman Üniversitesi, 5 fakültede 15 lisans programı ve teknopark yapılanmasıyla hızlı büyümesini sürdürüyor. Araştırma üniversitesi olarak birçok projeyi hayata geçiren üniversite yönetimi, bu yıl yüksek lisans alanına odaklanarak araştırmacı akademisyen yetiştirecek.

ÜNİVERSİTE 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:37
21252
Ayrıcalıklı bir devlet üniversitesi: Türk Alman Üniversitesi

Türk Alman Üniversitesi
Türkiye Cumhuriyeti ve Almanya Federal Hükümeti işbirliğinde 2010 yılında kurulan Türk Alman Üniversitesi, çok dilli eğitim veren araştırma üniversitesi olarak iki ülke arasında bilimsel, iktisadi ve kültürel işbirliğine katkı sağlıyor. Kuruluş amacı; Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirmek ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel işbirliğine önemli katkılar vermek olan Türk Alman Üniversitesi, 200 sayfadan oluşan 2030 yılı hedeflerine adım adım yaklaşıyor.
Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil Akkanat, ayrıcalıklı bir devlet üniversitesi olduklarını belirterek, toplam 5 fakülte ve 15 lisans programı ile toplam 3 bin 700 lisans öğrencisine eğitim verdiklerini açıklıyor. Akkanat, “Almanlar düzenli, disiplinli ve planlı bir toplumdur. Üniversitemiz de bu plan ve program dahilinde hayata geçiyor. Plana göre 5 fakültede 17 lisans programının olması gerekiyor. Bugün 5 fakültede 15 lisans programımızı oluşturduk. Geriye kalan psikoloji ve yeni bir öğretmenlik modeli içeren Almanca ve Türkçe öğretmenliği programlarımızı da öğrenci alarak lisans düzeyinde yapılanmayı tamamlayacağız” diye konuştu.

Türk Alman Üniversitesi, 2022 yılı itibariyle araştırma alanına yoğunlaşacak
Önümüzdeki dönem yüksek lisans ve doktora programlarına ağırlık vereceklerini duyuran Akkanat, bundan sonrasında ise yüksek lisans ve doktoraya ağırlık vereceklerini duyurdu. Şu anda 17 yüksek lisans 5 tane de doktora programlarına öğrenci aldıklarını amaçlarının 2030 yılına kadar 58 yüksek lisans ve doktora programına ulaşmak olduğunu aktaran Akkanat, şunları söyledi: “Yüksek lisans ve doktora araştırma üniversitesi olma yolunda önemli bir adım. 2022 itibariyle bu hedefe yönelik çalışıyoruz.” Eğitimde en önemli sıkıntılarının Almanca bilen akademisyen olduğunu aktaran Akkanat, psikoloji bölümünü Almanca bilen akademisyen sayısının azlığı nedeniyle açamadıklarının altını çizdi. Tüm bölümlerin programlarını, Almanya’da ortak bir üniversite ile yürüttüklerini dile getiren Akkanat, şunları aktardı: “Lisans için değil yüksek lisans ve doktora için de geçerli. Almanca bilen akademisyen eksikliğini ilgili programımızın Almanya’daki partneri olan üniversite üzerinden tamamlıyoruz. Türk Alman Üniversitesi’nin Almanya’da partner olduğu üniversite sayısı 38. İşbirliğine göre üniversitedeki derslerin yüzde 30’unu Almanya’daki partner üniversite vermeli. Şu anda bizdeki durum yüzde 50’ler düzeyinde. O eksikliği Almanya kapatıyor. Derslerin yüzde 50-60 oranını Almanya’dan gelen hocalar yürütüyor. Temel hedefimiz; Alman-Türk Akademi dünyasına açık platform oluşturmak. Hem eğitim hem araştırma alanında bu ortamı oluşturmayı hedefliyoruz.”
Türk Alman Üniversitesi’nde öğrenciler lisans düzeyinden başlayarak araştırmacı profiline uygun şekilde oluşturulmuş eğitim içerikleriyle eğitiliyor. Birinci sınıftan itibaren ders programı içine uygulamaların konulduğunu dile getiren Akkanat, şunları ifade etti: “Bütün mühendislik fakültelerinde 3. sınıftan 4. sınıfa geçerken ‘staj yap, getir’ denilir. Bizim üniversitemizde ise stajımızda farklı bir sistem uygulanıyor ve her fakültede lisans bitirme tezini yazmak gerekiyor. Öğrencimiz hangi sektör ile ilgili eğitim almışsa o soruna yönelik çözüm sunan tez yazılmalı. Öğrencinin tez yazabilmesi için eğitimini vermek lazım. Öğrenci 3.-4. sınıfta staja giderken staj bulma için zorunlu dersimiz var. Zorunlu ders; ‘Başvuru nasıl yapılır? Başvuru görüşmesi nasıl yürütülür? Bir özgeçmiş nasıl hazırlanır?’ Bu alanda eğitim veriyoruz. Şirketlerin insan kaynakları  yöneticileri üniversitemize gelerek bu sorulara yönelik eğitim veriyor. Endüstri İlişkileri Birimi’mize şirketler staj başvuru yerlerinin bilgisini verdi. İlk yaptığımızda 60 şirket gelirken ikincisinde 100 ayrı şirket katılım sağladı. Öğrenci staj yerini seçtikten sonra da işyerine öğrencinin danışman hocasının da bilgisini veriyoruz. Mentör öğretmen ile öğrenci şirketin bir parçası oluyor. 3 ayın sonunda işyerinden rapor istiyoruz. Öğrenci de kendi raporunu Almanca dilinde hazırlıyor. 4. sınıfın 1. dersinde zorunlu staj dersinde yapılan stajı bilimsel makale haline getirerek hocasına ve öğrencisine sunum yapıyor. Başarılı olursa hoca geçer not veriyor başarısız olursa stajın tekrarlanması gerekiyor. Her bölümdeki öğrenci 8. dönemin başına geldiğinde okulda açılan listeler üzerinden konusunu belirleyerek bitirme tezini belirliyor ve daha sonra da 3 kişilik kurul üzerinden tezini sunuyor. 15 bölümdeki tüm öğrencilerimiz bu tezi yazmak zorunda.”
Akkanat, 16 bin metrekare kapalı alanda yüksek lisans ve doktora öğrencileri için araştırma merkezlerini kurduklarını söyledi. Disiplinler arası merkezden 5 fakülte öğrencisi de yararlanıyor. Alman şirketlerinin desteği ile hayata geçen laboratuvarlardan tüm öğrenciler yararlanabiliyor. Mühendislik öğrencileri için Atölye Stajı sunan üniversite, şirketlerden destek alıyor. Akkanat, son olarak yaklaşık 70 milyon TL bütçeli ‘Yüzey Araştırmaları Merkezi’ni hayata geçireceklerini duyuruyor. Böyle planlanmış 17 farklı araştırma merkezleri bulunuyor. Şimdiye kadar 5 fakülteden 490 mezun veren Türk Alman Üniversitesi’ni 60-70 öğrencisi mezun olduktan sonra yüksek lisans, doktora veya çalışmak için Almanya’ya gitmiş durumda. Almanya’ya gitmek için Türk Alman Üniversitesi’nin kazanan ve 1 yıl hazırlık eğitimi alan öğrencilerin yaklaşık yüzde 5’i de Almanya’ya gidiyor.
Eğitimde Almanya Hükümetinin destek verdiği Türk Alman Üniversitesi’nin 100 bin metrekare alanı kapsayan fiziki yapılanmasında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin imzası var. Üniversitenin altyapı yatırımları ise devam ediyor. Üniversite yönetimi bu dönem öğrencilerin barınma ihtiyacına cevap vermek için yurt yatırımına odaklanıyor. Akkanat, 30 dönüm alan üzerine 1200 öğrenci kapasiteli bir yurt hayata geçireceklerini ilk aşamada 400 öğrencilik bölümün ihale edileceğini paylaştı. Lisans ve yüksek lisans olarak toplam 6500 öğrenci hedeflediklerini açıklayan Rektör Akkanat, “Fen Fakültesi binamız ile inşaat fakültemizin laboratuvarı yok. 12 dönüm alan üniversitemize tahsis edildi. Bu alanda ayrıca 250 kişilik yurt yapacağız. Toplam 2000 kişilik yurt hedefimiz var” dedi.
İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğinde 40 milyon TL bütçeli 6 projeleri olduğunu kaydeden Akkanat, üç projenin üniversite bünyesinde, iki tane projenin Beykoz Belediyesi işbirliğinde diğer bir projenin ise Teknopark içinde yürütüleceğini duyurdu. Türk Alman Üniversitesi, Beykoz Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğinde Kuluçka Merkezi projesi hayata geçiriliyor. Proje; Dijital Öğrenme Merkezi projesiyle 400 kişiye sanal dünyada sağlıklı kalma eğitimleri verilecek. İkinci olarak Beykoz Belediyesi ile Dijital Oyunlar ve Simülasyon alanında eğitim verilecek. Yurtdışında ise Berlin’de Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi açmayı planladıklarını duyuran Akkanat, merkezin içinde göçmen girişimcilik merkezi kurmak istediklerini duyurdu.

Dijitalpark Teknokent girişimcisi Almanya’nın ekosisteminden yararlanıyor
Türk-Alman Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ortaklığında Çekmeköy’de 40 dönüm alanda hayata geçirilen Dijitalpark Teknokent, 2020 yılında faaliyetlerine başladı. İnşaat çalışmaları geçen yıl tamamlanan ve iki blokun kaba inşaatı bitmiş durumda. 64 girişimci faaliyete başladı. Sırada ise 100 girişimci başvurusunun bulunduğunu söyleyen Halil Akkanat, teknopark çalışma şekline ilişkin ise şunları söyledi: “Girişimci hangi alanda faaliyet yürütüyorsa Türk Alman Üniversitesi’nin akademisyeni ile çalışmalı. Başvuranların yüzde 99’u Almanya ile bağlantılı iş yapmak isteyenlerden oluşuyor. Almanya’daki 38 partner üniversitemizi, Türk-Alman Üniversitesi akademisyeni ve girişimci/yatırımcıyı Teknoparkımızda buluşturuyoruz.” Türkiye’de Ar-Ge Merkezi olan şirketlerin devletten aldıkları desteğin yüzde 3’lük kısmını girişimcilere kullandırması zorunluluğu bulunuyor. Akkanat, Alman menşeli firmaların yüzde 3’lük kaynağını ‘Girişimcilik Fonu’na aktaracaklarını belirterek, “Mercedes ile görüşüyoruz. Milyon dolarlık bir kaynak yaratarak girişimcilere finansman desteği sağlayacağız” dedi.

Yorumlar (1)
Elif 2 yıl önce
Yabancı diller yüksekokulu olarak Almanca İngilizce mütercim tercümanlık bölümünün açılmamasına şaşırdım doğrusu.Umarım önümüzdeki sene için açılır .