banner565

banner472

banner458

banner457

‘Dijital Neslin Yenilikçi Üniversitesi’ olacak

Fenerbahçe Üniversitesi (FBÜ), eğitim ve öğretime 2019-2020 yılı itibariyle 5 fakülte, 12 bölümle başladı. Fenerbahçe Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof.Dr. Ali Rıza Büyükuslu, FBÜ’nün Türkiye’de ve dünyada en iyiler arasında yer almayı amaçladığını ve bilginin üretimi, uygulanması (applicable knowledge) ve kullanımına odaklanacağını söyledi.

ÜNİVERSİTE 01.09.2019, 07:50 30.09.2019, 09:07
17365
‘Dijital Neslin Yenilikçi Üniversitesi’ olacak

Fenerbahçe Spor Kulübü, üniversite hayalini hayata geçirdi. Fenerbahçe Üniversitesi, Medicana Sağlık Grubu işbirliği ile Ataşehir’deki binasında 2019-2020 eğitim-öğretim yılına ilk öğrencilerini alarak eğitime başladı.
Fenerbahçe Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof.Dr. Ali Rıza Büyükuslu, “Tarihi mirası 112 yıla ulaşan büyük Fenerbahçe Spor Kulübü’nün eğitim sektöründeki son yatırımı olan Fenerbahçe Üniversitesi olarak 5 fakülte ve 12 bölümde öğrencilerimizi aldık. 206 üniversite arasında tercih edilirlikte ilk 5-6. sırada bulunduğumuz bölümler var. Ayrıca Radyo-TV Bölümü’nde Vakıf üniversiteleri arasında ilk sıradayız. Uluslararası ilişkilerde ilk 3’teyiz. Kaliteli eğitim almak isteyenlerin yeni eğitim kurumuyuz. Dijital çağın yeni nesil üniversitesi olarak Fenerbahçe Spor Kulübü’ne yakışır bir eğitim vereceğiz” diye konuşuyor.

Medicana markası iş garantisi sunuyor
Fenerbahçe Üniversitesi’nin eğitimde iddialı olduğu birçok alan bulunuyor. Bunlardan biri de; Medicana Sağlık Grubu’nun varlığıyla Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine iş garantisi sunuluyor olması. Büyükuslu, Fenerbahçe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin açılması için Eylül ayında YÖK’e başvuruda bulunacaklarını açıklıyor:“Bölümlerimizi oluştururken Fenerbahçe Spor Kulübü’nün iştirakleri bize yol gösterici oldu. Fenerbahçe TV’nin varlığı Radyo TV bölümüne altyapı imkanı sağlıyor. Onun dışında iştirakler nedeniyle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni açtık. Bu yıl değişikliğe giderek bölümün adını İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler olarak değiştirerek Psikoloji Bölümü’nü açmak için başvuruda bulunacağız. Medicana Sağlık Grubu’nun altyapısını kullanarak sağlık alanında bir marka olma yolunda ilerleyeceğiz. Önümüzdeki dönem ‘Tıp Fakültesi, Tıp Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Dijital Oyun Tasarımı’ bölümlerini açmak amacındayız. Yabancı öğrenci hedeflemesi nedeniyle mevcut bölümlerimizin İngilizceleri’ni açacağız.”

Müfredata ‘melez bilim’ desteği
Tüm dünyada dijital tabanlı büyüme modeline geçildiğini kaydeden Büyükuslu, geleceğin iş dünyasının bu yapıyı yönetecek yetenekte ve yetkinlikte işgücüne ihtiyaç duyacağının altını çiziyor ve bu noktada üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunu aktarıyor: “Dijitalleşmeye üniversite olarak hazırlanıyoruz. STK’lar, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları ile proje bazlı ilerlemek istiyoruz. Dijital dönüşümü yönetmek amacındayız. Bu dönemin eğitim öğretim müfredatı ise melez bilim olmalı. Öğrencilerimizin bir bölümde alması gereken uzmanlık derslerine modüler sistemde ders seçme hakkı vereceğiz.” Sertifikaların diploma kadar önemli olduğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Büyükuslu, öğrencileri mezun etmeden önce birçok alanda yetkilendirmek istediklerini söylüyor.

Sınavsız eğitim FB Üniversitesi’nde
İş dünyasıyla yürütülen işbirliğiyle mezunların niteliğini ölçebileceklerini kaydeden Büyükuslu, üniversitelerin yüzde 90’ının diploma ürettiğini belirterek, bilginin uygulamaya dönmesi için eğitimlerde sınavları (vizeleri ve finalleri) kaldırdıklarını duyuruyor. Büyükuslu, yöntemlerini şöyle detaylandırıyor: “Öğrenci üniversiteye gelene kadar testlerden geçiyor. Bu yaratıcı düşünce ezber mantığıyla köreliyor. Yaratıcı düşünceyi yeniden canlandırmak istiyoruz. Bunun yerine başarıyı proje ile ölçeceğiz. Uygulayabileceğimiz tüm branşlarda proje ile uygulama alanlarını genişleteceğiz. Öğrencinin proje yaparken de sahayı kullanması, teori ile pratiği buluşturmasına bakacağız. Bu model Japonya’da ve Singapur’da çeşitli üniversitelerde uygulanıyor. Bu üniversiteler dünyanın ilk 50 üniversitesi sıralamasına giriyorlar. Fenerbahçe Üniversitesi’ni de bu alanda yetkin bir kurum yapmak istiyoruz.”

“FB Teknopark kurulmalı”
Eğitim öğretimde bu yıl Fenerbahçe Üniversitesi’nin temel ihtiyaçlarını dizayn etmek için çalıştıklarını, daha sonra sahaya inerek Fenerbahçe Spor Kulübü’nün network gücünden yararlanarak dijital dönüşüm konusunda ihtiyaçları analiz edeceklerini belirten Büyükuslu, Fenerbahçe dayanışmasının gücüne güvendiklerini kaydediyor: “Bu yapılarla yüz yüze görüşmeler yürüterek üniversite-sanayi işbirliğinde somut çalışmalara başlayacağız. Üniversite-sanayi işbirliği ve dijital dönüşümü ülkenin menfaatlerini düşünerek yürüteceğiz. Bu yolda Fenerbahçe Üniversitesi Teknopark’ını kurmak en büyük hayalim. Akademik projeksiyonu yaptığımız için Fenerbahçe’nin tematik alanı olan spor endüstrisi ve sağlık alanlarını kapsayan bir teknopark planlıyoruz. Çalışmalara başladık. Girişimcilik Merkezi’ni ve Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurduk.”

Fenerbahçe Üniversitesi şehir üniversitesi olacak
Fenerbahçe Üniversitesi, şu anda Ataşehir’de bulunan binasında idari ve akademik olmak üzere 80 kişilik kadrosuyla hizmet veriyor. Büyükuslu, Ataşehir dışında Silivri’de de arazilerinin bulunduğunu paylaşıyor: “Biz bir şehir üniversitesi olarak ilerlemek istiyoruz. Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri alanlarında uygulama eğitimlerini yapabiliyoruz. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün uygulama yapılabilecek tüm altyapı imkanlarını kullanıyoruz. Medicana Sağlık Grubu’nun Ataşehir’de başlattığı bir inşaat bulunuyor. Tıp Fakültesi’ne onay alırsak eğitimler orada verilecek.”

FBÜ, 100 yıllık tüzüğünü yerine getirdi
Ali Rıza Büyükuslu, şunları anlatıyor:“Patron üniversitesi değiliz. Biz Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’nin kurduğu Spor Eğitim Kültür Vakfı’nın üniversiteyiz. 100 yıl önce Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ni kuranlar Tüzük’te eğitime odaklanmış. ‘Kulübün Amacı ve Faaliyetleri’ başlıklı bölümde şöyle bir ibare var: ‘Kulüp ulusal eğitimimize katkıda bulunmak amacıyla, kurduğu veya kuracağı vakıflar, işletmeler veya şirketler vasıtasıyla çağdaş bilim ve eğitim esaslarına dayalı yükseköğretim, üniversite, lise, ortaöğretim ve okul öncesi eğitim ve öğretim kurumlarını kurar ve kurulmasına öncülük eder, yardımcı olur.’ Çok önemli bir tespittir bu zira biz 100 yıl önce verilen bir sözü yerine getiriyoruz. İngiltere merkezli The Gardian Gazetesi, FBÜ’yü haber yaptı. Dünyada bir spor kulübünün kurduğu ilk üniversite olduğu kamuoyuna duyuruldu. Devlet üniversitesi algısı yaratacağız. Bunu da; kaliteli eğitim sorumluluğuyla  yapacağız. Eğitim bizim için ticari değil kamu yararınadır.”

Yorumlar (0)