banner565

banner472

banner458

banner457

Düzce Üniversitesi; Değer Üreten Üniversite”

“Değer Üreten Üniversite” felsefesiyle eğitim hayatına başlayan Düzce Üniversitesi, “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında Türkiye’nin beş üniversitesi arasında yer alarak yerel kalkınma modeline örnek oldu.

ÜNİVERSİTE 01.08.2020, 00:01 28.08.2020, 10:07
20126
Düzce Üniversitesi; Değer Üreten Üniversite”

Düzce Üniversitesi, kuruluşu olan 2006 yılından bu yana eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra; bilimsel araştırma, sosyal sorumluluk ve özellikle de bölgesel kalkınma alanında önemli çalışmalara imza atıyor.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar, bilimsel gelişme alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde adından söz ettiren Düzce Üniversitesi’nin URAP kapsamında yayınlanan sıralamada kendisi ile aynı yıl kurulan üniversiteler arasında birinci sırada, tüm üniversiteler arasında ise ilk 50 içerisinde yer alma başarısı gösterdiğini söyledi. Çakar, hedeflerinin ise ilk 10 üniversite arasına girmek olduğunu belirtti.
İlk kurulduğu yıllarda 3 fakültesi ve 5700 öğrencisi olan Düzce Üniversitesi, şu anda 30 bine yakın öğrencisi, 14 Fakültesi, 4 Enstitüsü, 2 Yüksekokulu, 10 Meslek Yüksekokulu, Teknopark’ı, Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite bünyesinde; 117 profesör, 118 doçent, 329 doktor öğretim üyesi, 272 öğretim görevlisi ve 398 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 1.234 akademik personel görev yapıyor.
Düzce Üniversitesi, eğitim ve araştırma altyapılarına ek olarak 2016 yılında YÖK ve dönemin Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında Türkiye’nin beş üniversitesi arasında yer alıyor. Rektör Çakar, bu kapsamda yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri veriyor: “Üniversitemiz çevre konusunda ‘Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı’, sağlık konusunda ise ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ alanında ihtisaslaşma faaliyetlerini yürütüyor. Bu çerçevede tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık ve tıbbi mantar ekimi faaliyetleriyle bölgesel kalkınmaya önemli boyutta etki eden Üniversitemizin, akademisyenleri ve bölge çiftçileriyle el ele vererek geliştirdiği örnek yerel kalkınma modeli ülkemizde büyük ses getirmiştir. Ayrıca Üniversitemiz bünyesinde ülkemizin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GTT) Merkezi bulunmaktadır. Merkezimizde alanında uzman hekimler tarafından birçok GTT uygulamaları gerçekleştirilirken, konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetleri de yürütülmektedir.”

Üniversite sanayi işbirliği ürüne dönüştü
Düzce Üniversitesi, bölgede faaliyetlerini sürdüren her bir sanayi kuruluşuyla akademisyenlerini eşleştirerek üniversite-sanayi işbirliği konusunda örnek çalışmalar yürütüyor. Çakar, ulusal firmalar dışında uluslararası firmalarla da işbirliği yürüttüklerini belirtti: “Bu kapsamda bölgeye 18 milyon dolarlık yatırım çektik. Sanayi kuruluşlarıyla iş birliğini sürekli geliştiren Üniversitemiz katma değerli birçok çalışmaya imza atıyor. İhtisaslaşma programından yola çıkan Üniversitemiz, DUlife’ı ana markası olarak belirlerken, DUlife çatısı altında kozmetik ürünlerinin markası olarak Melenis, bitki ürünlerinin markası olarak Herbynia, arı ürünlerinin markası olarak ise ApideVera markalarını oluşturduk. Bu markaları lisanslayan Üniversitemiz, ürettiği 30’dan fazla ürünü, bölge müteşebbislerinin kurduğu şirket ile lisanslayarak Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirmiştir.”

Öğrenci odaklı üniversite
“Değişen dünyanın şartlarına uyumlu ve değişimi yönetebilen bir öğrenci perspektifi için çalışmaktayız” diyen Çakar, bunu sağlamak için özgür bir üniversite ortamı oluşturma konusunda önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi. Örneğin; Açık Kapı ve Açık Kürsü uygulamalarını başlatarak şeffaf ve katılımcı üniversite anlayışında öncü bir rol üstlendiklerini dile getiren Çakar, “Değişim, gelişim ve başarının anahtarının yenilikçi fikirler ve farklılaşma olduğu inancındayız. Üniversitemizin tercih edilirliğini artırmak için öğrenci odaklı bir strateji yürütüyoruz” dedi.
Eğitim programını zenginleştirecek çalışmalara imza attıklarını açıklayan Çakar, şu bilgileri verdi: “Üniversitemizde 2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi için Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ‘Anatomi’ ve ‘Klinik’ doktora programları; Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ‘Çevre Mühendisliği’ yüksek lisans, ‘Siber Güvenlik’ tezli ve tezsiz yüksek lisans ile Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise ‘Uluslararası Ticaret ve Finans’ tezli yüksek lisans programları açılacak. Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda ‘Rekreasyon Yönetimi’ ile ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ ilk kez açılan bölümlerimizdir. Ayrıca Orman Fakültesi bünyesindeki Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, daha önce Teknoloji Fakültesi bünyesinde olan şu an Mühendislik Fakültesi bünyesine geçen İnşaat Mühendisliği, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bünyesindeki ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ ile ‘Turizm İşletmeciliği’, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesindeki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce), Ziraat Fakültesi bünyesindeki Tarla Bitkileri Bölümü ile Akçakoca Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Bilgisayar Programcılığı (İ.Ö) öğrenci alacak yeni bölümlerimizdir.”

Yeni yatırımlarla üniversitenin çehresi değişiyor
Eğitimin yanında fiziki altyapısını da yenileyen Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi E Blok Derslik Binası inşaatını tamamlayarak 2020 yılının ilk yarısında hizmete açtı. Üniversitenin 2020 yılı sonuna kadar en az 4 eğitim-öğretim ve hizmet binasını tamamlama ve gerekli tadilatları gerçekleştirme planlaması bulunuyor. Ayrıca Spor Bilimleri Fakültesi Eğitim Bloğu yapım inşaatı devam ediyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binası inşaatının 2020 yılında ikmal inşaatı ihalesi yapılacağını duyuran Çakar, “Üniversitemize ayrı bir güzellik katacak olan; içerisinde ihtisaslaşma alanımızda tıbbi bitkilerin ve bölgemizde yetişen endemik bitkilerin hayat bulacağı Botanik Bahçesi’nin inşaatı devam etmektedir” dedi.

Düzce Teknopark’a yatırıma devam
Düzce Üniversitesi’nin teknoloji alanındaki önemli paydaşlardan birini 32 ortakla kurulan Düzce Teknopark oluşturuyor. 14.000 metrekarelik yeni binası ile bölgeye önemli hizmetler sunan Teknopark, Üniversite Fakülteleri ile ortaklaşa Startup Weekend Düzce, Girişimcilik Maratonu gibi iş fikri yarışmalarıyla ve Global Girişimcilik Haftası etkinlikleriyle girişimciliğe, inovasyona ve Ar-Ge’ye katkı sunuyor.
Rektörlüğün yanısıra Düzce Teknopark’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürüten Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar, “Düzce Teknopark; girişimciliğin yanı sıra şirketleşme, patent destek, üniversite-sanayi işbirliği ve proje destekleri konularında da danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir. Kısacası üniversite ile sanayiyi bir araya getiren Düzce Teknoparkımızın gelişimi için yeni yatırımlarımız, planlamalarımız içinde bulunmaktadır” diye konuştu.
Rektör Çakar, yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen kısa sürede gelişmiş bir ekosisteme kavuştuklarını kaydetti: “Açık Kapı, Açık Ders, Açık Kampüs gibi uygulamalarla halka bütünleşiyoruz. Açık Mutfak, Açık Kürsü gibi uygulamalarla öğrencilerimizin fikirlerini özgürce dile getirebileceği platformlar oluşturuyoruz.”

Yorumlar (0)