banner565

banner472

banner458

banner457

İKÜ’den uluslararasılaşma yolunda önemli adım; Öğrenciye DMAN ile kariyer fırsatı

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), uluslararasılaşma yolunda önemli bir projeyi hayata geçirdi. İKÜ Avrupa Kariyer ve İş Gücü Birimi ile Aşağı Saksonya Eyaleti Deutsche Management Akademie-Alman Yönetim Akademisi (DMAN) arasında imzalanan anlaşma ile öğrencilere Almanya’da eğitim ve deneyim kazanma olanağı sunulacak.

ÜNİVERSİTE 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:22
22781
İKÜ’den uluslararasılaşma yolunda önemli adım; Öğrenciye DMAN ile kariyer fırsatı

İstanbul Kültür Üniversitesi, Kültür Koleji Vakfı tarafından 1997’de kuruldu. Ancak ‘Kültür’ markasının eğitimdeki geçmişi 1930’ların Eskişehir’ine kadar uzuyor. Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Fahamettin Akıngüç’ün babası Halil Akıngüç, 1932’de Eskişehir’de Kültür Ders Evi’ni hayata geçiriyor. 28 yıl sonra, 1960’ta ise Fahamettin Akıngüç, Kültür Koleji’ni İstanbul’da eğitim hayatına kazandırıyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal, eğitim sektöründeki geçmişi yarım asrı aşan Kültür Üniversitesi’nin bugün 30 bine yakın mezunu,15 bine yakın öğrencisi ve 863 kişilik akademik kadrosuyla dev bir eğitim kurumuna dönüştüğünü söylüyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ismiyle özdeş bir kurum olduğunu belirten Akkartal, şunları ifade ediyor: “Kültür’ün tanımındaki her öğe; bilim, sanat, eğitim, araştırma, çevre üniversitemizin odağında. Eğitim sistemimizde ise deneyim, teknoloji ve uluslararasılaşma belirleyici unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”
İKÜ’nün en güçlü yönünün köklü geçmişi olduğunun altını çizen Akkartal, öğrencinin farklılaşma çizgisini ise şöyle aktarıyor: “Stratejimizi de köklü geçmişin bize sağladığı deneyimi korumak, geliştirmek ve öğrencilerimiz için faydaya dönüştürmek üzerine kurguluyoruz. Üniversitemizde her öğrencimizin, mesleki eğitiminin yanı sıra güçlü bir entelektüel birikim, uluslararası deneyim ve teknolojik çeviklikle mezuniyetini önemsiyoruz. Akademik eğitim programlarımızdan uluslararası anlaşmalara kadar tüm eylemlerimiz de bu farklılaşmayı kazanacakları şekilde kuruyoruz.”
İKÜ’nün fakültelerinde 31 bölümde lisans eğitimi, Meslek Yüksekokulu’nda 28 örgün öğretim, 3 ikinci öğretim olmak üzere toplam 31 programda ön lisans eğitimi veriliyor. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde 20 anabilim dalı, 4 ana sanat dalında 43 tezli yüksek lisans, 24 tezsiz yüksek lisans ile toplam 67 yüksek lisans ve 11 doktora programında lisansüstü düzeyde eğitim verildiğini kaydeden Akkartal, “Eğitim fakültemizde özel eğitim öğretmenliği bölümümüze 2022’de ilk öğrencilerimizi alacağız. Yapay zekâ ve yazılım mühendisliği bölümlerimiz yanında iklim değişikliği ile yapay zeka merkezimiz de kuruluş aşamasında” açıklamasını yapıyor.
Öğrencilerin yaşamla iç içe olmasına özen gösterdiklerini dile getiren Akkartal; Ataköy, Basın Ekspres, İncirli ve Şirinevler’de bulunan 4 yerleşkenin şehrin en merkezi noktalarında olduğunu, kampus içinde uygulamalı eğitim alanlarının güncelleştirilmesine önem verdiklerini belirtiyor. Akkartal, Pandemi’yle birlikte artan dijitalleşmenin tüm hayatı etkilediği günümüzde yürüttükleri projelerin dönüşümü sağlamada kendilerine avantaj sağladığına değiniyor: “12 yıl önce üniversitemizin açık kaynak kod kullanarak hizmete açtığı ve zorunlu derslerde kullandığımız kurumsal uzaktan öğretim sistemimiz CATS ile Pandemi sürecine hızla adapte olduk. Üniversite içinde öğrencinin eğitim ve yaşam deneyimi için önemli olan idari birimlerimizi de CATS’de sanal ofislere bağladık. Hibrit sınıflarımızı açtık. Özetle Pandemi koşullarında üniversitemizin temel stratejisi etkin risk yönetimi diyebiliriz.”

DMAN ile Almanya’da kariyer fırsatı
Üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerini belirten Rektör Akkartal, hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli işbirliklerine imza attıklarını açıklıyor. Son olarak Almanya Kariyer ve İşgücü Programı kapsamında, Almanya’da bulunan şirketlerle öğrencilerin buluşması, oradaki şirketlerde staj yapma ve istihdam edilme olanağını sunan bir sözleşme imzaladıklarını söylüyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi Avrupa Kariyer ve İş Gücü Birimi ile Aşağı Saksonya Eyaleti ‘Deutsche Management Akademie-Alman Yönetim Akademisi’ (DMAN) işbirliği anlaşmasının imza töreni 20 Ocak’ta gerçekleştirildi. Törene; Aşağı Saksonya Eyalet Başkanı Stephan Well, Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Hannover Belediye Başkanı ve Almanya’da belediye başkanlığına seçilen ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Belit Nejat Onay katıldı.
DMAN işbirliği anlaşmasının basın lansmanı ise İstanbul’da Şubat ayında gerçekleştirildi. Toplantıya; İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektör Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. h.c. mult. Bahri Öztürk, Avrupa Kariyer ve İş Gücü Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilüfer Köker ve DMAN Direktörü Martin Manzel katıldı.
Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin kurumsal kodlarında uluslararasılaşmasının önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “1932’de Kültür ismiyle Eskişehir’de ders evini açan ilk kuşağımız dedem Halil Akıngüç, o dönem Almanya’da Uzak Okul anlamına gelen Fernschule’nin temsilciliğini alıyor. Mektupla Türkiye’deki öğrencilere teknik eğitim fırsatı sunan okulda 600 öğrenciye posta yoluyla içerikleri ulaştırıyor. Üniversitemizin uluslararasılaşma sürecinin Avrupa ayağını oluşturan DMAN anlaşması, tarihin eğitim adına en güzel ve güncel şekilde tekerrürü diyebiliriz. Bu anlaşma bizim eğitim standartlarımızı da korumak ve yükseltmek için bir motivasyon. Gençlerimizin, tüm tarifleri değişen yeni dünya düzeninde, uzmanlıklarını uluslararası alanda kabul görecek düzeye ulaştırmak için yabancı dil, uygulamalı eğitim, entelektüel donanımlarına akademik içeriklerimizde daha fazla yatırım yapacağız.”
Rektör Hanife Öztürk Akkartal, DMAN ile gerçekleştirilen anlaşmanın Kültür’ün uluslararasılaşma eylemi planının Avrupa ayağı olduğunu aktararak, şu bilgileri paylaştı: “Avrupa’nın 26 ülkesinde 124 partner üniversite ile 280’nin üzerinde anlaşmamız var. Ayrıca Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın 4 farklı kıtasında isim yapmış üniversitelerle bilimsel ve kültürel ikili işbirliği protokolleri, 2+2 anlaşmalarımız bulunuyor. Ancak daha fazlasını yapmak bizim esas motivasyonumuz. Aralık ayında Women Lawyers Group Middle East (WLGME) Kurucusu ve Direktörü Sayın Av. Raya Abu Gulal ile işbirliği protokolümüzü imzaladık. Hukuk alanında öğrenim gören ve görev yapan kadın hukukçuların güçlendirilmesi konularında işbirliğimiz olacak. Kazablanka II. Hassan Üniversitesi ile işbirliği protokolümüz kapsamında ortak yayınların yayımlanması, öğrenci değişimleri ve ortak danışmanlık doktora tez çalışmaları konularında çalışacağız. DMAN bu çok yönlü global bakışın Avrupa ayağı. Gençlerimizin akademik ve uzmanlıkları bağlamında yeni kültürlerde deneyim kazanabilmesi için Avrupa Kariyer ve İş Gücü Birimimizi hizmete açtık. Kültürdeki global akademik eğitimi, global deneyimlerle zenginleştirecekleri ve bir dünya vatandaşı olarak yetişebilecekleri yeni imkanlar için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
DMAN Direktörü Dr. Martin Manzel, “Almanya Kariyer ve İş Gücü Programı Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğu besleyen bir kariyer programıdır. Almanya’nın kalifiye eleman açığına hitaben başlatılmış olup, Türkiye’deki kalifiye elemanların yurt dışında çalışma tecrübesini kazanmalarını ve Türkiye’ye ‘know how’ ile geri dönmelerini hedeflemektedir” dedi.

MODOKO ile işbirliği anlaşması imzalandı
İstanbul Kültür Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda öğrencilerin bilgi ve deneyimini arttırmak amacıyla çok sayıda şirket ve kuruluşla işbirliği protokolleri yürütüyor. Ağustos’ta MODOKO ile işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Akkartal; “Öğrencilerimize MODOKO’da yer alan firmalarda gözlem, araştırma, danışmanlık ve staj olanağı sunan bir işbirliği sağladık. Protokolle ayrıca mezun öğrencilerimize istihdam olanağı da yarattık. İlk etabı Mimarlık Fakültemiz ile imzalanmıştı. MODOKO’da Kamusal Açık Alanlar Fikir Projesi Öğrenci Yarışması ve Şubat ayında bir çalıştay organize ettik” dedi.

Yorumlar (0)