banner565

banner472

banner458

banner457

İstanbul Gedik Üniversitesi, kökeninden aldığı güçle uluslararasılaşmaya odaklanıyor.

İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Zafer Utlu, “Bilimi ve teknolojiyi birleştirerek uygulamaya dönüştüren uluslararası bir üniversite olma mottosuyla hareket ediyoruz” diyor. Üniversitenin önümüzdeki dönem en önemli projeleri; Pendik’teki kampüs yatırımı ve Malzeme ve Metalürji Teknopark’ı yatırımı.

ÜNİVERSİTE 01.05.2019, 08:51 27.05.2019, 09:21
24930
İstanbul Gedik  Üniversitesi, kökeninden aldığı güçle uluslararasılaşmaya odaklanıyor.

Uygulamalı eğitimin en önemli temsilcilerinden olan İstanbul Gedik Üniversitesi, 2019-2020 eğitim öğretim yılında agresif büyüme stratejisiyle farklılığını ortaya koyacak. İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Zafer Utlu, “Bilimi ve teknolojiyi birleştirerek uygulamaya dönüştüren uluslararası bir üniversite olma mottosuyla hareket ediyoruz. Türkiye’de toplam 206 üniversite var. 46’sı vakıf olmak üzere İstanbul’da 54 üniversite var. Niteliği artırıcı yönde rekabetin içindeyiz ve iddialıyız. İstanbul Gedik Üniversitesi olarak farklılığımızı ortaya koymak için gerekirse agresif olacağız” diye konuşuyor.
Meslek Yüksekokulu olarak 2010 yılında eğitim sektörüne adım atan İstanbul Gedik Üniversitesi; Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Spor ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 32 bölüm, meslek yüksekokulu, fen, sosyal bilimler ve sağlık enstitü ile 5 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Rektör Utlu, “Öğrenci sayısı bakımından az bir sayımız olmasına rağmen yüksek lisans eğitimine farklılık getirmek istiyoruz. Çünkü öğrencinin bilgiyi teknolojiye, uygulamaya dönüştürmesi ancak yüksek lisansta mümkün oluyor. Şu anda 5 bin öğrencinin 900’ü yüksek lisans öğrencisi. 1 yılda 17 tane yüksek lisans programı açtık. Amacımız 2000 aktif yüksek lisans ve doktora öğrencisine ulaşmaktır” diyor. İstanbul Gedik Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarında; Mühendislik Yönetimi, Savunma Teknolojileri gibi bölümler var. Önümüzdeki dönem Sürdürülebilir Üretim Mühendisliği bölümünü açmak için başvurduklarını aktaran Utlu, “Teknik tabanlı bir üniversite olmanın gereklerini yerine getiriyoruz. Gedik Üniversitemizin bağlı bulunduğu Gedik Holding’in kaynak, döküm ve vana alanında 3 fabrikası bulunuyor. Üretim mühendisliğinin sürdürülebilirliğine ihtiyaç duyulduğunu gözlemliyoruz. Türkiye’de bu alanda bir ilki gerçekleştireceğiz. YÖK’ün onayından sonra bu bölüme öğrenci alacağız” bilgisini veriyor.

Bilgiyi-teknolojiyi uygulamaya dönüştürüyor
Gedik Eğitim Vakfı tarafından kurulan İstanbul Gedik Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik, mesajında; “Üniversitemizin temel misyonu, Türkiye’de sanayi-eğitim işbirliğine örnek bir model oluşturmaktır. Bu çerçevede eğitiminizin bir kısmını yurtdışında alarak hem yabancı dilinizin hem de mesleki özgüveninizin gelişimine katkıda bulunacak projeler geliştiriyoruz. Uygulamaya ağırlık veren eğitim programımızla, işverenlerin tercih edeceği uzmanlar olarak yetişmenizi hedefliyoruz” ifadelerini kullanıyor. Sanayi kökenli bir holdingin eğitim sektöründeki markası olduklarını hatırlatan Zafer Utlu, “Üniversitemizde teknik programların, mühendisliğin ağırlığı var. Yegâne amacımız bilgiden teknoloji üretmek ve sonra da uygulamasını geliştirmektir. Arkamızda sanayi desteği var. Mühendislik öğrencilerimizin tamamını sanayide staj imkanı sağlıyoruz” diyor. Günümüzde bilginin çabuk eskidiğini dolayısıyla öğrencinin ‘uygulama eğilimli’ yetiştirilmesinin daha önemli olduğunu savunan Utlu, üniversite olarak bu konuda staj imkanlarıyla yetinmediklerini ve öğrencilerin projelerde aktif yer aldığını açıklıyor: “Öğrencilerimiz eğitim-öğretim süresi içinde projelerde aktif olarak yer alıyor. Mühendislik Fakültesi’nde her öğrencinin bir sanayi projesi var. Örneğin; Model Uydu Takımımız, NASA’nın sponsorluğunda gerçekleşen ‘Model Uydu Yarışması’na katıldı. 104 üniversite arasında elemeyi geçerek ilk 40 üniversite arasına girdi. Haziran 2019’da ABD’ye gidecekler. Yine Su Altı Robot Takımımız önemli başarılara imza atıyor. Ayrıca şu anda TÜBİTAK destekli Enerji Depolama Sistemleri projesi üzerinde çalışan bir ekibimiz var. Yaklaşık 1 yıldır enerji alanında 3-4 projeyi aynı anda yürütüyoruz.”

Türkiye’nin ilk malzeme ve metalürji teknoparkı kuruluyor
İstanbul Gedik Üniversitesi, öğrenci ve akademisyenin teknolojik üretim ihtiyacına çözüm için İstanbul Teknopark’ta 5 bin metrekare alanda çalışma yürütüyordu. Geçen yıl itibariyle Teknoloji Transfer Ofisi, Kuluçka Merkezi ve Girişimcilik Merkezi’ni hayata geçirdiklerini kaydeden Zafer Utlu, ekosistemlerinin önemli bir halkası için önümüzdeki dönem Mükemmeliyet Merkezi’ni ardından da kendi ihtisas Teknoparklarını hayata geçireceklerini açıklıyor. Utlu, “Öğrencilerimizin teknoloji firmalarının içinde yer almaları için 4 bin mühendisin çalıştığı İstanbul Teknopark’ta yerimizi almıştık. Şimdi ise Pendik’te 400 milyon TL yatırımla 72 bin metrekare alan üzerine kendi kampüsümüzü inşa ediyoruz. 5 yıllık bir plan hazırlandı, ilk olarak spor bilimlerinin bina ve tesis inşaatını tamamlayıp ardından da 5 katlı bir bina inşa ederek Malzeme ve Metalürji Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kuracağız. Daha sonra ise malzeme ve metalürji odaklı teknopark kuracağız” bilgisini veriyor.
Malzeme ve birleştirme teknolojisini içine alan teknoparkın Türkiye’de bir ilk olacağına dikkat çeken Rektör Utlu, şu noktalara değiniyor: “Teknoparklar ciddi maliyetli birimlerdir. Küçük ölçekli girişimcilerin veya startupların teknoparkta yer bulması zor. Amacımız bu tür girişimcilere yer açmak ve bu alanın uzmanlarını buluşturmak. Üniversitemizin de güçlü olduğu bir alan. Aynı zamanda malzeme ve metalürji bir kesişim kümesidir. Savunma, enerji, makine gibi tüm sektörlerde malzeme, metalürji ve kaynak kullanılır. Bu alanın en yetkin kuruluşu olacağız.” Utlu ayrıca Anadolu Yakası KOSGEB ile Pendik Kampüs’e TEKMER kuracaklarını ve girişimcilere destek vereceklerini açıklıyor.

Mezununun yüzde 80’i çalışıyor
İstanbul Gedik Üniversitesi’nin mezunu iş hayatına önde başlıyor. Rektör Utlu, 3678 mezunlarının yüzde 80’inin iş hayatında olduğunu geriye kalan yüzde 20’nin ise ya girişimci olduğunu ya da eğitim hayatına devam ettiğini paylaşıyor. Özellikle mühendislik eğitimi alan öğrencilerin tamamının iş sahibi olduğunu dile getiren Utlu, “Günümüzün eğitimin en kolay unsuru bilgiye ulaşmak. Çünkü bilgiye çabuk ulaşıyor ve çabuk eskitiyoruz. Ama öğrenciyi iyi yetiştirmek daha doğrusu pratik ile buluşturmak uygulamaya dönük olmasını sağlamak gerekiyor. İstanbul Gedik Üniversitesi olarak öğrenciye emek veriyor, yetkinliklerini ve niteliklerini artırıyoruz” diye konuşuyor.Pendik Kampüsü inşa ediliyorİstanbul Gedik Üniversitesi’nin fiziki imkanları gelişiyor. Bugüne kadar butik bir yapıda öğrencisine hizmet veren üniversite önümüzdeki dönem deyim yerindeyse ‘şaha’ kalkacak. Zira Pendik’te 72 bin metrekare alan kampüs alanı olarak belirlendi. İnşaat çalışmaları başladı. Ayrıca Hukuk ve Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerine Pera’da 4 bin 500 metrekare alan üzerinde eğitim verilecek. 2019-2020 yılı eğitim öğretim sezonunda öğrencilere bu binada eğitim vereceklerini duyuran Utlu, Nişantaşı’nda ise Sürekli Eğitim Merkezi’nin yer aldığını hatırlatıyor. Uluslararasılaşmada iddialıİstanbul Gedik Üniversitesi’nin hedeflerinden birini de uluslararasılaşma oluşturuyor. “Bilimi teknolojiyle birleştirerek uygulamaya dönüştüğü uluslararasılaştığı bir üniversite olmak” mottosunun kendileri için önemli olduğunu dile getiren Utlu, hedefte henüz yolun başında olduklarını dile getirerek şunları anlatıyor: “Uluslararasılaşmanın yolu uluslararası akademisyen, uluslararası öğrenci ve uluslarararası programlardan geçiyor. Geçen yıl 3 yabancı öğrencimiz varken bu sayı şu an 95 oldu. Bu yönde ilerliyoruz.” Tanıtımlarda artık bölge, ulusal ve uluslararası nitelikte çalışmalara ağırlık vereceklerini duyuran Utlu, “Tanıtım döneminde şu ana kadar 35 şehre gittik, gittiğimiz şehir sayısını 60’a çıkaracağız. Biz varız ve bu hedef için yürümek istiyoruz” diyor.

Yorumlar (0)