banner565

banner472

banner458

banner457

Uzmanlığı sağlık, gücü Ar-Ge; İstinye Üniversitesi

Araştırma performansı ile yeni bilgi üretilmesine katkıda bulunan İstinye Üniversitesi, hem ulusal hem de uluslararası arenada ‘seçkin’ eğitim kurumu olmak istiyor.

ÜNİVERSİTE 01.06.2020, 00:19 24.06.2020, 10:24
12199
Uzmanlığı sağlık, gücü Ar-Ge; İstinye Üniversitesi

İSÜ Rektörü Prof.Dr. Erdal Karaöz, “İstinye Üniversitesi olarak, özellikle araştırma temelli bir üniversiteyiz ve Ar-Ge yatırımlarımızla öne çıkıyoruz. 9 araştırma merkezi, 4 araştırma/geliştirme laboratuvarı ve Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) birimimiz kapsamında araştırma projeleri yürütüyoruz” diyor.
İstinye Üniversitesi; ‘Liv Hospital, Medical Park ve VM Medical Park’ı bünyesinde bulunduran MLPCare Grubu’nun 25 yıllık bilgi ve birikiminin devamı olarak, 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Üniversite; tıp, sağlık bilimleri, eczacılık, iktisadi idari ve sosyal bilimler, fen edebiyat, mühendislik, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu birimlerinde eğitim veriyor. Üniversite olarak, kendi alanlarında güçlü bir donanıma sahip öğrenciler yetiştirmekle kalmayıp; araştırma performansı ile yeni bilgi üretilmesine katkıda bulunan İstinye Üniversitesi, Türkiye’nin ve dünyanın seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedefliyor. Üniversitenin toplam öğrenci sayısı 8 bini, akademik kadrosu ise 450 kişiyi aşıyor.
İstinye Üniversitesi Rektörü Histeloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı / Kök Hücre ve Doku Mühendisliği AUM (İSÜKÖK) Yöneticisi Prof.Dr. Erdal Karaöz, “İstinye Üniversitesi olarak, özellikle araştırma temelli bir üniversiteyiz ve Ar-Ge yatırımlarımızla öne çıkıyoruz. 9 araştırma merkezi, 4 araştırma/geliştirme laboratuvarı ve Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) birimimiz kapsamında araştırma projeleri yürütüyoruz” diyor.

İstinye Üniversitesi Moleküler Kanser Araştırma Merkezi (İSÜMKAM)
İSÜMKAN hem kanser hastalarına moleküler onkoloji laboratuvar hizmetini sunmak hem de yeni kanser ilacı geliştirme (doğal veya sentetik bileşikler), kanser kök hücre, hücre ölümü, sitotoksisite, 3-boyutlu kanser hücre kültürü (organoid), tümör farmakolojisi ve tümör biyolojisi alanlarında ileri düzeyde araştırma yapmak üzere kuruldu. Araştırma Merkezi, ulusal ve uluslararası ölçekte projelerini  sürdürüyor. Rektör Karaöz, “Merkezimiz, halihazırda bir adet uluslararası patentli ve Faz 1 klinik çalışma aşamasına kadar hemen hemen gelmiş bir bileşiğe sahiptir. Yakın gelecekte Faz 1 klinik çalışma başlatmayı da planlayan merkezimiz, aynı zamanda işbirliklerine de açıktır ve projelere hizmet sunmayı da hedeflemektedir. Kanser hastalarına sunulacak hizmetler sayesinde kanser hastalarının moleküler yapılarına göre ilaç/tedavi almalarının yolu (precision oncology) açılmış olacak” diye konuşuyor.

İstinye Üniversitesi Kök Hücre ve Doku Mühendisliği AUM (İSÜKÖK)
Diğer araştırma laboratuvarları ile entegre şekilde tasarlanan AUM (İSÜKÖK), 2017 yılında faaliyete geçti. Karaöz, “Bir adet kök hücre, bir adet doku mühendisliği laboratuvarı ile flow sitometri, genetik analizler, protein analizleri ve immün boyamalar için birer laboratuvar, bir adet sterilizasyon odası ve bir adet soğuk oda ile bir adet moleküler laboratuvarı olmak üzere, 8 laboratuvar bu bölümde yer alıyor” bilgisini veriyor.

İstinye Üniversitesi Nörolojik Bilimler AUM (ISUCAN)
Beyin ve sinir sistemi işlevleri ve yapılanmasını araştırmak için elektron ve fotonların kullanıldığı bir merkez olan ISUCAN’ın araştırma ve uygulama alanları arasında, kafatası geçişli elektriksel uyarımın çeşitli hastalıklarda etkisi, sağlıklılarda ve sporcularda seçilmiş performanslara etkisi (TES), kalp hızı değişkenliği ve deri direnci ölçümü yöntemleri ile otonom fonksiyon araştırmaları, duyu ve ağrı fizyolojisi, beyin ve sinir sistemi cerrahisi ameliyatları esnasında nöromonitorizasyon, kortikal-subkortikal haritalama, epilepsi cerrahisinde preop-intraop kortikal haritalama, neurofeedback-biofeedback uygulamaları, uyarılmış potansiyellerin klinik kullanımı sayılabilir.

İstinye Üniversitesi 3D tasarım ve Prototipleme AUM (İSÜ3D)
Merkezde (İSÜ3D) öğrencilerin ve akademisyenlerin geliştirdikleri prototip, cihaz, cihaz parçası, robotik veya mekanik kısımlar ile mimarlık öğrencilerinin hayal ettikleri yapılar, 3B tasarım konusunda uzman mühendisler tarafından bilgisayar ortamında şekillendiriliyor. Ardından bu sanal modeller çeşitli tiplerdeki 3B yazıcılarda basılarak gerçeğe dönüştürülüyor. Merkezde ayrıca sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu çeşitli malzemeler için prototip geliştirilmesi ve prototiplerin 3D baskısı da yapılacak.

İstinye Üniversitesi Hastanesi’nden Covid-19’a özel çözümler
Rektör Erdal Karaöz, akademik yaklaşımlarını Liv Hospital ve Medical Park hastanelerinin kusursuz hizmet anlayışı ile buluşturduklarını belirtiyor. İstinye Üniversitesi Hastanesi’nin Liv Hospital Bahçeşehir ve İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa olmak üzere, 2 adet hastaneleri bulunduğunu aktarıyor. COVİD-19 sürecinde İstinye Üniversitesi Hastanesi’nin önemli çalışmalara imza attığını paylaşan İSÜ Rektörü, Histeloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı / Kök Hücre Ve Doku Mühendisliği AUM (İSÜKÖK) Yöneticisi Erdal Karaöz, Covid-19 ve kök hücre çalışmalarına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Covid-19 enfeksiyonu neticesinde oluşan organ hasarlarının tamirinde kök hücre tedavisinin etkinliğine yönelik olarak izin alınmış projelerde kullanılan hücresel ürünlerin protokolü ve üretilmesi süreçlerine bilimsel ve finansal destek veriyoruz. İlgili kurumlardan alınan yasal izinlerle devam eden bu çalışmalarda yoğun bakımda yatmakta olan ve diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalara proje kapsamında rutin tedavilerinin yanında kök hücre tedavisi uygulanmaya başlandı. İlk bulgular bizi heyecanlandırsa da projenin neticelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi sonucunda daha net şeyler söylemek mümkün olacaktır ancak kök hücrelerin Covid-19 tedavisinde umut verici gelişmelerine ülkemizde ve evrensel boyutta şahitlik edeceğimize inanıyorum.”

Covid-19 hastalarına plazma tedavisi sunuyor
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ceyhun Bozkurt, Covid-19 Plazma Tedavisi hakkında bilgi veriyor: “Hastalığı hafif atlatmış ve iyileşmiş kişilerden alınan kan örneklerinden elde edilen kan plazma ürününün, yoğun semptom yaşayan hastalara enjekte edilmesi üzerinde çalışıyoruz. İmmun plazma tedavisi olarak da bilinen bu yöntemin etkili olacağına inanıyoruz. Şu ana kadar Çin’de yapılan deneme süreçlerinde olumlu sonuçlar alındı. Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli onayı aldık ve çalışmalarımız, umut veren bir tedavi olarak hastalar üzerinde uygulanmaya başlandı.”

Yorumlar (0)