banner565

banner472

banner458

banner457

31.12.2015, 08:30 4144

Varis Tedavisinde Yenilikler

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Vasküler Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Semih Barlas ile varis tedavisinde yenilikler üzerine konuştu.

Varis önemli bir sorun mudur? Varisler nasıl ortaya çıkar? Varis hastalığından nasıl şüphelenmeliyiz?

Bacaklarında farklı boyutlarda damarlar gözleyen kadın ve erkekler, genelde; etek, mayo veya şort giydiklerinde daha iyi gözükebilmek için varis konusunda uzman bir hekime gitme gereksinimini duyarlar. Oysaki ‘kozmetik’ diye düşündükleri bu sorunun ardında, çoğu zaman daha ciddi bir hastalık yatmaktadır.
Varisler, bacaklarımızdaki ven’lerin (toplardamar) içinde bulunan kapakçıklar bozulduğunda ortaya çıkmaktadır. Bacaklarımızdaki kirli kan temizlenmek üzere kalbe ve akciğerlere gitmek yerine, her iki yöne de hareket etmekte, geriye kaçmaktadır, venlerin bazı bölümlerinde geriye kaçan kan birikmekte, onları genişletmekte ve dışarıdan görünür hale gelen damarları yaratmaktadır.
“Bacaklarınızda, çorap lastiği hizasında, akşamları kaşıntı hissediyor musunuz? Bileklerinizde şişlik oluyor mu veya çorabınızı çıkarttığınızda bunun izini görüyor musunuz? Uzun süre ayakta kaldığınızda veya oturduğunuzda, bacaklarınızı ağırlaşmış hissedip oynatma gereksinimi duyuyor musunuz? Ayak tabanınızdan bacağınıza yayılan, gün içinde artan biçimde ağrılarınız oluyor mu? Ailenizde varis veya felç hikayesi olan var mı?” Tüm bu sorular, buzdağının en tepe noktasında sizin farkettiğiniz birkaç kılcaldamarın derinliklerinde, çok daha önemli bir damar hastalığının olup olmadığı konusunda yol gösterici olacaktır.


Varisler görüntü dışında nasıl etkiler oluşturur? Tanısı nasıl koyulur, tedavi yöntemleri nelerdir?
Varisler ‘kronik ven özyetmezlik’ denilen tablo ile beraber gelişmekte ve görsellik yanında başka sorunlara da yol açabilmektedir. Bozuk ven kapaklarının bulunduğu yerlerdeki artan basınç, bacak şişliğini doğurmaktadır. Uzun süre oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren meslekler, süratli kilo kaybı veya alımı, her türlü hormonal bozukluk veya içinde hormon barındıran ilaçların kullanımı, hamilelik, halter gibi ağır sporlar, uzun güneş banyoları, sauna, kaplıca veya ailede benzer bir tablonun bulunması, bacaklarda ven özyetmezlik ve varislere yolaçabilir. Bu tablo, tedavi edilmediğinde, venin içinde bir pıhtı tıkacının oturması ile karakterize ‘venöztromboz’ hastalığını doğurabilir. Tıkanan damar eğer ince ve yüzeyel bir ven ise kişide bölgesel ağrı ve şişlikle kendini gösterir ve ‘tromboflebit’ olarak tanımlanır. Ama eğer kalın ve derindeki bir ven ise sözkonusu olan ‘derin venöztromboz-DVT’ hastalığıdır. Yılda 60-100.000 ölümden sorumlu ‘akciğerembolisi’,  bacaktaki bu pıhtının akciğerlerimizdeki bir damarı tıkaması sonucunda karşımıza çıkmaktadır.

Bacaklardaki tüm bu tabloları ortaya çıkartmak son derece kolaydır. Yakınmalarınızın bir ‘ven uzmanı’ tarafından dinlenmesi, bacak muayenenizin yapılması ve yaklaşık 30 dk süren bir bacak dopler ultrason incelemesinin gerçekleştirilmesi, hastalığın hangi aşamada olduğunu ve ne tedavi yapılabileceğini ortayaçıkartmak için yeterlidir.

Visual Foam Sclerotherapy (‘yüzeyel köpük skleroterapi’) (VFS), bacakta, yüzde, ellerde ve vücut üzerinde gözle görülen, ağrısız ve sızısız ancak görsel anlamda rahatsızlık veren kılcal damarlar içine çok ince iğneler yardımı ile düşük dozda köpüklü bir karışımın verilerek damarların yok edilmesidir.
Endovenous Truncal-Thermal Ablation (‘venin ısı yolu ile büzüştürülmesi’) (EVTA), bacağın derinliklerindeki damarın içine dopler ultrason görüntüleme eşliğinde bir radio frekans veya lazer kateterinin yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmektedir.
Endovenous Chemical Ablation (‘venin kimyasal yolla büzüştürülmesi’) (EVCA), genelde EVTA ameliyatını tamamlayıcı olarak uygulanmaktadır.
Yorumlar (0)
banner557