banner565

banner472

banner458

banner457

Gaziantep’te katı atıklar kaynağa dönüştürülüyor

AB mali desteğiyle UNDP tarafından inşa edilen 9.2 milyon avroluk yeni tesis, belediyenin atık yönetimine ilişkin zorlu görevlerine yeşil çözümler getirecek.

YEŞİL EKONOMİ 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 11:12
20648
Gaziantep’te katı atıklar kaynağa dönüştürülüyor

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin (MBTF) açılış törenine, Gaziantep Valisi Davut Gül, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut başkanlığında 9 AB Üyesi Devletin büyükelçileri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlbank Temsilcileri ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton katıldı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “6 milyar avroluk yardım programımızın bir parçası olarak Gaziantep’te belediye atık yönetim sistemine yatırım yapıyoruz. AB, önümüzdeki dönemde ilave 3 milyar avro katkıyla, mültecileri barındıran Türkiye’yi desteklemeye devam edecek” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Ancak gerçek katkısı bununla sınırlı değil. Şehrimizin nüfusundaki ani artışla gelen diğer güçlükleri aşmamıza da destek olacak” dedi.
“Yeni arıtma tesisi, Türkiye’nin daha yeşil geleceğine bir yatırımdır” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton şunları söyledi: “Yalnız Gaziantep’in hayati önem taşıyan kamu hizmetleri sunumunu yaygınlaştırmasını desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda kentlerin kendi sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemler bulabileceğini somut örnekler ile gösteriyoruz.”
Atık yönetim tesisi, Suriye mülteci krizi nedeniyle kentte aşırı nüfus artışından kaynaklanan en büyük sorunlardan birinin çözülmesinde belediyeye yardım edecek.
Avrupa Birliği’nin 9.2 milyon Avroluk mali desteğiyle; İlbank ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından inşa edilen tesis, yıllık 100.000 ton katı atık işleme kapasitesine sahip, kendi sınıfında Avrupa’nın en büyüklerinden ve döngüsel ekonomi ilkelerine örnek oluşturuyor. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, biyogaz ve geri dönüştürülen kaynakların satışından, Gaziantep’in bütçesine ek gelir sağlayacak.

Yorumlar (0)
banner557