banner565

banner472

banner458

banner457

Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Niğde’de Ömer Halisdemir Üniversitesi Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi açılış törenine katıldı.

YEŞİL EKONOMİ 01.03.2022, 00:08 18.03.2022, 10:22
11502
Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi açıldı

Niğde’nin geleceğine yön verecek alanlardan birinin de güneş enerjisi olduğunu söyleyen Varank, “İklim değişikliği ve çevresel etkileri de düşündüğünüzde fosil yakıtların miadı artık dolmak üzere. Dolayısıyla Niğde, sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelini kullanarak önemli başarılar yakalayabilir” dedi.
Varank, “Ömer Halisdemir Üniversitemizle bir işbirliğine gittik. Buradaki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde ciddi bir bilgi birikimi bulunuyor. Onu da kullanıp geliştirerek, tüm ülke sathında etki oluşturacak projeler geliştirdik” açıklamasını yaptı.
Varank, şu bilgileri verdi: “Kurulan sistem sayesinde ülkemizde ilk kez endüstriyel boyutta tek kristal silisyum ingot külçe üretimi yapıldı. Böylece silisyumun saflaştırılması safhasında yaşanan milli teknoloji eksikliği büyük ölçüde giderildi. Bu potansiyeli gören özel sektör temsilcileri hemen teknolojiyle ilgilenmeye başladı. Kalyon grubunun silisyum alanında yapacağı yatırım için Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin bilgi birikimine başvurması bunun en somut göstergesi.”
KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliğinde yürütülen ‘UNİKOP Enerji Evi’ Projesi’nin resmi açılışını yaptıklarını belirten Varank, UNİKOP Enerji Evi Projesi’yle önümüzdeki dönemde yeşil enerji, hidrojen ve yakıt pillerinin çok daha fazla duyulacağını, Türkiye’yi yeşil enerji üretim merkezi yapmak üzere özel sektörün ciddi yatırım planlamalarının olduğunu açıkladı.
Programlara, AK Parti Niğde Milletvekilleri; Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Uslu ile çok sayıda davetli katıldı.

Yorumlar (0)
banner557