banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz; “İleri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü: Kocaeli”

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile bilim, sanayi ve teknoloji kenti Kocaeli’nin dünden bugüne gelişimini, gelecek vizyonunu, sanayi ve yatırım cazibesini konuştuk. Vali Seddar Yavuz, “Kocaeli, Bilişim Vadisi, TOGG, Açık Kaynak Platformu gibi Türkiye’nin millî ekonomik atılım projelerine ev sahipliği yapan bir il. Sanayinin kalbi niteliğindeki Kocaeli, ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir” diyor.

AYIN KONUĞU 01.05.2022, 00:00 25.05.2022, 09:06
23494
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz; “İleri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü: Kocaeli”
banner623

Türkiye sanayisinin önemli yapıtaşlarından, bilim, sanayi ve teknoloji kenti Kocaeli, 14 Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB, Kocaeli Arslanbey OSB, Asım Kibar OSB, Kocaeli Gebze Dilovası OSB, Kocaeli Gebze Güzeller OSB, Kocaeli-Gebze Kömürcüler İhtisas OSB, Gebze OSB (GOSB), Kocaeli Gebze Plastikçiler OSB,  Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas OSB (GEBKİM), Kocaeli Gebze VI (İMES) Makine İhtisas OSB, Kandıra Gıda İhtisas OSB, Kocaeli Kobi OSB, Makine İhtisas OSB, TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB), 2 Serbest Bölgesi (Kocaeli Serbest Bölgesi-KOSBAŞ ve TÜBİTAK MAM Teknoloji Serbest Bölgesi), 3 üniversitesi (Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık Teknoloji Üniversitesi), 5 Teknoparkı (Türkiye’nin otomobili TOGG’un evsahibi Türkiye’nin Silikon Vadisi; Bilişim Vadisi-Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Kocaeli Üniversitesi Teknopark, GTÜ Teknopark, GOSB Teknopark, TÜBİTAK Marmara Teknokent), 130 Tasarım Merkezi, 16 Tasarım Merkezi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Listesi’nde 75 firması, İSO İkinci 500 Büyük Listesi’nde 40 firması, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Listesi’nde 59 firması, geniş üretim olanakları, Avrupa’nın 7. limanı olan Kocaeli Limanı başta olmak üzere İzmit Körfezi’ndeki 35 limanıyla Osmangazi Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı  ile ulaşım ve lojistik avantajları, ihracat pazarlarına yakınlığı, modern mesleki ve sosyal altyapısı, genç ve dinamik işgücüyle Türkiye’nin ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü olmak için koşuyor.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin Türkiye ekonomisindeki yerini ve katkısını şöyle özetliyor: “Kocaeli, Türkiye yüzölçümünün %0.43’üne (3.397 km2) ve nüfusu itibariyle Türkiye nüfusunun %2.4’üne (2.033.441 kişi) tekabül etmektedir. Kocaeli, 2017 yılı Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi’nde (SEGE) 81 il arasında 4. sırada, 2020 yılı TÜİK verilerine göre 81 il arasında gayrisafi bölgesel hasıla değerinde 5. ve kişi başına düşen gayrisafi bölgesel hasıla değerinde ise 2. sıradadır. TR-42 İBBS-2 Bölgesi’nin merkez ili Kocaeli, görece küçük yüzölçümüne karşın bir sanayi ili olarak bilinmektedir ve Türkiye’deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki (OSB’ler) istihdamın %6’sını ve SGK’ya kayıtlı toplam işletmelerde istihdamın %4.14’ünü teşkil etmektedir. İldeki büyük ölçekli işletmelerin önemli kısmının İstanbul ve diğer iller merkezli olmasına karşın (İSO 2019 Birinci ve İkinci 500 listelerinde yer alan ve Kocaeli’de üretim tesisi bulunan işletmelerin %48’inin merkezi Kocaeli dışındadır) tahsil edilen vergi gelirlerinde 4. sırada, tahsilatın tahakkuka oranında ise yıllardır 1. sıradadır. Türkiye genelinde 2001’den bu yana gerçekleşen teşvik belgeli yatırımların %3.33’ü Kocaeli’de gerçekleşmiştir. Yabancı sermayeli yatırımlar açısından cazip Kocaeli’de gerçekleşen teşvik belgeli yabancı sermayeli imalat sanayi yatırımlarının ülke genelinde gerçekleşen yabancı sermayeli imalat sanayi yatırımları içindeki payı %11.5 düzeyindedir. TÜİK’in yayınladığı gümrük müdürlükleri bazında gerçekleşen dış ticaret istatistiklerine göre 2021’de ülkemiz ihracatının %15.5’i ve ithalatının %20.2’si Kocaeli gümrüklerinden gerçekleşmiştir.
Kocaeli bu niteliğini temelde Türkiye’nin en önemli liman bölgelerinden olması ve ulaşım ağları üzerinde yer alması, İstanbul’a coğrafi yakınlığı ile Osmanlı İmparatorluğu ve öncesine dayanan köklü sanayi geleneğine borçludur. Kocaeli’deki yerleşik sanayi kültürü, OSB’ler mevzuatına esas teşkil etmiş ve 4562 Sayılı Kanun kabul edilmeden on yılı aşan bir süre önce ilimizde OSB’ler faaliyete geçmiştir. Bugün, Kocaeli’nin 13’ü aktif ve 1’i yapım aşamasında olan toplam 14 OSB mevcuttur. Öte yandan İzmit Körfezi, kuzeyi ve güneyini saran, üçünde inşa ve kapasite artırımı devam eden toplam 35 liman tesisiyle Türkiye’nin deniz trafiğinin yaklaşık %16’sının gerçekleştiği en büyük liman bölgesidir. Kocaeli’yi öne çıkartan en önemli faktör olarak göze çarpan lojistik avantajları, Osmangazi Köprüsü ve bağlantılı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ve son olarak tamamlanan Kuzey Marmara Otoyolu ile daha da artmıştır.”

“Kocaeli millî ekonomik atılım projelerine ev sahipliği yapıyor”
Vali Seddar Yavuz, Kocaeli’nin Türkiye’nin en önemli millî ekonomik atılım projelerine de ev sahipliği yapan bir il olduğunu vurgulayarak, şehrin ileri teknoloji yatırımları hakkında şu bilgileri veriyor:
“• Bunların başında ülkemizi bilişim alanında bir üst lige taşımasını beklediğimiz Bilişim Vadisi projesi gelmektedir. Bilişim Vadisi, tam olarak faaliyete geçtiğinde bir teknoparktan öte ülkemizin yerli ve millî bilişim ve yazılım gündeminin belirlendiği bir kampüs niteliği kazanacaktır. Bilişim Vadisi, bu alanda üzerine düşen vazife dairesinde TÜSSİDE ile birlikte bilgi güvenliği ve yerli yazılım kültürü için hayati önem taşıyan ‘Açık Kaynak Platformu’ adlı projenin yürütücülerindendir. Bilişim Vadisi’nde ülkemiz ekonomisi için kilit önem taşıyan yatırımlardan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Ar-Ge faaliyetlerinin de yürütüldüğü genel merkezi de bulunmaktadır.
• Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın, güdümlü proje desteğiyle hayata geçen TOSB Otomotiv Test Merkezi, hem kilit önem taşıyan otomotiv testlerinin yurt içinde yapılmasını sağlayarak teknolojik bilgi hırsızlığına karşı güvenliği sağlamış hem de yurtdışına ödenen milyonlarca Avro’nun yurt içinde kalmasını sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.
• Güdümlü proje desteği kapsamında Kalkınma Ajansı finansman desteğiyle İMES OSB’de kurulmakta olan İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi, hem makine ve metal sektörlerinde nitelikli bilginin sektör firmalarında çalışanlara aktarılmasını sağlayan bir eğitim merkezi hem de Ar-Ge, tasarım, test ve doğrulama gibi süreçlerde sektör firmalarının ortak faydasına yönelik olarak maliyet azaltıcı bir çözüm merkezi görevi görerek işletmelerimizin rekabet güçlerinde vites yükseltmelerini sağlayacak önemli bir proje olacak ve kısa süre içinde hizmet vermeye başlayacaktır.
• İlimize kısa süre içinde bir model fabrika da kazandırılacak ve sanayicilerimize hizmet vermeye başlayacaktır.”

Kocaeli’nin sektörel zenginliği ve dijitalleşme atağı
Kocaeli’ye 2001’den bu yana gerçekleşen teşvik belgeli yabancı sermayeli yatırımlar içinde öne çıkan sektörleri; ‘lastik imalatı; gıda ürünleri, otomotiv ana ve yan sanayi; lojistik, plastik ürünler; gemi inşa ve eczacılık ürünleri’ olarak sıralayan Vali Yavuz, Kocaeli’nin başlıca ihtisas sektörlerinden; petrokimya, motorlu taşıtlar, ana metal sanayi, kimyasal ürünler, eczacılık ürünleri ile kauçuk ve plastik ürünlerin öne çıktığını, bu sektörlerde halihazırda kurulmuş değer zincirleri bulunduğunu aktarıyor: “Bu sektörlere yatırım yapan yatırımcılar, diğer alternatiflere göre hem tedarik hem de nitelikli insan kaynağı açısından sıkıntı çekmemektedirler. Bu klasik sektörlere tüm sektörlerde az ya da çok rekabet gücünde kaldıraç etkisi oluşturan dijital dönüşümün tetiklemesiyle birlikte bilişim, robotik, elektronik ve yazılım gibi sektörler de eklenmiştir. Kocaeli ili mevcut sanayi kuruluşlarının oluşturduğu dijital dönüşüm talebi sayesinde bu alanlardaki girişimlere ve yatırımlara da cazip piyasa fırsatları sunmaktadır. Bu alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı girişimci ve yatırımcılar, başta Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK Teknoloji Serbest Bölgesi dahil ilin 5 teknoloji geliştirme bölgesi olmak üzere Kocaeli’yi mercek altına almaktadırlar.”

Kocaeli’nin çekim gücü
1/100.000 İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın, İstanbul’da yer alan sanayi gibi ekonomik ve sosyal yoğunluk getiren kullanımların Marmara Bölgesi’ndeki kentlere desantralizasyonunu temel aldığını belirten Vali Yavuz, bu sayede İstanbul’un hizmetler sektöründe yoğunlaşmasının sağlanacağı ve Marmara kentleriyle arasındaki eşitsiz gelişmişlik düzeyinin azalacağının düşünüldüğünü, İstanbul’da sanayinin desantralizasyonu sürecinin en çok etkilediği illerden birinin de doğu komşusu Kocaeli olduğunu ifade ediyor: “Kocaeli, planlı OSB’lerinin varlığı, modern altyapısı, limanları ve lojistik imkanları ve insan kaynağına erişim olanaklarıyla İstanbul’dan ayrılarak yeni destinasyonlar arayan işletmelerin en başta değerlendirdiği alternatiflerden biridir. SGK verilerine göre imalat sanayi işyerlerinin %48.5’u Marmara Bölgesi’nde bunların %24.5’i Kocaeli’dedir. Diğer bir deyişle Marmara Bölgesi, imalat sanayi alanında Türkiye’nin ağırlık merkezli konumundadır. Marmara Bölgesi’nde oluşmuş il sınırlarını aşan değer zincirleri, Kocaeli’yi de içine almaktadır. Merkezi Çayırova’da TOSB-Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB içerisinde bulunan ve Türkiye otomotiv tedarik sanayi üretiminin %65’ini temsil ettiği belirtilen TAYSAD üyelerinin önemli bir kısmı ilimizde, diğerleri de Bursa gibi otomotiv sanayisinin güçlü olduğu illerdedir. Ülkemizin elektrikli otomobil sektöründe söz sahibi olmasına yönelik büyük bir adım niteliği taşıyan TOGG’un genel merkezi Gebze’de (Kocaeli) yer alırken üretim tesisi Gemlik’te (Bursa) inşa aşamasındadır. Kocaeli’de yeni yatırımlarla oluşan istihdam olanakları çevre illerden Kocaeli’ye göçü de tetiklemektedir.”

Bilim, sanayi ve teknoloji kenti Kocaeli
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, bugüne kadar hep sanayi kenti olarak lanse edilse de aslında Kocaeli’nin bilim, sanayi, teknoloji kenti olarak tanımlanabildiğini söylüyor: “TÜBİTAK ve TSE gibi ülkemizin güzide kurumlarının Gebze kampüslerinin bulunması, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin varlığı ekosistemi güçlü kılmaktadır. Yine Bilişim Vadisi’yle birlikte toplam 5 teknoloji geliştirme bölgesinin ilimizde faaliyette olması, ilimizin gelecek projeksiyonu hakkında bilgi vermektedir. Bahsi geçen bu alanların işbirliğiyle ilimizin, her geçen gün hacim artırarak ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına taşıyacağı konusunda güvenim tamdır. Kocaeli-Gebze VI İMES Makina İhtisas OSB’nin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğü Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi Projesi kapsamında ülke sanayisinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücü yetiştirilmesine, ülkenin istihdam imkânlarını arttırıcı eğitim çalışmalarına ve firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak proje 2022 yılı yaz aylarında faaliyete geçecek ve ilimiz sanayisine önemli hizmetler vermeye başlayacaktır.”

Üniversite-sanayi işbirliğinde lider iller arasında
Vali Seddar Yavuz, Kocaeli’deki üniversitelerin ilin kalkınmasındaki rolüne de değiniyor: “TÜBİTAK’ın yayınladığı 2020 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde Gebze Teknik Üniversitemiz 8. sırada, Kocaeli Üniversitemiz de 21. sırada yer almıştır. Gebze Teknik Üniversitemiz, ülkemizdeki 10 Araştırma Üniversitesi’nden biridir. 2020’de ilimizin ilk vakıf üniversitesi olan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) öğrencilerimize eğitim vermeye başlamıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın talimatıyla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda illimizde eski adıyla Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) İl Çalışma Grupları oluşturulmuştur. Bu kurul daha sonra Sanayi ve Teknoloji İl Kurulu (SANTEK) olarak format ve isim değişikliğiyle yeniden düzenlenmiştir. Bakanlıkça 2018’de yapılan endeks çalışmasıyla illerdeki KÜSİ çalışmalarının performansı ölçülmüş buna göre İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep illerinin KÜSİ Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemi Performansı’nda ‘Lider İller’ olduğu tespiti ortaya konulmuştur. Bu da aslında üniversite-sanayi işbirliği açısından Kocaeli’nin lider pozisyonunu teyit edici bir kanıt niteliği taşımaktadır.”

“2023 hedeflerinde Kocaeli lider il olmalı”
Vali Seddar Yavuz, 11. Kalkınma Planı’nda konulan 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinde Kocaeli’nin lider bir il rolü oynaması gerektiğinin aşikar olduğunu vurguluyor: “11. Kalkınma Planı, Ar-Ge faaliyetlerinde özel sektör kuruluşlarının daha büyük bir pay alması hedefini de belirlemiştir. Plan’da 2018’de %56.9 olarak kaydedilen Ar-Ge Harcamalarında Özel Sektörün Payı’nın 2023’te en az %67’ye ulaştırılması öngörüsü yer almıştır. Özel sektör Ar-Ge Merkezi sayısında 81 il arasında 2. sırada ve Tasarım Merkezi sayısında da 5. sırada yer alan bir il olarak Kocaeli, bu performans hedefinin gerçekleştirilmesinde en fazla potansiyeli ve sorumluluğu olan illerden biri. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin yapısal ve kurumsal bir temele oturtularak sürdürülebilir ve etkin olarak işletilmesi ve bu sayede üniversitelerde saklı olan bilginin özel sektörün erişimine açılmasını da zorunlu kılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 81 ilde oluşturulan SANTEK platformlarından en verimli işleyenlerden biri Kocaeli’de kurulmuş olandır. Her yıl ortalama 50 firmayı ziyaret ederek devlet destekleri, ilin özel sektör firmalarının birbirleriyle entegrasyonu konusunda ikili işbirlikleri tesis edilmektedir.”
Fikri sinai mülkiyet alanında da Kocaeli öne çıkıyor: Vali Yavuz, fikri ve sınai mülkiyet alanında da Kocaeli’nin Türkiye’nin öne çıkan illerinden olduğunu bildiriyor: “2021 yılı itibariyle Kocaeli patent başvuru sayısında 81 il içinde 5., tescil edilen patent sayısında 4., faydalı model başvuru sayısında 10., tescilinde 6., marka belgesi başvuru ve tescilinde 8. sıradadır.”

“Kocaeli, ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir”
“Türkiye’nin en büyük Ar-Ge üssü Kocaeli’de”: Vali Yavuz, Ar-Ge çalışmalarında ildeki en önemli paydaşlardan birinin Türkiye’nin en büyük Ar-Ge üssü olan TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi olduğunun altını çiziyor: “TÜBİTAK MAM Enstitüleri, BİLGEM, UME ve Marmara Teknokent gibi pek çok unsuru bir arada bulunduran yerleşkede Koronavirüs’e karşı aşı projelerinden mikro işlemci olan ‘Çakıl’a’ ve elektrikli ekskavatöre kadar çok farklı alanlarda en ileri Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. TÜBİTAK’a bağlı birimler ile özel sektör kuruluşları arasındaki ilişkiler ve teknoloji transferi örnekleri her geçen gün artmaktadır.”
“Türkiye sanayisinin kalbi Kocaeli”: Vali Yavuz, Kocaeli’nin, birçok farklı zenginliği içerisinde barındırması hasebiyle ülkemiz açısından önemli cazibe merkezlerinden biri olduğunu anlatıyor: “İstanbul’a yakınlığı, doğal liman olan İzmit Körfezi, orman varlığı, kara, deniz ve demiryolu ulaşımında sağladığı ciddi avantajlar nedeniyle bütün dönemlerde ülkemiz açısından önem teşkil etmiştir. Kocaeli aynı zamanda üretim ve teknoloji karakteristikleriyle ön plana çıkmaktadır. Üretim açısından Kocaeli adeta Türkiye sanayisinin kalbi niteliğindedir. Bu imajın açık ara önde olmasının temelinde Kocaeli’nin sanayide ülkemizin bel kemiği konumu ve önde gelen üretim ve lojistik üslerinden biri olmasının etkisi vardır. Teknoloji açısından da Kocaeli, ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir.”

Valilik, yeni sanayi alanları için çalışıyor
Vali Yavuz, ilde sanayinin sorunlarına ve Valilik olarak sundukları çözümlere de değiniyor:
“• İlimizin ülke sanayisinin yoğunlaştığı bir il olmasından dolayı yatırım yerleri alternatiflerinde yatırımcılar yüksek yatırım maliyetleriyle karşılaşmaktadır. Lojistik avantajları, pazar yerlerine yakınlığıyla yatırımcılar için ilimizin cazibe merkezi olmaya devam eden ilimizde, yatırımın yapılacağı yerlerde kısıtlarla karşılaşmakta, küçük ölçekli işletmeler yatırım yeri bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Valiliğimiz şemsiyesi altında yeni OSB ve sanayi sitesi projelerinin değerlendirilerek Bakanlığa iletilmesi sürecinde önemli bir rol üstlenmektedir.
• Sanayi işletmelerinin Türkiye genelinde yaşadığı bir sorun olan nitelikli işgücü yetersizliği Kocaeli’de de devam eden bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Mesleki eğitimin özel sektörle işbirliği, sektör ihtiyaçlarına cevap olacak şekilde ortak projelerin yürütülmesiyle sorun çözüme kavuşturulabilir. İlimizde 5 OSB içerisinde mesleki ve teknik anadolu lisesi bulunmakta ve bu alanda yürütülen örnek projeler olarak değerlendirilmektedir. Kocaeli’de meslekî eğitimin özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yürütülebilmesine yönelik Üniversitelerimiz, MEB ile belediyelerimiz nitelikli eleman açığını kapatmayı sağlayacak projeler yürütmektedir.
• Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kocaeli Ticaret Odası, Üniversiteler, Sanayi Odası, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, OSB’ler ve MARKA koordinasyonunda USTAM Kocaeli Projesi ile Kocaeli’de yaşayan, örgün eğitim çağı dışına çıkmış, herhangi bir mesleği olmayan ya da aldığı eğitimle iş bulamayan bireylere, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki ve teknik eğitim verilerek, nitelikli personelle sektör buluşması sağlanıp, istihdama katkıda bulunulması için mesleki eğitim kursları verilmektedir. USTAM Kocaeli Projesi’nde, firmaların talepleri doğrultusunda istihdam odaklı mesleki eğitimler verilmektedir. Pilot olarak 2021’de uygulanmaya başlanan USTAM Projesi kapsamında; eğitimlere katılan kursiyerlerin istihdam edilme oranı %64’tür.
• Valiliğimizce organize edilen İl Planlama ve Koordinasyon Toplantılarında ilin tüm kamu kurumları, belediye yöneticileri ve sektör temsilcileri bir araya gelerek ulaşım da dahil altyapı konularında yürütülen projeleri, ihtiyaçları ve talepleri ele almakta, gereken çözümler noktasında bilgi alışverişinde bulunmaktadırlar.
• Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzün yürüttüğü aylık OSB Bölge Müdürleri toplantılarıyla kurumlarımız ve OSB’ler arasında deneyimler paylaşılmaktadır. Valiliğimizle OSB ve sanayicilerimiz arasında kurulan interaktif iletişim kanalı sayesinde sorunlar kronik hale gelmeden değerlendirilmekte ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’la koordineli bir şekilde çözüme kavuşturulmaktadır. Kocaeli’deki karma OSB’ler ve ihtisas OSB’ler sanayinin gelişmesine, istihdamın sağlanmasına, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanmasına vesile olmaktadır. Günden güne kendisini geliştiren ve modern teknolojilerle dünyaya açılan birçok sanayi kuruluşunu barındıran toplamda 14 OSB, Millî Eğitim Bakanlığı mesleki eğitim çalışmaları kapsamında öğrencilerin OSB’ler bünyesinde staj görmesiyle nitelikli işgücü oluşturulmasına da katkı sağlamaktadır.”

4 mevsim turizm cenneti
Vali Yavuz, Kocaeli’nin ayrıca, Karadeniz ve Marmara Denizi’ne olan kıyıları, kültürel, tarihi, turistik değerleri, doğal güzellikleri, plajları, yaylaları, trekking alanları, alternatif turizm çeşitlerine imkân sunan, nitelikli turizm tesisleri, birçok kültür ve turizm değerleriyle Türkiye’de turizm çeşitliliğinin yaşanabildiği ender şehirlerden biri olduğuna da değiniyor: “İlimizin turizm potansiyeli de oldukça yüksektir. Kocaeli 1/50.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın vizyonu da ‘Sürdürülebilir, yaşanabilir bir çevre oluşturulması ile tarımsal, turistik, tarihsel kimliğinin korunması, koruma kullanma dengesinin sağlanması ve Türkiye’nin kalkınma politikası kapsamında sektörel gelişme hedeflerine uygun olarak belirlenen planlama ilkeleri doğrultusunda sağlıklı gelişme ve büyüme hedeflerine varılması’ şeklinde belirlenmiştir.”

“Kocaeli’yi Keşfedin”
Vali Yavuz, Kocaeli’nin doğal, kültürel ve soyut değerlerinin tanınması, korunması ve ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmak amacıyla bütüncül bir destinasyon tanıtım kampanyası tasarlandığını da paylaşıyor: “Valiliğimiz öncülüğünde ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız yürütücülüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla ‘Kocaeli’yi Keşfedin’ temasıyla Türkçe ve İngilizce tanıtım filmleri çekimi ve fotoğraf arşivi çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu süreçle ilişkili 2019 Ekim’inde Kocaeli’deki tüm ilgili kesimlerin bir araya getirildiği ‘Kocaeli Turizm Çalıştayı’ Valiliğimizce organize edilmiştir. Başlı başına bir destinasyon olarak planlanmasının yanı sıra Kocaeli özellikle 2010’dan bu yana ‘4 Mevsim Turizm’ temasıyla tanıtılan Doğu Marmara Bölgesi’nin bileşeni olarak da özellikle Ortadoğu coğrafyasında tanıtılmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve planlı bir model oluşturmak adına Turizm Master Planı hazırlatılmış, turizm çalıştayı organize edilerek alanında önemli isimler davet edilerek ulusal kamuoyu ilgisi ve çalıştayın ulusal basında yer alması sağlanmıştır.”

Dünden bugüne Kocaeli sanayisi
Vali Yavuz, Kocaeli’nin ekonomik değer üretme serüvenine diğer illerden daha önce başlamış olmasının ilde imalat ve üretim alanında nesilden nesile aktarılan yerleşmiş bir kültür ve deneyimin gelişmesini sağladığını kaydediyor: “Kocaeli’de güncel manasıyla sanayileşme ve taşımacılığın ilk adımları Osmanlı döneminde atılmıştır. Orhan Gazi zamanında kurulan tersane daha sonraları Kanuni Sultan Süleyman tarafından geliştirilmiş ve Karamürsel’de kurulan tersanelerle birlikte Osmanlı donanmasına hizmet etmeye başlamıştır. 1833’e gelindiğinde Üsküdar’dan İzmit’e ilk düzenli posta seferi başlatılmış ve bu ilk posta yolu olmuştur. 1855’te İstanbul-İzmit arasında haftada 3 kez olmak üzere yapılan vapur seferlerinin kentin deniz ulaşımını düzenli hale getirdiği bilinmektedir. Ardından 1873’te de 89 km’lik İzmit-Haydarpaşa demiryolu ulaşıma açılmıştır. 1843’te Hereke’de yeni yapılmakta olan sarayların döşemelik ve perdelik ihtiyacını karşılamak üzere Hereke Fabrika-i Hümâyûnu üretime geçmiştir. Cumhuriyet döneminde ise 1934’te kurulan SEKA Kâğıt Fabrikası ve 1960’ta kurulan İPRAŞ önemli yatırımlar olarak kayda geçmiştir. 1960’lı yıllarda Dilovası’nda, 1980’lerde ise Gebze’de sanayileşme büyük bir ivme göstermiştir. 2000’li yıllara gelindiğinde ise İstanbul’da sanayinin il dışına kayması (desantralizasyonu), Kocaeli’nin sanayi yatırımları açısından tercihli konumunu güçlendirmiştir.”

Kocaeli’de sanayi kümelenmesinin uluslararası başarısı
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), ortak olarak katıldığı ClustArs adlı AB projesi kapsamında kümelerin yetkinliklerinin standardını belgeleyen etiketleme sürecinde Avrupa’da tek yetkili kuruluş olan Avrupa Küme Analizi Sekretaryası (European Secretariat for Cluster Analysis- ESCA) ile işbirliği yaparak 2015’te çoğu Kocaeli’de bulunan TR42 Bölgesi’nden 6 endüstriyel kümenin ‘Bronz Etiket (Bronze Label)’ alması ve ESCA tarafından akredite edilmesi sürecini yürüttüğünü bildiren Vali Yavuz, proje sonucunda 2016’da Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) ise ‘Gümüş Etiket (Silver Label)’ almaya hak kazanarak Avrupa Küme İşbirliği Platformu’nun (European Cluster Collaboration Platform-ECCP)  haritasında yer almayı başardığını aktarıyor: “Bu platformda Türkiye’den gerekli kriterleri sağlayarak onaylanmış 25 küme temsil ediliyor ve platformda yer alan Kocaeli menşeli tek küme organizasyonu TAYSAD’dır.”

Kocaeli’nin KOBİ ve büyük ölçekli işletmeleri
Kocaeli’de 2020 yılı SGK istatistiklerine göre toplam SGK’ya kayıtlı 49.002 işyeri (Türkiye’deki toplam işyeri sayısının %2,45’i) bulunuyor, bunların %99.39’u 249 ve daha az sayıda çalışan istihdam eden işyerleri. Bu işyerlerinde çalıştırılan sigortalı sayısı ise 560.363, Türkiye içindeki payı %3.68. Kocaeli’de SGK kayıtlı 1000 ve üzeri sayıda çalışan istihdam eden işyeri sayısı 30 ve 81 il içerisinde en fazla sayıda 1000 ve üzeri sayıda çalışan istihdam eden işyeri bulunan 4. il.

Kocaeli’de sosyal sorumluluk projelerinin öncüsü Selda Yavuz
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un eşi Selda Yavuz Kocaeli’de sosyal sorumluluk projelerine öncülük ediyor ve sanayici kadınlarla işbirliği içinde çalışmalar yürütüyor.
Özellikle dezavantajlı gruplar, özel nedenlerle engelleri bulunan grupların yaşamını kolaylaştıracak projelere destek veren Selda Yavuz, bu kapsamda Kocaeli’de farkındalığın artmasını sağlıyor. Diğer taraftan sanayi iş kadınlarıyla birlikte rutin toplantılar düzenleyen Selda Yavuz, iş kadınlarının çalışma hayatında yapılabilecek iyileştirmeler için görüşmeler gerçekleştiriyor.
Ziyaret ettiği Rehabilitasyon ve Sevgi Evleri’nde üretilen ürünlerin tanıtılması için Sevgi Evleri sakinlerine destek olan Selda Yavuz’un ziyaretlerine eşlik eden iş kadınları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları bu ürünlerin sergilenmesi için yer temin ediyor. Selda Yavuz, aynı zamanda ziyaret ettikleri yerlerin fiziki koşulların iyileştirmesi yönünde çalışmaları koordine ediyor.
Selda Yavuz, ‘Gönülden Gönüle’ çalışması kapsamında; engelli, yaşlı, şehit aileleri, gaziler, ekonomik yoksunluk içinde bulunan toplumun dezavantajlı gruplarını evlerinde ziyaret ederek ihtiyaç ve sorunlarının çözümüne yardımcı oluyor. Selda Yavuz, bu çalışmalar kapsamında Vali Seddar Yavuz ile birlikte bugüne kadar 2.500 dolayında aile ziyareti gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)