banner565

banner472

banner458

banner457

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara’nın başarısının sırrı; “Zevk alarak çalışmayı severim, rekabetten beslenirim”

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, hayatı boyunca hep girişimci olduğunu söylüyor: “En büyük özelliğimiz; azim ve kararlılık. Doğru zamanda doğru atılımlar,  uzun vadede firmaları diğerlerinden ayırır. Bir yöneticiyi iyi yapan şey aslında onun yönettiği ekiptir. Yöneticiler ekiplerindeki en zayıf halka kadar iyi olabilir. Bir yönetici, ekibinin eksik olduğu noktaları tespit edebilmeli, ekibini bu eksikleri kapatmak için teşvik etmeli, sorumluluklarını tamamlamak için çözüm odaklı yaklaşmalı, karşısına çıkan sorunlar için ekibiyle bir bütün olarak çalışmalıdır.”

CEO 01.01.2023, 00:00 25.01.2023, 11:48
29597
IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara’nın başarısının sırrı; “Zevk alarak çalışmayı severim, rekabetten beslenirim”

Antalya Aksekili olan Seyhun R. Özkara, 1984 yılında İstanbul’da Dünya’ya ‘merhaba’ dedi. Babası mimar, annesi desinatör/ressam olan Seyhun Özkara, Ümraniye Anadolu Lisesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu. Çocukluğunda  teknoloji merakıyla başlayan serüvende Seyhun Özkara, üniversite yıllarında ortaklarıyla birlikte IdeaSoft’u kurar, bu nedenle üniversite yılları da uzun bir döneme dönüşür. Eğitim hayatı boyunca girişken ve girişimci bir karakter olduğunu belirten Seyhun Özkara, “Üniversite yıllarına başladığımızda çok fazla boş vaktimin olması bizi ortaklarımla ticarete itti. Eğitim sürecinde, okuduğum kitaplarda veya biyografilerden aldığım en büyük ilham; kararlılık ve başarı motivasyonudur” diyor.
“Girişimci önce bizzat bu işi yapan ve sorumluluğunu alan kişidir”: Hayatı boyunca hep girişimci olduğunu vurgulayan Özkara, kurduğu işiyle birlikte kendisini de girişimciliğini de geliştirdiğini anlatıyor: “Girişimciliğin en büyük faydası; tecrübe. Sonu başarılı da başarısız da olsa girişimcilik tecrübesi birçok konuda kişiyi geliştiriyor. Bu tecrübenin kurumsal bir hayatta kazanılabileceğini düşünmüyorum. Çünkü sorunun, birimlerin, problemlerin ve gelişimin tam orta noktasında olamıyorsunuz. Girişimci hem muhasebe hem pazarlama, hem satış, İK vb. aklınıza gelebilecek tüm ekiplerin ve birimlerin oluşmasından önce bizzat bu işi yapan ve sorumluluğunu alan kişidir.”

“Doğru zamanda doğru atılımlar uzun vadede firmaları diğerlerinden ayırır”
Yaşam mottosunu; “Zevk alarak çalışmayı seven ve küçük veya büyük başarıdan motive olan birisiyim. Rekabetten beslenirim” sözleriyle açıklayan Seyhun Özkara, her zaman ekiplere dokunmaya ve konuların içinde yer almaya özen gösteren bir CEO olduğunu vurguluyor: “Bir yönetici gibi değil, onlarla birlikte bir şeyleri başarmaya çabalayan bir duruşum var. Bu tüm ekipleri ve yöneticileri de oyunun tam içinde tutan bir yaklaşım.Bardağın dolu tarafını herkes görebilir. Yapılan işlerden ve başarılardan mutlu olurken; bardağın boş tarafını da her zaman görebilmek önemli. Geriye dönüp baktığımda geçen 17/18 yılımızda öne çıkan en büyük özelliğimiz aslında azim ve kararlılık, her zaman yeni atılımlar yerine doğru zamanda doğru atılımların uzun vadede firmaları diğerlerinden ayıracağını düşünüyorum.”

Sürekli gelişmeye, öğrenmeye, çalışanların fikir ve önerilerine verilen önem
Yapmak istediği, hedeflediği birçok konu bulunan, aktif ve işlerin içinde olmayı seven, sürekli gelişmeye ve öğrenmeye önem veren Özkara, güncel teknolojik gelişmelerden global firmaların stratejilerine düzenli olarak araştırma yaptığını ve öğrendiklerini IdeaSoft’a aktarmaya özen gösterdiğini kaydediyor: “Bu da hem ekip yönetimi hem de şirket stratejilerimizde bize fayda sağlıyor. Sektörden edindiğimiz tecrübeyle tüm departmanlarımızla istişare ederek gelecek hedeflerimizi oluşturuyoruz. Bu konuda her bir çalışanın fikirlerine ve önerilerine önem veriyoruz. Seyhun olarak şirket hedeflerimize en büyük katkım, çalışanların kendi potansiyellerini açığa çıkartmak adına onları desteklemek ve onlara yol göstermek oluyor diyebilirim.”
“Yöneticiler ekiplerindeki en zayıf halka kadar iyi olabilir”: Seyhun Özkara’ya göre; bir yöneticiyi iyi yapan şey aslında onun yönettiği ekiptir: “Yöneticiler ekiplerindeki en zayıf halka kadar iyi olabilir. Bu anlamda bir yönetici ekibinin eksik olduğu noktaları tespit edebilmeli ve ekibini bu eksikleri kapatmak için teşvik etmelidir. Bunun yanında üzerine aldığı sorumlulukları tamamlamak için çözüm odaklı yaklaşmalı, karşısına çıkan sorunlar için ekibiyle bir bütün olarak çalışmalıdır. CEO olarak bu anlayışı benimsiyor ve IdeaSoft içinde yöneticilerimize bu anlayışı aşılamaya özen gösteriyorum.”
2023’te 50.000 işletmenin e-ticarete adım atmasını ve kendi e-ticaret sitesini açabilmesini hedefliyoruz”: Seyhun Özkara, IdeaSoft’un 2023 planları çerçevesinde yeni hayata geçirdiği ürün ve hizmetleri yoğun bir iletişim stratejisiyle KOBİ’lere ve girişimcilere tanıtacağını açıklıyor: “E-ticaret son 15 yıldır büyüyen bir pazar. Her geçen gün yeni oyuncular dahil oluyor. E-ticaret artık dijital dönüşüm ve işletmeler için bir zorunluluk haline geldi. 2023 yılında 50.000 işletmenin e-ticarete adım atmasını ve kendi e-ticaret sitesini açabilmesini hedefliyoruz. Bu vizyonumuz doğrultusunda hem sunduğumuz çözümlerle hem de çalışanlarımız olarak çabalıyor olacağız. Pandemi bizim gibi birçok teknoloji şirketinin gelişmesine ve büyümesine büyük katkı sağladı. Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma ve şirket içindeki işleri ayrı lokasyonlardan tamamlayabilme becerimizi güçlendirdik. Bunun yanında ekip motivasyonu ve ekip içi dinamikler konusunda da çalışmalar yaptık. Evlerimizden çıkamadığımız dönemlerde online etkinliklerde ve buluşmalarda bir araya gelerek bu süreci en verimli ve sağlıklı şekilde geçirmeye özen gösterdik.”

Ailesi ve çocuklarıyla vakit geçirmeyi seviyor
Balık tutmayı seviyor, otomobillere özel ilgisi var: İş dışında kalan vakitlerini ailesi ve çocuklarıyla geçirmenin yanı sıra spor yapmayı ve özellikle balık tutmayı çok seven Seyhun Özkara, “Balık tutmayı oldukça dinlendirici, sakinleştirici buluyorum. Farklı bir odaklanma gerektiriyor ve günlük iş stresinden tamamen beni uzaklaştırıyor. Küçük bir teknemiz var ve yazın oldukça keyifli oluyor. Bunun dışında otomobillere de özel bir ilgim var. Kendimi sürekli güncel tutmaya ve yeni şeyler öğrenmeye önem veriyorum. Düzenli olarak farklı konular hakkında kitap ve dergiler okuyorum. Ekonomiyi ve teknoloji haberlerini takip etmeyi seviyorum. Çeşitli mecralardan hem ekonomi hem de güncel teknolojik gelişmeleri düzenli olarak takip ediyorum. Kendimi güncel tutmak için gündemdeki konular hakkında yazılmış makaleleri veya kitapları da okumaya özen gösteriyorum. Doğrudan bir kıyafet tercihim yok, genellikle birçok ortama ayak uydurabileceğim şeyler giymeyi tercih ediyorum. Aynı gün hem çalışanlarımızla hem girişimcilerle hem de farklı şirket yöneticileriyle toplantılarımız olabiliyor. Bu süreçlerin hepsinde kendimi rahat hissedebileceğim kıyafetleri tercih ediyorum.”

Yorumlar (0)