banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Insha Ventures CEO’su Hasan Sami Bayansar:

“Çözüm hep vardır” Takım çalışması ve şirkette çevik yaklaşımını önemseyen ve “önce insan” mottosuyla çalışmalarını sürdüren Insha Ventures CEO’su Hasan Sami Bayansar, “Üzerinde çokça düşünülen, farklı alternatifler, farklı çözüm yolları aranan ve emek sarf edilen hiçbir iş yoktur ki başarıya ulaşmasın. Dolayısıyla çözüm hep vardır, yeter ki bakmasını ve aramasını bilelim” diyor. 

CEO 01.07.2023, 00:00 24.07.2023, 10:12
19415
Insha Ventures CEO’su Hasan Sami Bayansar:
Advertisement

Kayseri’de 1988’de Dünya’ya ‘merhaba’ diyen ve dört çocuklu bir ailede büyüyen Hasan Sami Bayansar’ın ticaretle tanışması çocukluk yıllarına dayanıyor. Kayseri’de ilkokul çağına gelen çocukların, özellikle esnaflık kökenli ailelerin, yetiştirmek ve hayata hazırlamak üzere yaz tatillerinde kendi işyerlerinde çalıştırma geleneğinin oradaki çocukları hayata hazırladığını ve tecrübe kazandırdığını belirten Bayansar, çocuk yaşlardan itibaren yaz dönemlerini babasının ve amcasının yanında geçirdiğini paylaşıyor: “Bu insan ilişkilerini geliştirmeme katkı sağladı ve özellikle müşterilerle iletişim, ürün, hizmet, tedarik, hizmet kalitesi gibi birçok konuda mesleki eğitimden ziyade sahada, hayatın içinde deneyim kazandım.”
İlk, orta ve lise eğitimini Kayseri’de tamamlayan ve üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Bayansar, 2010’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olur. Ortaokul ve lisede olduğu gibi üniversite yıllarında da bulduğu her boş vakitte farklı şirketlerde ve işlerde kendini geliştirmeye devam eder, farklı kültürlerden birçok insanla tanışır, İTÜ’de bazı kulüplerin organizasyonlarında görev alır, sosyalleşir, farklılıkları tanımaya, onlara saygı duymaya ve bu farklılıklarla iş yapmaya aşina olur. Lisans eğitimi sırasında yurt dışı deneyimi kazanmak için Work and Travel programına da katılır, yurt dışında farklı milletlerden insanlarla iletişim kurma, iş yapma, organizasyon, iş üretme konularında deneyim kazanır, farklı bir ülke gezmiş, görmüş olur. 2021’de ise Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlar.
Profesyonel iş hayatına 2008’de Kuveyt Türk’te başlayan Bayansar, 2010’da PwC’de denetim alanında, 2013’te Albaraka Türk’te strateji bölümünde iş analizi ve proje yönetiminde çalışır. 2016-2020’de Türk Hava Yolları’nda Müşteri Çözümleri Başkanlığı altında Dijital Satış Çözümleri’nde web ve mobil teknolojiler konusunda İş Analisti ve Proje Yöneticisi olur. Insha Ventures’ın kurulduğu tarih olan 2020 yılı Ekim ayında Satış ve Büyüme Direktörlüğü’nde çeşitli finansal teknoloji ürünlerinin yöneticiliğini yürütür. Kasım 2022’den beri Insha Ventures’ın Genel Müdürü olan Bayansar, “Girişim, inovasyon ve fintech ekosistemine katkılar sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyorum. Benim için çok öğretici ve keyifli bir süreç. Özellikle teknoloji ve finansı buluşturup müşterilerimize hizmet sunduğumuz alanlar motive edici bir faktör olarak hayatımda yer alıyor” diyor.
Farklı iş deneyimlerinin kazanımları: Birlikte çalıştığı; bütün iş arkadaşları, mesai arkadaşları ve yöneticilerinden çok şey öğrendiğini ve bunun çok kıymetli olduğunu düşünen Insha Ventures CEO’su  Hasan Sami Bayansar, farklı sektörlerde ve işlerde görev almasının topyekûn bir resmi yorumlamak, anlamak ve farklı pencerelerden bakmak gibi getirilerinden söz ediyor: “Havacılık, bankacılık, danışmanlık sektörleri, teknik işler, iş geliştirme, proje yönetimi… Olaylara daha geniş bir perspektiften bakma olanağı sunan bu farklılıklar benim için işlerin işleyişindeki detaylara vakıf olmama önemli katkı sağladı. Kapsamlı bir bakış açısıyla sorunları farklı açılardan ele alabilme yeteneğini artırıyor. Bir diğer olumlu avantajı da esneklik ve uyum yeteneği. Farklı deneyimler, farklı ortamlara ve iş kültürlerine uyum sağlama becerimi geliştirdi. Kişisel ve mesleki gelişime de fayda sağlamasının yanında özellikle yaratıcılık ve problem çözme becerileri açısından bakıldığında bir adım öne çıkabiliyorsunuz. En önemlisi de çevrenizin geniş olmasına ve ağ oluşturacak fırsatlara aracı oluyor. Hem kariyeriniz zenginleşiyor hem de farklı alanlarda başarı hikayeleri oluşturma fırsatı yakalıyorsunuz.”
“Emek sarfedilen hiçbir iş yoktur ki başarıya ulaşmasın”: Bayansar, “Önemli olan birlikte iş yaptığım bütün paydaşların bir ruh taşıdığını, duyguları, beklentileri ve hedefleri olduğunu unutmamak. Her insan bir zenginlik. Etiketlerle yaşamak en sevmediğim şeylerdendir. Çünkü her insan değişebilir, gelişebilir, hatalarından ders alabilir. Emek sarf edilmeden üzerinde farklı alternatifler ve çözüm yolları düşünülmeden hiçbir iş başarıya ulaşamaz. Üzerinde çokça düşünülen, farklı alternatifler, çözüm yolları aranan ve emek sarf edilen hiçbir iş yoktur ki başarıya ulaşmasın. Dolayısıyla çözüm hep vardır, yeter ki bakmasını ve aramasını bilelim” diyor.
İşi bütün bileşenleriyle ele alıp kurgulamak: Bayansar, ekip arkadaşları ve sektördeki diğer paydaşlarıyla her zaman önce insani ilişki ve temel insani bağlar kurmaya gayret gösterdiğinin altını çiziyor: “Onların yeteneklerini keşfedip, onları bu alanda yönlendirmeye ve desteklemeye çalıştım. Benim iş yapışta önemli bir özelliğim de; bir işi tüm taraflarıyla ele alıp teknik kısmından, satış kısmına, pazarlamasından strateji ve operasyonuna kadar bütün bileşenleriyle ele almak ve kurgulamak.”

Çevik yaklaşım, ‘önce insan’ ve rekaberlik
Bayansar, çalıştığı tüm süre boyunca iş geliştirme, problem çözme, sorunlara kalıcı ve sağlıklı sürdürülebilir çözümler geliştirmenin kendisini hep tatmin ve motive ettiğini vurguluyor: “Ben; takım çalışmasından, ekiple beraber karar vererek birlikte çözüm bularak ilerlediğimiz bütün işlerden keyif alıyorum, tüm arkadaşlarımla birlikte aldığım kararlar beni daha mutlu ve motive ediyor. Şirketimizde her zaman çevik yaklaşımı önemsiyoruz. Bu sadece iş yapış şekillerimizle sınırlı kalmıyor.  Çalışma arkadaşlarımıza, ekiplerimize ve işbirliği içinde olduğumuz taraflara da bu çevik yaklaşımla, ‘önce insan’ mottosuyla yaklaşıyor ve çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. Ekibime her zaman söylediğim gibi rakiplerimizle bile işbirliklerine gidebildiğimiz rekabet ortamını devam ettirirken, ‘rekaberlik’ kavramını da oturtmaya çalıştığımız bir yapının faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bu sinerjiye gönülden inanıyorum ve ekibimi bu yönde motive edip yönlendiriyorum. İlişkilerin ve iletişimin çok önemli ve hassas olduğu bir dönemdeyiz. Bunu çok önemsiyorum ve ekibime de bu hassaslığın bilinciyle yaklaşıyorum. Pandemi dönemi, deprem felaketi ve bunun gibi birçok doğal felaket ve ekonomik konjonktürün getirdiği farklı problemlerle karşı karşıya kaldık. Bu problemleri her zaman birlikte aşmaya, ekibin ihtiyaçlarını anlayıp onlara destek vererek ortak bir akılla çözüm bulmaya ve en temelde onların iş yapışlarını geliştirecek ve onların hayatını kolaylaştıracak bir noktada ele almaya çalışıyorum. Bu bağlamda şirketimizdeki esnek çalışma modelleri, etkinlikler ve motivasyon programlarını çok önemsiyorum.”
Insha Ventures’dan 8 farklı ürün: Hasan Sami Bayansar, Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından hayata geçirilen ve “uçtan uca FinTech inşa eder, büyütür ve yatırım yapar” anlayışıyla çalışmalarını sürdürdükleri Insha Ventures’da, geliştirdikleri çözümlerle büyüme yolculuklarının devam ettiğini anlatıyor: “Sunduğumuz 8 farklı ürünle şirketlerin ve bireylerin hayatını kolaylaştırırken tasarruf etmelerine katkı sağlıyoruz. Cep POS çözümümüz Alneo, her geçen gün güçlü büyüme rakamlarıyla rekorlara imza atıyor. Alneo, işlem hacmini artırırken, aynı dönemlerde sanal POS ürünümüz PosBasit, yüzbinlerce işlem gerçekleştirerek ilk yılında sektörünün önemli oyuncularından birisi olacağının sinyallerini verdi. Türkiye’nin tek dijital senet yönetim platformu Semosis’te ise on binlerce senet ödemesi gerçekleşti. Semosis, çalıştığı banka olan Albaraka Türk’e yüzde 16 oranında operasyonel verimlilik sağladı. Bunlar dışında yurt dışı sürdürülebilir dijital hesap hizmeti getinsha, perakende noktalarını ATM’ye çeviren NakitBasit, uzaktan müşteri edinim servisi KimlikBasit, online düzenli aidat tahsilat platformu Kozmos ve FinTech’lerin ihtiyaç duyduğu pek çok finansal teknoloji API’si ve lisans altyapısını tek bir platformda sunan girişim geliştirme ekosistemi FLYP gibi önemli finansal teknoloji markalarımız da bulunuyor.”
Pandemi süreci ve sonrası, orman yangınları, deprem felaketi gibi üst üste yaşanan olumsuz deneyimlerin hepsinin sektörün diğer paydaşları gibi Insha Ventures’a da çok farklı bakış açıları kattığını, çevrenin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanet olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini paylaşan Bayansar, yakın zamanda bütün çalışanlarını kağıt kartvizitlerden dijital kartvizitlere geçirdiklerini ve her çalışanın doğum gününü onun adına bir fidan dikerek kutlamaya karar verdiklerini ifade ediyor.
Seyahati çok seviyor: Türk Kızılayı Beşiktaş Şubesi Üyesi Bayansar, bulabildiği ilk fırsatta doktora çalışmasını tamamlayıp, yarı zamanlı akademisyenlik yapmak istiyor, seyahat etmeyi çok seviyor, geleneksel sanatlara ilgi duyuyor, insana, medeniyete, tarihe dair okumalar yapıyor, finansal yayınları, haberleri, dergileri yakından takip ediyor.

Yorumlar (0)