banner565

banner472

banner458

banner457

MRE IIoT Kurucu Ortağı ve IQVizyon Yönetici Ortağı Emre Hekim: “Önce İnsan’ız”

Çözüm, çalışma ve bilgi odaklı, tempolu çalışmanın önemine inanan MRE IIoT Kurucu Ortağı ve IQVizyon Yönetici Ortağı Emre Hekim’in mottosu; “Önce İnsan’ız.” bir diğer mottosu da; “Gez.”

CEO 01.09.2023, 00:01 21.09.2023, 10:26
20937
MRE IIoT Kurucu Ortağı ve IQVizyon Yönetici Ortağı Emre Hekim: “Önce İnsan’ız”

Zonguldak’ta 1988’de dünyaya ‘merhaba’ diyen Emre Hekim, 3 kardeşin en küçüğü. Annesi evhanımı, babası Türkiye Taş Kömürü Sivil Savunma Amirliği’nden emekli. 5-6 yaşında; kendisine emanet edilen hamsi tezgahını beklemek yerine; hamsileri poşetleyip kapı kapı komşuları dolaşarak ‘Çok güzel hamsi var, ben satıyorum’ deyip tüm tezgahtaki hamsileri satıp bitirmesi çözüm ve çalışma odaklılığının ilk göstergelerinden… Henüz ilkokula başlamadan 4-5 basamaklı sayıları çarpıp bölebilen Emre Hekim’in yaşamının odağında; matematik, felsefe ve mantık var. Zonguldak’ta Merkez Kilimli İlkokulu’na başlayan Hekim’in ağabeyi okuldan gelince her gün kendisine bir mantık sorusu veriyor, önce o soruyu çözüyor, yaklaşık 30 sayfa kitap okuyor ondan sonra dışarıya oyun oynamaya gidebiliyor. Ailecek İstanbul’a taşındıklarında 8 yaşındadır. Göztepe’de parkta oyun oynarken çok sevdiği Mikasa futbol topu yanıbaşından çalınınca ilk kültür şokunu yaşar ve bir hayat dersi alır; Zonguldak’ta değil, İstanbul’dadır ve ilk öğrendiği; önce sahip olduklarını koruması gerektiğidir.
4 yaşından itibaren hayali; futbolcu olmak. 6 yaşında annesinin küçük bir piyano almasıyla başlayan müzik aşkı, 8 yaşında şiir yazmaya, 16-17 yaşında beste yapmaya başlaması ve ilk piyanosunu almasıyla devam ediyor. Bugün hala nota bilmese de İzmir Depremi’nden etkilenip yaptığı; ‘Elimi Tut’ adlı enstrümantal bestesi de dahil 30’a yakın bestesi var. Telli ve üflemeli çalgılar; özellikle bağlama, gitar ve piyano çalmayı seviyor. Müziği ‘insanın içini dengeleme hali’ olarak gören Hekim, duygu yükünü müzikle dışarı atıyor. 8 yaşında tiyatroya; 14-15 yaşında Burhan Felek’te yüzmeye başlayan Hekim, hocasının yönlendirmesiyle su altı hokeyi takımına da girer. 16 yaşına geldiğinde yüzme ve su altı hokeyi antremanlarıyla futbol müsabakaları kesişmeye başladığında futbol aşkı ağır basar. İhsan Kurşunoğlu İlköğretim Okulu ve Ortaokulu, Mehmet Rauf Süper Lisesi, Pamukkale Üniversitesi İşletme Bölümü… Üniversitedeyken Kınıklı Belediye Spor’da profesyonel futbolcu olur, 3 yıl boyunca çok da iyi para kazanır.
Marmara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisansını Onur Öğrencisi olarak 2019’da tamamlar. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 2021’de başladığı Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi yüksek lisansına devam eden Hekim, Maltepe Üniversitesi’nden Uzlaştırmacı Sertifikası, Marmara Üniversitesi’nden Yaşam Koçluğu Sertifikası, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) ise; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetim Sertifikası ile Sigortacılık Teknik Personel Yeterlilik Sertifikası (SEGEM), Milli Eğitim Bakanlığı TEMFED’den Emlak Danışmanlığı Sertifikası, Başkent İletişim Akademisi’nden Temel Oyunculuk Sertifikası’na sahip, toplum önünde söz söyleme ve diksiyon, yelkencilik temel eğitimi, savunma eğitimi, ses yalıtımı ve denetimiyle ilgili aldığı eğitimler de bulunuyor. 2018’de özel bir İngilizce eğitimi de alır. Özel uzmanlık alanı ise; imalat sanayisinde IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) temelli dijital dönüşüm.
Emre Hekim’in bu kadar farklı alanda birçok eğitim almasının nedeni ise; hayatı, insanları ve farklı meslek gruplarını daha yakından tanımak ve anlamak. Üniversite diplomasında imzası bulunan Rektör’üne yıllar sonra bilabedel, bir vefa niteliğinde resmi teknoloji danışmanlığı da yapmış. Yaşam Koçluğu eğitimini aldıktan sonra kendini anlamaya başladığını, yelken eğitimiyle de rüzgarla münasebeti öğrenmek istediğini söylüyor.
17 yaşında iş hayatına ilk adım: Suni deri işleri yapan ağabeyinin şirketinde 17 yaşında işe başlar ve ilk gün; elinde boş bir çantayla Maslak’ın ortasına bırakılır. Tekfen, İş Kuleleri, Paşabahçe kapı kapı dolaşır, ilk siparişini Paşabahçe’den alır, ancak şirket siparişi üretmeyi başaramaz. 2 ay sonra üniversiteye Denizli’ye gider, telefonu çalar, Şekerbank’tan ararlar ve çalışmaya başlarlar (Bugünde çalışmaya devam ediyorlar). Denizli’de de galericileri gezmeye başlar, nasıl satış yapamayacağını öğrenir, plazaların hemen hemen hepsine satış yapar. Yürüyerek tüm şehri gezer. Ağabeyi bir araba tahsis edince çevre iller; Uşak, İzmir, Aydın, Manisa’yı da gezer. 20 yaşına geldiğinde Türkiye’nin yaklaşık 60 şehrini gezmiştir. Denizli’deki 4. yılında tekrar İstanbul’a taşınır. Denizli’de daha fazla gözlem yapması gerektiğini, strateji kurmayı, kendi davranışlarının sorumluluğunu almayı öğrenir.
Ağabeyleriyle aldıkları ortak karar; ‘Hepimiz kendi ayaklarımız üstünde durabilmeliyiz’dir. Üniversiteyi bitirdiğinde, 25 yaşında kendi şirketi MRE Organizasyon ve Yapım Şirketi’ni “Teknoloji şirketi kuruyoruz, vergi motivasyonu olan bir şirket olacak, ihracat yapacak” diyerek kurar. Müzikten anladığı için ilk önce ses sistemleriyle işe başlar, İTÜ’den Akustik Ses Yatılımı ve Ses Denetimi, Ankara’dan Fizik Mühendisleri Odası’ndan Akustik için Temel Eğitim ve Saha Ölçümleri eğitimi, ODTÜ’den eğitimler alır. Validebağ Öğretmenevi, sonra Nazilli’de bir Küçük Sanayi Sitesi’nin kültür merkezi, ardından Türkiye’nin en büyük üniversite salonlarından Okan Üniversitesi’ndeki işi bilgi birikimi ve eğitimi sayesinde alır. Şirket büyüdükçe teknoloji ithalatı, alım-satımı ve uygulayıcılığından üretim ve ihracata geçme zamanının geldiğine karar verir, teknolojiye yatırım yapmaya başlar. Bir yazılım şirketinin %50 ortaklığıyla Ağabeyi Mustafa Hekim’in Kurucu Yatırımcı olduğu IQVizyon’un donanım ihtiyacı doğduğunda aradığı fırsatı yakalar.
MRE IIoT Kurucu Ortağı ve IQVizyon Yönetici Ortağı Emre Hekim, anlatıyor: “IQVizyon Dijital Dönüşüm A.Ş., Türkiye’de dijital dönüşüm için kurulan ilk şirket. Murat Ağabeyim bir fikirle geldi, yazdı, çizdi, sahadan veri almaları gerekiyordu. El işçiliği çok iyi olan bir ekip toplandı, ihtiyaca göre donanımı geliştirdik. Biz piyasanın kurucularından olduk. MRE IIoT, Yerli Malı Belgesi alan ilk şirketlerden biri, Faydalı Model belgemiz de var. Şirketimiz önce MRE Dijital Teknolojiler A.Ş. (MRE IIoT) adını aldı, şimdi de MRE Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri A.Ş. oldu. 2012’de OSTİM OSB’de kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi, IQVizyon’un bilgi birikiminin katkısıyla kuruldu. Ofis, 100’den fazla şirkete doğru dijital dönüşüm reçeteleri tarif etti. OSTİM OSB ekosistemine dahil olan IQVizyon, 1 yıldır süren melek yatırımcı görüşmelerinin sonunda yaklaşık 3 ay önce ‘Emre Hekim’in de şirkete ortak olması şartıyla’ Albaraka Türk’ün şirketi Albaraka Portföy Yönetim-APY, Ostim Yatırım A.Ş. ve melek yatırımcılardan 250 bin dolar yatırım aldı. IQVizyon’un global marka olmasını ve 5 yıl içerisinde borsaya açılmasını hedefliyoruz. IQVizyon ile içinde bulunduğumuz ekosistem, sanayici, üniversite-teknopark işbirliğini yatırım, finans ve teknolojiyle birleştiriyor.”
Sosyal adalet ve bereket: Donanım üreticisi ve Büyük Veri (Big Data) yöneticisi MRE IIoT’ın, kesikli imalatta tecrübe ve uzmanlığıyla öncü şirketlerden olduğunu, ihracat yapan şirketlerin işlerini kolaylaştırarak ihracata hizmet ettiğini, 10’dan fazla fabrikada aktif çalışarak 200 noktadan anlık veri aldığını paylaşan Hekim, İTÜ, Pamukkale, Boğaziçi, Beykent, ODTÜ, OSTİM Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversiteden akademisyenlerle işbirliği yaptıklarını aktarıyor: “Entelektüel sermayesi yüksek, sanayiye bu kadar hakim bir yer olan OSTİM ve sanayiden geçer not almamız bizim için çok önemli. Sanayide OSTİM’in filtresinden geçtik. Bizim ülke sanayisine ödememiz gereken bir diyetimiz ve niyetimiz var. Rekaberlik yapıyoruz. Türkiye’deki her makine bizim makinemiz. Ruhu ve hikayesi olan markalarla çalışıyoruz ve bunun fark edilmesine katkı sağlıyoruz. Hedefimiz; işimizi çok iyi yapmak, sanayide, imalatta sorunları çözmek, tasarrufu artırmak. Yaptığımız işle; üretim sahasında çalışanların performansları görünür hale geldiği için iyi çalışanların maaşı, yaşam kaliteleri artıyor, sosyal adalet ve bereket sağlanıyor.”
Temponun önemi: İşini anlatırken mütebessim olan, bulunduğu işi seven kişilere hayranlık duyan Hekim, şirketindeki çalışma arkadaşlarını da ailesi olarak görüyor: “Ekibim ailem, ben onların ailesiyim, onlar benim ailem. Güneşin içine 1 milyon 300 bin dünya sığıyor, bütünün parçasıyız hepimiz. Mottom; Önce İnsan’ız. Biz de oybirliğiyle hareket ediliyor, bence yapılan her işin başarısı ekibin başarısıdır. ‘Kendi ışığına güvenen başkasının ışığının parlamasından çekinmez’ sözü önemli. İşgörenlerimizden eğitim almak isteyenleri teşvik ediyorum. Bir yerden bir yere gidişinizde ne kadar hız yaptığınız değil, o süreçteki temponuz, yani ortalama önemli.”
Bir diğer mottosu; Gez: Haftada en az 3-4 gün; stretching (esneme) yapıyor, ormanda bisiklete biniyor, günde ortalama 1.5 saat, 12 km yürüyor ve koşuyor. İyi derecede İngilizce biliyor. Dünyanın başkenti olarak gördüğü İstanbul’u ve Suriçi’ni çok seviyor. KobiEfor’u, iş makalelerini, yapay zekayla, bilişimle ilgili kitapları, şiir kitaplarını, sesli kitap olarak dinliyor, favorileri; Cemal Süreya, Attila İlhan, Ahmed Arif. Seyahatlerinde gittiği hiçbir ülke ve yerde yabancılık çekmiyor ve mottosu; “Gez.”

Yorumlar (0)