banner565

banner622

banner472

Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu: “Yineleyerek mükemmeliyete ulaş!”

Mükemmeliyetçiliği ve inatçılığıyla başarıyı yakaladığını vurgulayan Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu, Paraşüt’teki mottolarının ‘Yineleyerek mükemmeliyete ulaş!’ olduğunu söylüyor: “Tutkuluyuz ve işimizi mükemmel bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz ancak mükemmeliyetçiliğin bizi durdurmasına izin vermiyoruz. Hatalarımızı hoş görüp, onlardan ders çıkartıyor, bir dahaki sefere daha iyisini yapabiliyoruz.”

CEO 01.06.2022, 00:00 24.06.2022, 10:42
23460
Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu: “Yineleyerek mükemmeliyete ulaş!”

Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu’nun sloganı; ‘Disiplin ve doğruluk.’ Sean X Yu, “Bu bakış açısıyla gerçeği aramak, öğrenmeye ve gelişmeye devam etmemi, daha açık fikirli ve alçakgönüllü biri olmamı sağlıyor. Bununla birlikte Paraşüt’te de çok sevdiğim bir mottomuz var: Yineleyerek mükemmeliyete ulaş! Tutkuluyuz ve işimizi mükemmel bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz ancak mükemmeliyetçiliğin bizi durdurmasına izin vermiyoruz. Hatalarımızı hoş görüp, onlardan ders çıkartıyor, bir dahaki sefere daha iyisini yapabiliyoruz” diyor.
Başarısının anahtarı mükemmeliyetçilik ve inatçılık: Sean X Yu, mükemmeliyetçiliğinin ve inatçılığının kendisini başarıya götüren kişilik özellikleri olduğunu düşünüyor: “Çoğu insan beni rahat, entelektüel, analitik, mükemmeliyetçi ve belki biraz da inatçı olarak tanımlar. İnatçılıktan kastım, zor durumlarda dahi inandıklarım için kolayca pes etmemem. Çoğu zaman uyumlu biriyimdir, bu yüzden çalışanlarla iyi anlaşırım ve onların bakış açılarını önemserim. Ancak bazı kararlar alınması gerektiğinde inandığım kararları uygulayabilirim. Okumayı, öğrenmeyi severim ve bir durumu rakamlara dayanarak analiz ederim.”
Hayatı, bir yere varmak için bir yolculuğa çıkmak olarak gören Sean X Yu, “Bu yolculukta hayatı daha derinden anlar ve daha ileriye gitmek için rotanızı değiştirirsiniz. Bunu yapmaya devam ettikçe de hayatı daha derin ve dolu bir şekilde anlarsınız. Aile, kariyer, ilgi alanlarımız da bu yolculuğa anlam katıyor. Elbette hepsinin hayatımızdaki yeri eşit oranda değil. Aileyi bir kenara bırakacak olursak, bazen biri bir diğerinin önüne geçebiliyor, bu da yolculuğumuzu daha anlamlı ve dengeli bir hale getiriyor” diyor.
Sean X Yu, “Her lider farklıdır. Yönettiğiniz takım veya durum farklı liderlik modelleri gerektirebilir. Bence iyi liderler, kişiliklerinin takıma veya duruma uyan güçlü yönlerini almalı ve buna öncülük etmeli. Ortak özellikler, iyi iletişim becerileri, vizyon belirleme, hızlı kararlar verirken açık fikirli olma, öğrenme ve uyum sağlama gibi… Ayrıca her liderin kendi liderlik tarzını bulmasının çok önemli olduğuna inanıyorum” açıklamasını yapıyor ve kendi liderliğinin önemli bir kısmının şirket için net bir vizyon oluşturmaya ve güçlü bir şirket kültürü kurmaya odaklı olduğunu paylaşıyor: “Haftalık görüşmelerden yıllık toplantılara kadar her fırsatta vizyonumuzu yineliyorum. Şirket kültürüne ve ortak değerlerimize büyük önem veriyor ve Paraşüt’teki herkese, ilk günlerinden itibaren bu kültürü anlatıyoruz. Bu işleyişin, Pandemi döneminde uzaktan çalışırken bile ekibin hedeflerini ve ekip ruhunu korumaya yardımcı olduğu gördük.”

Çin’den ABD’ye sonra Türkiye’ye
Çin’de, 1984 yılında doğan Sean X Yu’nun babası kimyager, annesi ise anaokulu öğretmeni. Sean X Yu, yedi yaşındayken ABD’ye taşınırlar ve tüm eğitim hayatı orada geçer. 2006’da Harvard Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olur. “Hayatım boyunca birden fazla işle uğraşmayı seven biri oldum” diyen Sean X Yu, eğitim sürecinin de böyle geçtiğini aktarıyor: “İlkokulda keman ve resimle ilgilendim, fen ve matematik yarışmalarına katıldım, birçok farklı dalda spor yaptım. 13 yaşında bir üniversitede bilgisayar bilimi okumaya başladım. Üniversitede ekonominin yanı sıra tıp da okudum. Sonuç olarak belki de bu alanların hiçbirinde uzman olamadım ama olaylara, hayata daha geniş bir açıdan bakmaya başladım.”
Üniversite eğitiminin ardından ilk olarak New York’ta Lehman Brothers’ta özel sermaye yatırımcılığı ve yatırım bankacılığı alanında, sonrasında da San Francisco’daki özel bir sermaye şirketi olan Gryphon Investors’ta çalışır. Ancak üç yıl çalıştıktan sonra istediği alanın bu olmadığına karar verir ve farklı alanları keşfetmek için finans sektöründen ayrılır ve ilgi alanlarımı düşünmeye başlar. Çocukluğunda Çin’in hızlı gelişimini, kalkınmanın insanların refahı üzerindeki olumlu etkisini görme fırsatı yakalayan Sean X Yu, ekonomik kalkınmaya odaklanır ve bunu daha yakından ve daha bilinçli gözlemlemek üzere Dünya Bankası ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına başvurur. Bir arkadaşı vasıtasıyla Endeavor ile tanışır, daha önce Türkiye’ye tatile geldiğinde oldukça keyifli vakit geçiren Sean X Yu, Türkiye’deki Endeavor ofisini arar ve kendileri için çalışmak istediğini anlatarak, onları ikna eder. 2010’da İstanbul’a taşınır. Başlangıçta Türkiye’de bu kadar uzun süre kalma gibi bir planı yoktur. Yeni işini öğrenip, farklı bir kültür deneyimleyip ardından yüksek lisans için ABD’ye dönmeyi düşünse de Sean X Yu için sonuç farklıdır: “Ancak o zamandan beri Türkiye’deyim, işimi, ailemi, hayatımı burada kurdum.”
Farklı deneyim ve uzmanlıkları, iş hayatında ne istediğini bulmasını sağlar. Sean X Yu, girişimci olmaya, Endeavor’da girişimcilerle çalışıp, Türkiye ekonomisini tanımaya başlayınca karar verdiğini anlatıyor: “Aslında bunu ABD’de yapabilirdim ama Türkiye’de girişimcilik ekosistemi henüz çok yeni olduğundan çok daha fazla alan ve fırsat söz konusuydu. Üstelik büyüme potansiyeli olan bir startup kurmak, çocukluktan beri ilgimi çeken ekonomik kalkınmaya katkı sağlamam için de en doğru yoldu. Sonuçta Türkiye’de kalmaya karar verdim ve 2013 yılında Paraşüt’ü kurdum.”
Sean X Yu, global araştırmaların SaaS çözümlerinin 2022’de Dünya genelinde 141 milyar dolara yakın gelir yaratacağını ve kurumların uygulamalarının yüzde 80’inden fazlasını SaaS altyapılarında barındıracağını gösterdiğine dikkat çekiyor: “Biz de Türkiye’nin ilk SaaS girişimlerinden biri olarak KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuklarında yanlarında yer almaya devam ederek, sunduğumuz hizmet ve özelliklerle tüm veri girişlerini otomatikleştirmeyi hedefliyoruz. Kısacası ön muhasebe kayıtlarından en az çabayla en fazla değeri elde etmelerini amaçlıyoruz. Dijital dönüşümün en fazla hissedildiği alanlardan biri hem zaman ve maliyet avantajı sağlayan hem de kağıt kullanımını azaltarak, çevrenin korunmasına katkı sunan elektronik belge (e-belge) kullanımı. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-belge kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yaptığı son değişiklikler bu dönüşüme büyük ivme kazandırdı, e-faturaya geçişi neredeyse tüm sektörler için zorunlu hale getirdi. Paraşüt olarak önemli hedeflerimizden birini de KOBİ’lerin tüm e-dönüşüm süreçlerini uçtan uca yönetmelerine katkı sunmak olarak belirledik. Tebliğ özelinde hazırladığımız ‘Paraşüt E-Belge Kampanyası’ ile KOBİ’lerin yanında olmaya devam ediyoruz. Kampanya zorunlu e-faturaya geçecek KOBİ’leri ve Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) kesecek serbest meslek erbaplarını kapsıyor. Kullanıcılar, bir yıllık Paraşüt aboneliği satın aldıklarında 3 ay ek abonelik, 600 e-kontör ve dakikalar içinde geçiş işlemlerini tamamlayan Anahtar Teslim e-Belge hizmeti kazanıyor. Kesilen ve alınan her bir e-fatura veya e-SMM bir e-kontöre karşılık geldiğinden, kullanıcılarımız ilk 600 fatura veya makbuzunu ek masraf yapmadan gönderebiliyor. Kampanyamız, e-belgeye geçişteki son tarih olan 1 Temmuz 2022’ye kadar devam edecek.”

Keman çalıyor, çizim yapıyor, yelken öğrenecek
Sean X Yu, kişisel hedefinin bir sonraki başlangıç projesini bulmak için diğer ilgi alanlarını keşfetmek olduğunu söylüyor: “Mevcut hedefim o kadar net olmasa bile keşfetmek için disiplinimi korumam gerekiyor.” Şu anda bir üniversitenin sürücüsüz taşıt araştırma departmanında danışma kurulunda yer alıyor ve topluma katkı sağlayabilmek amacıyla profesyonel anlamda edindiği bilgi ve tecrübeyi paylaşmak için daha fazla fırsat arıyor.
Keman çalıyor, çizim yapıyor, yemek yapmayı seviyor, bisiklete binmekten ve yürüyüş yapmaktan keyif alıyor. Seyahat etmeyi, yeni yerler görmeyi ve Akdeniz kıyılarını seviyor, Likya Yolu’nun 200 km’lik bir etabını tamamlamayı planlıyor. Yelkeni öğrenmeyi planlıyor, sonrasında Ege ve Akdeniz’de daha fazla yelken gezisi yapmak istiyor. Sean X Yu, “Hatta Türkiye’ye gelme sebebim biraz da Dünya’yı gezmekti” diyor. Ekonomist, Bloomberg gibi iş dünyasına yönelik dergileri okuyor. Podcast’lerin büyük bir hayranı. İşe gidip gelirken, egzersiz yaparken iş, bilim veya ilgi alanlarına yönelik podcast yayınlarını dinliyor. Binlerce kitabı yanında taşımasını sağladığı için e-kitap okuyucusunu gittiği her yere götürüyor. Bilim kurgu kitapları okumayı seviyor. Ayrıca elektrik mühendisliği gibi belirgin konularda daha derine inmek için üniversite ders kitaplarını okuyor. İyi tasarlanmış, pratik, günlük kıyafetleri seviyor, tercihi; iyi malzemeden yapılmış, uygun fiyatlara ulaşabileceği kullanışlı kıyafetler.

Yorumlar (0)