banner565

banner472

banner458

banner457

Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka; Hedef; sürekli değişimin öncüsü olmak

Etik liderlik yaklaşımını benimseyen Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka, en önemli değerlerini; dürüstlük, eşitlik, adalet ilkeleri ve şeffaflık olarak sıralıyor. Ekip arkadaşları ve sorumlu olduğu tüm paydaşlarla açık iletişimi tercih eden Zeka, ekibinin inisiyatif almasını sağlayarak sürekli değişimin öncüsü olmayı hedefliyor.

CEO 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:25
22078
Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka; Hedef; sürekli değişimin öncüsü olmak

Kuzey Kıbrıs’ta, 1972’de Dünya’ya ‘merhaba’ diyen Eşref Zeka, 4 çocuklu bir ailenin en büyüğü ve bir ikizi var. Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Eşref Zeka, Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme eğitimi alır, sonrasında yurt dışında farklı kurumlarda eğitimlere katılır. 1995 yılında Mitsubishi markasını Türkiye’de temsil eden Temsa Termomekanik A.Ş.’de çalışmaya iş hayatına adım atan Zeka, “Otomotiv büyük bir sektör. Birçok paydaşı bir araya getiriyor. Bir yerden bu sektöre giriş yaptıysanız, kolay kolay ayrılamazsınız. Sanırım bu benim için de geçerli oldu. 27 yıldır otomotiv sektörünün hep içinde kaldım” diyor.
2017’den bu yana Temsa İş Makinaları Genel Müdürü olan Eşref Zeka, “Daha önce otomotiv ve hafif ticari araç sektöründe edindiğim bilgi birikimi ve tecrübemi iş makinaları, ağır ticari araç ve endüstriyel ürünler pazarlarında faaliyet gösteren markalarımıza aktararak kendi pazarlarında büyüme elde ettik. Kariyer yolculuğumda hem B2C hem de B2B markalarla çalışma ve farklı deneyimler kazanma fırsatı yakaladım. B2C’de elde ettiğim bilgi birikimi ve deneyim kazanımlarını şu an bulunduğu şirketimde B2B pazarlarına uygulama imkanı buldum” açıklamasını yapıyor.
Dürüstlük, eşitlik, adalet, şeffaflık ve açık iletişim: Pandemi’de hepimizin öğrendiği ve tekrar hatırladığı gerçeği; “Önceliğimiz sağlığımız ve tabii ki ailem” sözleriyle özetleyen Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka, etik liderlik yaklaşımını benimsemiş biri olduğunu söylüyor: “Dürüstlük, eşitlik ve adalet ilkeleri; en önemli değerlerim. Sonrasında şeffaflık geliyor. Ekip arkadaşlarım ve sorumlu olduğum tüm paydaşlarla açık iletişimde olmayı severim. Ekibimin insiyatif almasını sağlayarak sürekli değişimin öncüsü olmayı hedeflerim. İyi bir CEO; şirketinin yönünü gerçekçi yaklaşımlarla doğru belirleyebilmeli ve yön vermeli. Değer yaratan bir şirket olabilmek için hangi adımların atılması gerektiğini net görebilmeli. İyi ekip kurabilmeli, sorumluluk ve yetki verme konusunda cesaretli adımlar atabilmeli. Tüm ekosistemi dikkate alarak büyük resmi görebilmeli. Liderlik vasıfları içinde, yönetim anlayışı içerisinde adalet bilinci her zaman yer almalı. Ben başarılı bir CEO’yu böyle tanımlayabilirim. Kendi adıma çıtayı bu şekilde koyuyorum, olabildiğince de hayata geçirmeye çalışıyorum.”
Temsa İş Makinaları olarak; her biri kendi alanında ‘Dünya’nın lider markası konumunda olan Komatsu, Volvo Trucks, Crown, Dieci ve Joy markalarının distribütörlüğünü yürüttüklerini aktaran Zeka, temsilciliğini yaptıkları markaların satış ve satış sonrası servis hizmetlerinin yanı sıra kiralama hizmeti ve Platinum Used markası çatısı altında ikinci el satış ile yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren müşterilerinin tüm ihtiyaçlarına cevap verdiklerini kaydediyor: “Tüm bu hizmetleri inşaat, madencilik, mermer, lojistik, endüstri, enerji ve kamu gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş ortaklarımıza sunuyoruz. Pandemi, enerji krizi, hammadde sıkıntıları, tedarik zincirindeki aksamalar ve yüksek faiz gibi pek çok belirsizliğin ve sıkıntının yaşandığı bu dönemde, şirketimiz güçlü iş yapısı ve bağlı bulunduğu Marubeni Grup sayesinde ticari faaliyetlerini sağlam adımlarla büyüyerek ve gelişerek sürdürüyor. Bu başarıda ekip arkadaşlarımın emeği büyük.
“Akıllı Sistemler Departmanımızı kurduk”: Eşref Zeka, geçtiğimiz dönemde Temsa İş Makinaları ile ilgili pek çok yenilik olduğunu paylaşıyor: “Hidrolik kırıcı pazarında Dünya’nın önde gelen markası Montabert’i markalarımız arasına kattık. Yine maden makinaları denince akla ilk gelen markalardan biri olan Komatsu Joy’un yer üstü maden makinalarının distribütörlüğünü aldık. İş makinaları sektörüne öncülük edecek Akıllı Sistemler Departmanımızı kurduk. Akıllı Sistemler ile şantiyelerin dijitalleşmesini sağlayarak elde edilen verilerle müşterilerimizin işini daha verimli hale getiriyoruz. Komatsu, gelişmiş otomasyon ve entegre teknolojilerin optimizasyonu ile sahadaki insan ve makina odaklı işleri, veri odaklı hale dönüştürüyoruz. Bütün verileri, açık bir platforma bağlayarak süreçleri ideal hale getiriyoruz.
Volvo Trucks’ın Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz 2017’den bugüne kadar satış ve satış sonrası hizmetlere yönelik, pek çok yatırıma imza attık. Güvenilir, verimli, yüksek teknolojili ve sağlamlığıyla öne çıkan tüm markalarımızda müşterilerimizin sadece satış sürecinde değil, aynı zamanda satış sonrası hizmetlerimizle de öne çıkmayı önceliğimiz olarak belirledik. İşimizi daha da büyütmek adına farklı markalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Komatsu’nun yenilenen ürünlerinin lansmanını yapacağız. Onun ardından da Volvo Trucks markamızla ülkemizde elektrikli ağır ticari araç lansmanını yapacağız.”
Bütünleşik hizmet modeli ve inovatif bakış açısı: Eşref Zeka, benimsedikleri bütünleşik hizmet modeli ve inovatif bakış açısıyla Pandemi’ye rağmen hizmet verdikleri sektörlerin çözüm ortağı olduklarını vurguluyor: “Temsilciliğini yürüttüğümüz dünya devi markalarımızın yenilikçi gelecek vizyonlarından güç alarak, satış sürecinden başlayarak satış sonrasına kadar uzanan bir hizmet şirketi olduğumuzu sadece müşterilerimize değil tüm sektöre gösterdik. Temsa İş Makinaları çatısı altında yer alan sektörünün öncüsü konumundaki markalarımızla geliştirdiğimiz satış ve satış sonrasına yönelik hizmetlerimizi maden, inşaat, lojistik gibi pek çok farklı sektöre sunuyoruz. Bu alandaki iş ortaklarımız, bu bütünleşik hizmet modelinin gücünün ve sunduğu kolaylıkların farkında. Teknolojiye olan yatırımımız geride bıraktığımız dönemde tüm müşterilerimizin işlerinin aksamamasına olanak sağladı. Temsa İş Makinaları’nın sektörde ilk niteliğindeki satış sonrası faaliyetleri sayesinde segmentinin öncü ürünlerini en iyi hizmet kalitesiyle sunmaktan gurur duyuyoruz. İnovatif bakış açımız ve güçlü teknolojilerimizi tüm süreçleriyle müşterilerimize hizmet için kurguluyoruz. Temsa İş Makinaları’na güvenen müşterilerimiz bu ayrıcalıkların sağladığı konfor ile işlerine değer katmaya devam edecek.”
Eşref  Zeka, Temsa İş Makinaları olarak, Türkiye’de COVID-19 virüsünün görüldüğü ilk günden itibaren gerekli tüm operasyonel ve hijyenik önlemleri alarak içinde bulundukları ekosistemin sürekliliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ediyor: “Bu dönemde, iş ortaklarımızın, yetkili servislerimizin, çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığı ile güvenliğini korumak, Temsa İş Makinaları’nın ve distribütörlüğünü yaptığımız markalarımızın en önemli önceliği oldu. Hizmet odaklı bakış açımızla tüm hijyen koşullarını en üst seviyede sağlayarak her zaman olduğu gibi ülkemizin, sektörümüzün ve tüm paydaşlarımızın yanında olduk. Bu tecrübeden edindiğimiz deneyimle teknolojiye yatırımın önemini gördük. Çalışma şekillerimiz, iş yapış tarzımız değişti. Şirketimizde odağımız; insan. Dolayısıyla onların hem bedensel hem de ruhsal sağlıkları ön planda oldu. Bunun için birçok çalışma gerçekleştirdik. Pandemi’ye rağmen başarılı iş sonuçları elde ettik.”
Yeni yerler ve farklı kültürler keşfetmeyi seviyor: İş hayatında klasik renkleri ve giyim tarzını, özel hayatımda spor kıyafetleri tercih eden Eşref Zeka, ileri seviyede İngilizce biliyor, çok küçük yaşlardan bu yana tenis oynuyor. Bir dönem arıcılıkla da ilgilenen Zeka, fırsat buldukça eşiyle uzak ülkelere seyahat ettiğini, farklı kültürler tanımayı, yeni yerleri görmeyi ve keşfetmeyi sevdiklerini anlatıyor: “Japonya’ya iş nedeniyle defalarca gittim, sadece bir kez eşimle Japonya’nın farklı şehirlerini ve yerel kültürel farklılıklarını görebildiğimiz bir gezi yapabildik. Bir köpeğim var, onunla vakit geçirmekten keyif alıyorum. Kitap okumayı çok severim. İş ve ekonomi alanında da yayın, makale ve kitap okurum. Financial Times, The Economist, WSJ küresel gelişmeleri takip etmek için günlük takip ettiğim yayınlar. KobiEfor’u, ülkemizde yayınlanan birçok sektörel yayını ve gazeteleri de okuyorum. El becerisi gereken işlerde gelişimim için çaba sarf ederim.” 

Yorumlar (0)