banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

YCP Bilgi Teknolojileri CEO’su Yüce Pişkinsüt’ün mottosu; Çalışırken eğlen, eğlenirken faydalı ol”

“Ne iş yaparsan en iyisini en güzel şekilde yapmaya çalış” ilkesiyle hareket eden YCP Bilgi Teknolojileri CEO’su Yüce Pişkinsüt’ün başarısının sırrı; sonuç odaklı liderlik. Pişkinsüt, kendi şirketini kurabilmesinde en büyük desteği eşinden aldığını vurguluyor: “Eşim halen aile / iş dengemin kurulmasındaki en büyük destekçim. Girişimcilerin en çok yaşadığı zorluk iş-aile arasında denge kuramaması. Ancak ben, bu konuda çok şanslıyım.”

CEO 01.09.2022, 00:00 27.09.2022, 11:14
24962
YCP Bilgi Teknolojileri CEO’su Yüce Pişkinsüt’ün mottosu; Çalışırken eğlen, eğlenirken faydalı ol”

Yüce Pişkinsüt, 1978 yılının bir ilkbahar günü, Ankara’da, Dünya’ya merhaba der. Kamuda uzun yıllar görev yapan ve emekli olmalarına rağmen kutsal bir görev olarak düşündükleri doktorluğa halen devam eden anne babanın evladı Pişkinsüt, onların görev yerleri gereği, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Ege Bölgesi’nde tamamlar. Eğitim hayatına Ege’nin incisi İzmir’de başlar, ortaokul ve liseye Aydın’da devam eder ve Aydın Lisesi’nden mezun olur.
Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde üniversiteye başlar, ilk 2 yılın sonunda öğrencisi olmaktan gurur duyduğu üniversitesini yarıda bırakarak ailesiyle birlikte Ankara’ya taşınır, Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olur. Başkent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisansı, Atılım Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) Yüksek Lisansı ve Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik programlarını da tamamlayan Pişkinsüt, yoğun iş temposu nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programını yarıda bırakmayı tercih eder.
Üniversite yıllarında mühendislik formasyonunu, algoritmik düşünme ve bunu mühendislikle birlikte gerçek kurumsal projelere uyarlama yetkinliklerini öğrencilerine kazandırmaya çalışan Prof.Dr. Hayri Sever’in akademisyen olması yönündeki telkinlerine rağmen, yine kendisinin referans olduğu HAVELSAN’da çalışma hayatına ilk adımını atan Yüce Pişkinsüt, şunları ifade ediyor: “Savunma sanayinin şüphesiz en güzide kuruluşlarından biri olan HAVELSAN’da birçok e-devlet, kamu ve özel sektör projelerinde; Yazılım Mühendisi, Takım Lideri, Proje Yöneticisi vs. gibi farklı görevlerde yaklaşık 10 yıl çalışma fırsatı buldum. HAVELSAN’da kazandığım tüm bu deneyimler bana girişimcilik noktasında öncü oldu. Evlendikten sonra eşimin de tüm desteğini ve onayını alarak kendi şirketimizi kurup İstanbul’a taşındık. İstanbul’da sektörün en büyüğü firmalardan gördüğüm destekle kendi işimi büyütmeye başladım.”

“Eşim en büyük destekçim”
YCP Bilgi Teknolojileri CEO’su Yüce Pişkinsüt, girişimcilik öyküsünde eşinin verdiği desteğin önemini vurguluyor: “Kendi şirketimi kurabilmemin en büyük sebebi eşim. Onun desteği olmasaydı, şu an bu noktada olamazdık. Kendisi halen aile / iş dengemin kurulmasındaki en büyük destekçim. Girişimcilerin en çok yaşadığı zorluk iş-aile arasında denge kuramaması. Ancak ben, bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum.”
“Ne iş yaparsan en iyisini en güzel şekilde yapmaya çalış”: Yüce Pişkinsüt, anlatıyor: “Ben ülkesine doktor olarak hizmet eden anne babanın girişimci olmaya hevesli bir evladıyım. Bu konuda ilk ve en büyük desteğimi anne ve babamdan aldım. Hayatımda aldığım tüm kararlarda arkamda her zaman böyle bir desteğin olmasından dolayı çok ama çok şanslıyım. Anne ve babamın çocukluğumdan itibaren ‘Ne iş yaparsan en iyisini en güzel şekilde yapmaya çalış’ öğüdünü her zaman dikkate aldım. Bu cümleyle birlikte babamın ayakları yere basan, kontrollü yaklaşımı, amcamın alınabilecek riskler ve risk yönetimi yaklaşımlarını da harmanlayarak kurduğumuz şirketimizi grup şirketleri mantığında yöneterek farklı sektörleri teknolojiyle birleştiren bir yapıda büyüterek sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz.”
“Müşterilerimizin önünde koşmamız bizim en büyük farklılığımız”: Pişkinsüt, bilgisayar mühendisi olarak sadece güncel kodlama dillerini öğrenmenin yanı sıra birbirinden çok farklı sektörlere ait detaylı tüm bilgileri öğrenmenin kendi şirketini ilk kurduğunda ona fırsatların kapısını açtığını söylüyor: “Gittiğim kurumun ihtiyacını o kadar iyi biliyordum ki, kurum bana ihtiyaçlarını aktarırken bile eksik kalan basamakları onlar adına ben tamamlıyordum. Bu bakış açısıyla müşterilerimizin önünde koşmamız bizim en büyük farklılığımız oldu.”
“Hayalimiz sektörde fark oluşturarak hizmet veren değil, hizmet üreten olmak”: Pişkinsüt, “YCP Bilgi Teknolojileri kısa vadede siber güvenlik alanındaki yatırımlarını arttırmayı planlıyor. İhtiyaçlarına yönelik doğru profesyonellere ulaşabilmek için üniversitelerle ortak çalışmalara imza atacağız. Uzun vadede ise hayalimiz sektörde fark oluşturarak devam etmek için hizmet vermek değil, hizmet üreten olmak” diyor.
“Uzaktan çalışmak verimliliğimizi artırdı”: Pişkinsüt, bir teknoloji ve yazılım firması olarak altyapıları hazır olduğu için pandemide hiçbir zorluk yaşamadıklarını aktarıyor: “Uzaktan çalışmak verimliliğimizi dâhi arttırdı. Türkiye’nin her bölgesinden hatta farklı ülkelerden çalışma arkadaşlarımızı ekiplerimize dâhil edebiliyoruz. Bu durum, projelere farklı yaklaşımlarla daha küresel bir bakış açısı getiriyor. En büyük farkındalığımız ise siber güvenlik konusunda oldu. Hâlihazırda kendimiz için siber saldırılara hazırlık olarak kurduğumuz altyapı üzerinden profesyonel bir ekip kurup, ‘sürdürülebilir hizmet üretmek’ mottosuyla bütünleşik siber güvenlik hizmeti vermeye başladık. 2023 yılında da bu konuyla ilgili yatırımlarımız ve büyüme hedefimiz bulunuyor. Pandeminin getirdiği ve olması gerektiğini düşündüğümüz güçlü iş ortaklıkları sayesinde diğer şirketimiz üzerinden verdiğimiz hizmetleri KOKPİT ismi ile aynı çatı altında toplayıp benzeri olmayan bir ürün ve hizmet sunmaya başladık.”

Sonuç odaklı liderlik
Yüce Pişkinsüt’ün yaşam mottosu; “Çalışırken eğlen, eğlenirken faydalı ol.” Kendisini sonuç odaklı olarak tanımlayan Pişkinsüt, şunları söylüyor: “Beraber çalıştığımız tüm arkadaşlarım da benzer karakter yapısında. Herkesin ilgi alanları ve tecrübelerine göre takımın birbirini tamamlayan bir parça olması çalışma hayatında başarının anahtarı. Mühendis olarak çalışırken bana nasıl davranılmasını istiyorsam, şimdi birlikte çalıştığım arkadaşlarımıza da aynı şekilde davranıyorum. Zaten yetkin kişilere yönetici olmaya çalışmanın ne bana ne de şirketimize bir katkısı olmaz. Bana düşen en büyük görev yöneticilikten çok lider olmamdır. Birbirimizi de iyi tanıdığımız için kimsenin işi nasıl yaptığıyla bana sorulmadığı müddetçe ilgilenmem. Önemli olan işin bitmesi için verilen süreye uyulması ve işin eksiksiz ve tam olarak tamamlanmasıdır. Bu sebeple kendi işime olan odağım hiçbir zaman bozulmuyor, yeni alanlarla ilgili kendi araştırmalarımı yapabiliyorum. Bu güven zinciri de bana yeni ilişkiler kurmak, yeni yatırımlar yapmak için olanak veriyor.”
Gençlere iş imkanı: Pişkinsüt, teknoloji alanında herhangi bir iş tecrübesi bulunmayan yeni mezun veya son sınıf üniversite öğrencilerini gerçek iş hayatını simüle eden uzun soluklu workshoplarla gerçek projelerde görevlendirerek gençlerin zorlukları, stresi ve süreçleri deneyimlemelerini sağladıklarını da kaydediyor: “Pandemi öncesi yaklaşık 100 adayla mülakat yaptık, 30 kişilik bir grup mühendis ve mühendis adayını kadromuza ekledik. Gerçekleştirdiğimiz workshop sonrasında aramıza katılan arkadaşlarımız teknoloji alanında yeni projelerde görevlerine devam ediyorlar. Okumak, özellikle kızların okuması, ekonomik anlamda bağımsız, üretime katılan, sorgulayan bireyler olması olmazsa olmazımız. Bu nedenle birçok alanda çeşitli burs imkânları sağlamaya çalışıyoruz.”
Olmazsa olmazı; 2 kızı, tutkusu ise deniz ve klasik araçlar: Yüce Pişkinsüt’ün olmazsa olmazı ise 2 kızı, onlara her zaman özel olarak zaman ayırıyor ve büyüdüklerine bizzat şahit olmayı çok seviyor. Denizi, farklı rotaları ve tekne kullanmayı da çok seven ancak pandemi başladığından beri yoğunluklarının artmasıyla ara vermek zorunda kalan Pişkinsüt’ün her seferinde ilk günkü heyecanla gezmeyi sevdiği yerlerin başında Ege kıyıları geliyor. Yurtdışı seyahatlerinde ise tercihi tarihi şehirler, öncesinde ön araştırma yaparak şehri adım adım gezmeyi çok seviyor.
En büyük hobilerinden bir diğeri ise arabalar. Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Pişkinsüt’ün favorisi klasik araçlar; hâlihazırda bir klasik araç yenileme projesi var. Futbola da düşkün. Sıkı bir GS taraftarı ve maçları özellikle babasıyla izlemeye bayılıyor. İyi derecede İngilizce biliyor. Dijital medyada sektörüyle ilgili yazıları ve analizleri okuyor. Klasik giyinmeyi seviyor; hafta sonları tercihi spor veya casual giyinmekten yana.

Yorumlar (0)